Zvezdin "all in" u najtežem momentu

Crvena zvezda je na prekretnici.

Izvor: Miloš Simanoviæ

Četvrtak, 10.02.2022.

15:50

Zvezdin
foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Pred izabranicima Dejana Stankovića je najteža polusezona u poslednje tačno četiri godine.

Tačnije, od udaranja temelja za rezultate u Evropi, na jesen 2017. pod vođstvom Vladana Milojevića, a onda i upostavljanja dominacije u Srbiji koja traje i dan-danas.

Međutim, situacija je daleko od one na koje su na "Marakani", računajući taj period, navikli zbog pet bodova zaostatka za liderom Partizanom.

Zaostatkom koji je u Srbiji popriličan, iako istina imaju još dva "večita" derbija, toliko kao da je duplo viši u nekoj od najjačih liga u Evropi.

Jer, u našoj Linglong Superligi Srbije, kiksevi (čuda) su retka pojava.

Ali znaju i oni da se dogode...

Momenat

Foto: Starsport
Zašto je ova polusezona prekretnica za Crvenu zvezdu?

Jasno je da je u Srbiji trofej šampiona poput Svetog grala i ako si drugi kao da je "smak sveta", što verovatno više nego ikad rezonuju na stadionu "Rajko Mitić".

Razlog tome jer su u poziciji da bi na leto, u slučaju da prestignu Partizan, bili na granici nosioca za plasman u elitu zahvaljujući visokom koeficijentu, ostvarenog podvizima za pet godina.

Svedoci smo da se u toj stazi uvek desi kiks favorita, samim tim ne može da se otpiše ni srpski predstavnik, ali bi u slučaju da se prebrode dve lakše prepreke stalo uz rang Salcburga ili Olimpijakosa.

Opet, sve je to pod velikim "ali", međutim isto tako mora da se gleda u tom pravcu.

Jer ovaj tim Crvene zvezde po renomeu, igračkom kadru, iskustvu, samim tim i celokupnom kvalitetu, nije za takmičenje u Ligi konferencija.

Nije ni pravljen za to takmičenje, već za napad za Ligu šampiona, koja izmiče dve godine, ali ne i evropsko proleće u rangu ispod, što je uspeh ravan plasmanu u elitu.

Zvezdin uticaj na tržištu i velike kupovine

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Osetili su trenutak u Crvenoj zvezdi i u januaru, mesecu u kojem su veliki transferi retkost, napravili izuzetak i uložili kao nikad ranije zimi.

Stigli su letos dogovoreni prvi strelac Norveške Ohi Omoidžuanfo (Molde), potom na ranjenoj poziciji desnog beka iz Valensije bivši italijanski reprezentativac Kristijan Pičini, a s njima i Nemanja Motika iz minhenskog Bajerna, što govori i da je klub porastao toliko da može da pregovara o transferima sa najvećim klubovima.

I da ih realizuje bez većih problema, toliko da su igrali i na kartu dobrih odnosa sa pojedinim čelnicima nemačkog giganta (čitaj: Hasan Salihamidžić).

Svima njima je zajednička brzina, nešto što je Stankovićevoj ekipi nedostajalo kao hleb nasušni, i to se možda najbolje videlo u sudarima sa Šerifom prošlog avgusta.

Jeste da za dvojicu od trojice od njih nije izdvojeno obeštećenje, ali isto tako nisu zanemarljive njihove plate i poznati bonusi samo za potpis, što je uobičajena praksa u fudbalu.

Takođe, samo za Motiku je izdvojeno obeštećenje preko dva miliona evra, što ste prvo mogli da čitate na stranicama našeg sajta, i to je jedna od najvećih kupovina u istoriji kluba, samim tim i najveći "šoping" tokom zime poslednjih godina. Malo je nedostajalo i da se začini sa Edmundom Adom, ali je Šerif ipak odbio Zvezdinih 1,8 miliona evra.

Istina je i da je Crvena zvezda sve to pokrila sa dve prodaje – Marka Lazetića u Milan za četiri miliona i Njegoša Petrovića za 1,6 miliona u Granadu, reinvestirajući u pojačanja.

Osetili su glavokomandujući na "Marakani" da bi sadašnji "all in", poput igre na ruletu, morao da se odigra i rizikuje do kraja, jer povratka nema.

Ispred njih su teška četiri meseca i paklena borba sa Partizanom.

Evropa

Starsport/Pedja Milosavljevic
Plodove berićetne evropske jeseni Stankovićev tim će da ubere u martu, u kome će posle tačno 30 godina da odigra međunarodni meč i priredi svojim navijačima spektakl.

Izvesno će u Beograd doći jedan moćan tim, sa debelim "CV“-ijem na međunarodnoj sceni i to samo po sebi govori kakav je posao Zvezda napravila kada je izborila prvo mesto u grupnoj fazi Lige Evrope i direktan odlazak u osminu finala.

A tamo je čeka jedna "aždaja“ između potencijalnih rivala kakvi su Barselona, Borusija Dortmund, Lajpcig, Napoli, Porto, Lacio, Zenit...

Dvomeč nokaut faze o kakvom je mogla samo da mašta pre ovih godina uspeha ili da ga vidi na čuvenom "Fudbal menadžeru“, a sada je to realnost.

Tako će pratiti žreb 25. februara kada će saznati rivala i odigrati bez prevelikog stresa, za svoju dušu i kako bi uhvatila pravu nagradu za istorijski rezultat.

Superligaški rat

Starsport/Srdjan Stevanovic
Međutim, poznato je da bajke kratko traju i da će crveno-beli uporedo morati u rov za "rat“ u Superligi, koja maksimalnom brzinom zaboravlja sve evropske podvige.

Jer se od nje i živi, posebno u ovom rasponu snaga kada se odvaja žito od kukolja, odnosno Liga šampiona od Lige konferencija, a bez Lige Evrope, što govori koliko je šampion u prednosti.

I tek će biti od naredne sezone kada će imati najveću moguću premiju – direktno mesto u eliti.

Ostaje nam da vidimo krajnji proizvod, za početak ove sezone.

Počev od Čukaričkog za vikend, pa sve do sedme utakmice u plej-ofu, uz dva derbija, Crvena zvezda pravo na grešku nema.

Ispucano je protiv surduličkog Radnika, u dva navrata.

Toliko da je izbila "lavina" u svlačionici...

Priredio: Miloš Simanović (Twitter)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: