Gde je puklo u Glazgovu?

Fudbaleri Crvene zvezde polako završavaju evropsku odiseju.

Izvor: Miloš Simanoviæ

Petak, 11.03.2022.

02:26

Gde je puklo u Glazgovu?
EPA-EFE/ROBERT PERRY

Poraz u Glazgovu od Rendžersa (3:0) možda može da se gleda kroz prizmu da je previsok, da predstava tima Dejana Stankovića nije bila toliko loša, ali isto tako govori koliko je daleko od pojačanog inteziteta i snage.

Svaka čast na podvizima i sezoni koja će se pamtiti kao najuspešnija u Evropi u proteklih 30 godina, ali je prvi meč osmine finala Lige Evrope na Ajbroksu objasnio ozbiljni protivnici umeju da ogule sve mane.

I koliko god Stanković se trudio da ih sakrije, zbog rupa i "šlepanja" pojedinaca, one isplivaju kad-tad na videlo.

Pokazalo se u bučnom domu "policajaca" da fudbal ne može da se igra bez taktički i tehnički pismenog zadnjeg veznog, kao i da na ovom nivou ne smeš da imaš problem u skoku, kao bitan parametar.

Za takve stvari će i popravni u avgustu, pardon revanšu u Beogradu, biti lekcija za koju nema dovoljno vremena da se savlada.

Mi smo, kao što ste navikli, analizirali pojedinačan učinak svih fudbalera Crvene zvezde.

Golman i odbrana

Milan Borjan – Gledajući samo golove, jedino je možda mogao bolje da reaguje kod trećeg pogotka. Delovao je kao da je iznenađen udarcem Baloguna, kao da je bio nespreman, ali svakako i pored toga ne može na njega da ide najveća odgovornost. Odbranio je nekoliko nezgodnih udaraca.

Kristijano Pičini (do 71. minuta) – Kao da se pitao šta radi na utakmici. Sa loptom beskoristan, na protivničkoj polovini još manje, ako ga je i video ništa manje pouzdani levi bek Rendžersa. Mučili su ga Džek i Kent, probijali kako su hteli. Italijan deluje kao veliki promašaj, osim ako se nešto drastično promeni.

Aleksandar Dragović – Ispoljio mirnoću, imao nekoliko klizećih i dobrih startova.. Međutim, izgubio bitku sa Morelosom. Ostaće upečatljivo da se odbio od Kolumbijca kao da je udario u zid. To verovatno više govori o snazi Morelosa. Nije se uplašio ambijenta, čak mu je i prijao. Hteo je da igra...

Strahinja Eraković – Koliko se Morelos "naklatio" Dragoviću, njegovu težinu (igračku i fizičku) je više osetio mladi štoper. I nije mogao ni u jednom parametru da mu parira, čak mu je namestio gol jednim kiksom. Možda mu je ovo škola u odrastanju – "pregoreo" u paklu Ajbroksa. Moraće da poradi na snazi u vazduhu.

Milan Rodić – Delovalo je kao da je usamljen u odbrani na levoj strani. Tavarnije je radio šta je hteo i pravio višak, ali više ulazeći u sredinu. To nije Rodićev posao, već njegovih saigrača iz veznog reda. Znao je i za bolje partije i više izleta, mada je jedan zicer spremio Ohiju.

Vezni red i napad

Foto: Starsport
Seku Sanogo – Čak je i Sanogo udario u tvrdo, koliko god čudno zvučalo. Delovalo je kao da ima bombu u nogama umesto lopte. Jeste da to nije njegov primarni zadatak, ali pored Srnića moraće jedan više da povuče u toj kreaciji. Ne mora da izmišlja pasove za gol, ali je prenos lopte na drugu polovinu neophodan.

Slavoljub Srnić (do 61. minuta) – Pogubljen potpuno. Koliko je vladao u "večitom" derbiju toliko je bio nevidljiv u Glazgovu. Od lopte je bežao, bez odgovornosti igrao i izgubio bitku na terenu a da nije ušao u rov. Naivno je postupio kada je napravio penal i oborio Kenta kada nije bio u toliko opasnoj poziciji.

Gelor Kanga – Jedan od retkih koji je hteo loptu. Hteo mnogo, ali malo učinio, uz svoje prepoznatljive amplitude. Ostaće mu žal što je "raketu", poput one sa Krasnodarom, poslao u prečku. Videlo se da je energičan, da se ne miri sa lakim porazom, ali nije povezao vezni red sa napadom. Možda zato i što se često činilo kao da je dobio ulogu da pokriva i desnu stranu...
EPA-EFE/ROBERT PERRY
Mirko Ivanić – Imao je nekoliko lucidnih poteza, ispalio deo svog arsenala, ali nije bilo dovoljno jer je samo na trenutke pokazivao. Falilo je da bude aktivniji, opet je bilo praznih minuta, možda zato što je pukla veza i morao je da se vraća. I pored toga nagovestio koliko može da bude ubitačan u saradnji sa Kataijem. Spremio mu je zicer, iznudio je penal i malo je nedostajalo da se upiše, da Mekgregor nije sjajno odbranio.

Aleksandar Katai (do 84. minuta) – Tragičar. Dva poništena gola, promašen penal i uloga glavnog glumca utakmice. Neko bi rekao negativca. Nije Zvezdin Magiko bio loš u polju, bilo je tu poteza, "ljuljao" je čuvare, ali kada sa "kreča" nije uspeo da "oživi" ekipu onda nema šta da se puno polemiše. U Bragi je pogodio, u Glazgovu nije. Pametni ljudi kažu da penal nije promašio samo onaj koji nije šutirao.

Ohi Omoidžuanfo (do 61. minuta) – Ugušen potpuno. Balogun i Goldson mu nisu dali da se pomeri, niti da pokuša bilo šta sa loptom. Imao je zicer, poput Aleksandra Pešića u Moskvi, a upravo je i slično reagovao. Premalo, praktično ništa nismo videli od prvog centarfora Zvezde.

Izmene i trener

EPA-EFE/ROBERT PERRY
Milan Pavkov (od 61. minuta) – Delovao je tromo, grešio i u pasu. Ništa nije doprineo.

El Fardu Ben (od 61. minuta) – Slično kao i Pavkov. Spor za ovaj nivo i intezitet utakmice. Sporo reagovao i kod šanse da ublaži poraz kada je izblokiran.

Milan Gajić (od 71. minuta) – Ušao umesto indisponiranog Pičinija, ponudio je jedno ubacivanje, ali je katastrofalno reagovao prilikom asistencije. Imao je čistu situaciju, ali je propustio da upiše asistenciju.

Nemanja Motika (od 84. minuta) – Premalo na terenu.

Trener Dejan Stanković – Naravno da su treneri uvek glavni krivci za poraz kada se dogodi i tu nikad nije bilo dileme. Međutim, daleko od toga da je pogrešio u postavci, čak i iznenadio rivala time što mu je ekipa izašla visoko, umesto videđog "betona" u odbrani. Zvezda je u dobrom delu utakmice delovala čak i bolje od rivala, koliko god kontradiktorno zvučalo zbog rezultata, ali ključ leži u nekim drugim stvarima koje će morati da reši. Pod hitno prekid i zašto mu je ekipa primila tri gola u tom parametru? A mogla je i još neki. Isto tako i da postigne, ali nije imala sreće (koncentracije). Takođe, i problem kreacije.

Priredio: Miloš Simanović (Twitter)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

206 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: