Menjali su profesije i dobijali batine na splavovima – Zvezdini promašeni stranci

Izvor: Stefan Smuða

Četvrtak, 23.04.2020.

09:00

Menjali su profesije i dobijali batine na splavovima – Zvezdini promašeni stranci
Foto: StarSport

Nakon Partizana, posvetićemo se i strancima koji se nisu proslavili u dresu Crvene zvezde.

I ovog puta smo sastavili pun "roster" od 12 igrača, a bilo je vrlo zanimljivo podsetiti se na neke pojedinosti iz njihovih karijera na Malom Kalemegdanu.

Tek kada smo "prokopali" po arhivi, prisetili smo se zaboravljenih imena i dešavanja kojima se navijači crveno-beli preterano ne ponose.

Norman Ričardson

Foto: StarSport
Po želji tadašnjeg trenera Zmaga Sagadina u decembru 2003. godine stigao je Norman Ričardson, igrač sa pedigreom bivšeg igrača Indijana Pejsersa, Los Anđeles Lejkersa i italijanskog Skavolinija.

Već posle dve nedelje je bio deo osvajanja Kupa Radivoja Koraća, a onda je prošlo još tri sedmice kada je stigla vest da – iz krajnje neobičnog razloga za košarkaša – napušta košarku.

"Norman odlazi pošto je kao bivši student prestižnog Univerziteta 'Hofstra' dobio ponudu da radi i bavi se biznisom. On je odlučio da prekine košarkašku karijeru, kako bi se u potpunosti posvetio novom poslu", rekao je tada Sagadin.

Ali, i tu se Ričardson brzo predomislio, pa je nastavio da se bavi košarkom sve do 2010. godine.

Igrao je u Venecueli, Francuskoj, Poljskoj, Argentini, ali bez ikakvog angažmana vrednog pomena.

Antonio Burks

Foto: StarSport
Burks je, takođe, došao sa CV-jem sa klubovima iz NBA lige. Tačnije, izabran je na draftu kao 36. pik od strane Orlando Medžika, a potom je igrao za Memfis Grizlise.

Ali nije ispunio očekivanja ni u Memfisu, a ni po dolasku u Crvenu zvezdu, a boravak u Beogradu obeležio je sa dva skandala.

U februaru 2007. je optužen da je u noćnom klubu "Taš" prebio devojku Kristil Ludvig.

Ona je završila u Urgentnom centru, a kasnije pravdala svog dečka da je "nije tukao, nego samo odgurnuo zbog čega je udarila glavom o zemlju".

I nakon toga je nastavio da igra za Zvezdu, ali kada je u aprilu trebalo da se priključi pripremama ekipe u Budvi, nije se pojavio, a da se nije javio nikome iz kluba. Takođe, ostao je upamćen po tome što je u prvoj utakmici u "Pioniru", u meču ULEB kupa protiv Uniksa, tražio tajm-aut kada su ga protivnički igrači udvojili.

Naravno, to je pravilo iz NBA lige koje u Evropi nikada nije zaživelo, ali tada jeste dobro zabavilo crveno-belu publiku.

A onda, tri godine kasnije, Burks je bio upucan u dvorištu svoje kuće u Memfisu. Tri napadača su upala na njegovo imanje i pogodili ga iz vatrenog oružja u stomak.

Njegovo stanje je bilo u veoma kritičnom stanju, ali su mu lekari nekako spasili život.

Nakon toga bio je u kolicima, a potom se posvetio privatnom biznisu. Čak je 2014. dobio nagradu "SCM" za preduzetništvo.

Adam Morison

Foto: StarSport
Dobro poznati treći pik sa NBA drafta 2006. godine i nekadašnji košarkaš Los Anđeles Lejkersa. Međutim, uoči dolaska u Zvezdu je pauzirao godinu dana i to se odrazilo na njegove partije.

Takođe, bolovao je od dijabetesa, a mnogi će reći, i "čudnog karaktera", o kome je pričao i njegov drug sa koledža, Džeret Dadli.

"Adam Morison, sećate se njega? Nikada se nije tuširao, uvek je žvakao duvan i pljuvao ga na sve strane, a nosio je tri iste majice tokom cele godine. U to vreme je zarađivao mnogo novca, uvek je bio na naslovnim stranama. Bio je zaštitno lice, ali je bio najodvratniji i najsmrdljiviji igrač sa kojim sam imao priliku da delim svlačionicu. Jednom je čak Džerald Valas na silu morao da ga natera da se istušira. Zamislite to?", ispričao je Dadli jednom prilikom. Kasnije je i sam Morison, inače sjajan šuter, opisao svoje loše iskustvo iz Srbije. U jednom intervju rekao je da je od agenta očekivao da će mu naći neki klub u Španiji, Italiji ili Francuskoj, "u nekoj lepoj zemlji gde se igra vrhunska košarka".

"Menadžer mi je rekao da jedino što može da mi nađe je Srbija i da treba da pristanem ukoliko želim i dalje da igram, i ja sam pristao", rekao je Morison.

Bio je šokiran što je morao da dolazi dva puta dnevno na treninge, sedam dana u nedelji, a isto tako i trenerskom metodologijom Svetislava Pešića.

"Pešić je tokom utakmice gađao sudije bocama sa vodom i redovno je dobijao isključenja. Jednom, na treningu, istrgao je iz ruku loptu 18-godišnjem igraču, a zatim ga gađao njome sa dva metra razdaljine, pravo u grudi", ispričao je Morison.

Lorens Roberts

Foto: StarSport
Te 2009. godine brazilski fudbaler Kleverson Gabrijel Kordova Kleo napravio je pravi "bum" prelaskom iz Crvene zvezde u Partizan. Isto se desilo i u košarci.

Lorens Roberts crveno-beli dres zamenio je crno-belim, a kao i u fudbalu, i u ovom slučaju je Partizan bolje prošao.

Amerikanac je imao pedigre sjajnog koledž igrača, ali ni posle sezone u Olimpijakosu, očigledno mu nije prijala promena sa američkih na evropska pravila, pa i stil igre. Možda je lošijim izdanjima, između ostalog, doprinela i ruptura ligamenata kolena u meču protiv Šarlroa. Zbog toga je van ritma bio gotovo dva meseca, u sred sezone.

Umesto dobitka od njega, Zvezda je Robertsa samo oformila i stvorila igrača kog je kasnije pokupio najveći rival Partizan.

Već sezonu kasnije je osvojio "tripletu" sa crno-belima i imao veliku ulogu u odlasku na završni turnir Evrolige u Parizu.

Entoni Majls

Foto: StarSport
Jedan od najkarakterističnijih stranaca, uz Adama Morisona, koji su igrali na ovim prostorima. Slika iz crveno-belih dana najbolje oslikava njegovo bitisanje u crveno-belom.

Istina, Majls je izuzetan igrač... Mogao da bude. Da nije voleo da se topi u čvarcima i sarmi posle 12 i da „mlati“ krempite.

Najbolje su ga obeležile reči komentatora TV ArenaSport Edina Avdića, kada je protiv Zagreba sasuo tri trojke u prvoj četvrtini, iz dotrčavanja i preko ruke. "Ko kaže da ne možete igrati košarku sa 60 posto masnoće?", rekao je tada harizmatični Avdić.

Ipak, Majls nije mogao dugo tako. Još tada je već u trećoj deonici ostajao bez daha, a ubrzo se i neslavno završio angažman u srpskom timu.

Usledile su kratke epizode u kineskom Liaoningu, urugvajskom Malvinu i argentinskom Huninu, pre nego što je završio karijeru.

Moris Almond

Foto: StarSport
Još jedan Amerikanac koji je doveden kao zvučno i skupo plaćeno pojačanje, ali koji se zadržao tek nekoliko meseci u Zvezdi.

Moris je bio igrač prve runde drafta iz 2007. godine, birala ga je Juta Džez.

Kasnije je u biografiju upisao i Vašington Vizardse i Real Madrid kao klubove za koje je igrao i kao takav je odmah podigao očekivanja Zvezdinih navijača.

Međutim, njegove partije nisu bile na pravom nivou. Zvezda je sezonu te 2012. godine počela sa skorom 1-4 i bila je na poslednjem mestu. Almond je poslednji kredit kod navijača izgubio kada je u Zagrebu promašio slobodna bacanja kojima bi mogao da izjednači i spasi Zvezdu poraza.

U poslednja dva meča u crveno-belom, pre nego što je raskinuta saradnja, nije upisao nijedan poen, a na parketu je proveo gotovo 30 minuta.

Prikazao se prilično nonšalantnom igrom, samo prosleđujući loptu do slobodnog igrača, umesto da pravi razliku zbog čega je bio doveden.

Omar Tomas

Foto: StarSport
U redu, odmah da se ogradimo, možda ovaj Amerikanac nije bio toliki promašaj, zbog doprinosa u timu Svetislava Pešića u sezoni 2011/2012.

Ali, vrlo je verovatno da je, zbog svih događaja u Beogradu, i sam Tomas poželeo da sve što pre zaboravi.

Svojevremeno je dobio zabranu igranja u italijanskom šampionatu od 16 meseci zato što je imao lažni pasoš Slovenije. Ta kazna se nije odnosila na Srbiju, pa ga je Zvezda potpisala.

Ali, to ga nije sprečilo da ulazi u konfliktne situacije, pa je tako u poznatom beogradskom noćnom klubu dobio ozbiljne batine od nekoliko napadača. Ispostavilo se da su u tuči korišćeni popularni "bokseri" i flaše. Težih povreda saigrača je spasio Nemanja Nedović koji je nekako smirio situaciju.

U klubu se te večeri nalazio i košarkaš Partizana Dominik Džejms, ali bez ikakve umešanosti u ovaj incident.

Nakon toga Tomas je, videlo se, igrao "pod ručnom" do kraja sezone. Jeste sa Zvezdom došao do dva finala, Kupa i Superlige, ali je Beograd napustio bez trofeja. I sa prilično lošim uspomenama.

Navijačima je ostao drag jer je primio pravoslavnu veru zbog supruge koja je bila Libanka.

Oleksandr Lipovij

Foto: StarSport
Prvi ukrajinski košarkaš koji je zaigrao u Zvezdi. Ali ostaće samo na tome. Da je zaigrao. I ništa više od toga.

Bila je to vrlo turbulentna 2014. godina, a Lipovij je najveću priliku da se iskaže dobio u čuvenom meču plej-ofa koji je završen sa "pet prema tri".

Ukrajinac se našao u crveno-beloj petorci, a igrači Partizana su se odlučili da njega ne čuvaju i puštaju ga da šutira potpuno sam.

Taj rizik im se donekle isplatio, jer je tada u praznom "Pioniru" Lipovij ubacio samo jedan šut iz mnoštva pokušaja.

Kasnije je u seriji izdominirao Bogdan Bogdanović, dok je mladi Ukrajinac brzo dobio kartu za odlazak sa Malog Kalemegdana.

Sofoklis Skorcanitis

Foto: StarSport
"Bomba" u Crvenoj zvezdi. Doslovce tako su beogradski mediji objavili dolazak legendarnog "Bejbi Šeka".

"Najteži umesto najvišeg", takođe su pravljene paralele sa prethodnikom Bobanom Marjanovićem. Fešta je usledila tek po sletanju u Beograd.

Na aerodromu "Nikola Tesla" dočekan je starom GSP "harmonikom", a u autobusu su bili navijači koji su mu priredili "skrivenu kameru" za dobrodošlicu. Specijalno predstavljanje, pa i srdačan prijem kod navijača. Ali kod "Big Sofa" to ne znači i igranje na nekadašnjem nivou. Naprotiv.

Već tada je bio u velikom padu, a jedino što je raslo jeste njegova kilaža. Ubrzo je "tiho" napustio Zvezdu, a sezonu završio u solunskom PAOK-u.

Pre godinu dana je stigla informacija i snimak koji dokazuje rekordan broj kilograma. Procena je bila da je stigao do brojke od 180...

Rajan Tompson

Foto: StarSport
I dalje je misterija kako Rajan Tompson nije uspevao da radi ono što je, recimo, u Brose Bambergu par meseci ranije.

Imao je fantastične cifre u Nemačkoj, a iako postoji opravdanje u vidu sistema Dejana Radonjića koji nije "legao", potpuno otvoreni šutevi koje je promašivao zaista su bili neobjašnjivi.

Utakmice su prolazile, Zvezda je dobro igrala u Evroligi, ali ne i Tompson. Iz nedelje u nedelju su mu se brojali promašeni otvoreni šutevi i "ziceri".

Procenti su, istina, bili vrlo loši. Za tri poena je imao tek 19 posto uspešnosti, sa samo 4,8 poena, 1,5 skoka, 0,9 asistencija po meču i prosečan indeks od 0,1.

Pritisak je rastao i ubrzo je "balon" pukao, te je američkom krilu Miško Ražnatović utočište pronašao u turskom Trabzonu.

Gal Mekel

Foto: StarSport
Kada se navijači Zvezde sete Rajana Tompsona, obavezno je podsećanje da je sa njim u paru stigao izraelski plejmejker Gal Mekel, a i ishod je bio vrlo sličan.

Nekadašnji plejmejker Dalas Maveriksa u Zvezdi je imao tek epizodnu ulogu. Ne toliko zbog minutaže, koja je bila solidna, koliko zbog učinka.

Niti je bio "skorer", niti je razigravao saigrače, te je i on vrlo brzo "spakovao kofere". Bilo je to već u decembru, posle samo 13 odigranih utakmica. Sezonu je nastavio u Makabi Tel Avivu, a ubrzo je usledila i tužba crveno-belima. Dobio je presudu na BAT-u i Zvezda je kasnije morala duplo da ga isplati.

"Pljuštala" su saopštenja, Nebojša Čović je optuživao FIBA i Zorana Radovića za maliciozno odlučivanje, ali novac je bio izgubljen u poslovnom smislu.

Kao i pola sezone sa Mekelom na plejmejkerskoj poziciji.

Alen Omić

Foto: StarSport
Još uvek sveža i, verovatno, bolna tema za veći deo navijača Zvezde.

Alen Omić možda jeste izuzetan centar, ali u Zvezdi je od početka bilo jasno da mu sreće neće biti.

"Hvala upravi za radost i titule, dok igra ko ne treba na nas ne računajte", kao i "Šiptar, Hrvat, Balija, nisu moja bratija", glasile su poruke Delija na transparentima posle prve evroligaške utakmice u kojoj je zaigrao Slovenac. I usledio je bojkot svih takmičenja. Kao razlog je navedeno da se njegovo angažovanje "kosi sa stavovima i razmišljanjem navijačke grupe", koja je prethodno bila konsultovana i rekla je rukovodstvu izrično „NE“.

Iako ga je veći deo publike u tom meču pozdravio aplauzima, a Omić se oglasio odgovorom navijačima "Ko igra za Zvezdu i zauvek za nju navija, biće zauvek moja bratilja", spasa nije bilo.

Vrlo brzo je završio svoju epizodu u crveno-belom i ostaće upamćen kao potpuni fijasko, iako po igračkim kvalitetima to ne bi bio slučaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: