Disertacija

Crvena zvezda je položila!

Izvor: Miloš Simanoviæ

Petak, 10.12.2021.

08:45

Disertacija
foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Remijem u Bragi (1:1) overila je direktan plasman u osminu finala Lige Evrope sa prvog mesta F grupe, baš ispred Portugalaca, čime je vizirala kartu za učešće u martu.

Impozantno i nešto što se nije desilo crveno-belima još od 1992. godine, odnosno generacije koja je bila prvak Evrope i sveta, a sezonu kasnije ostala umalo bez mesta u polufinalu Kupa šampiona.

Fudbaleri i trener Dejan Stanković izdigli su se iznad teškog momenta i izborili remi sa ukusom pobede.
Pedja Milosavljevic / STARSPORT
Pečat o kome je govorio baš Stanković uoči meča na severu Portugala.

"Ovo je diplomski rad posle skoro dve godine zajedničkog rada, dobrih utakmica, trofeja. Pokušavam da momcima predočim da imamo šansu da jednom utakmicom uđemo u osminu finala Lige Evrope. Ovo je lepa utakmica ove generacije, jedna od najvažnijih", rekao je Stanković.

Prema svemu prikazanom u Bragi, iako možda Zvezda nije toliko sijala koliko zna, na kraju je Stanković završio "školovanje" disertacijom.

Jeste bilo "manjkavosti" u radu, jeste bilo nekih čudnih odluka (pokušaj da "oživi" Živkovića), ali je po ko zna koji put pokazao da zna da se prilagodi svakoj situaciji poput kameleona.

Ne samo u taktičkom smislu, nego i u "bočnim udarima" kakvi su brojni izostanci igrača zbog povreda i raznih stvari, ali je uvek znao da pronađe rešenje. To su najbolje osetili timovi poput Hofenhajma, Genta, Milana, Ludogoreca, pa na kraju krajeva i Brage drugi put.

Bez panike, bez obzira na to što je u jednom momentu "visio" prolaz, Stanković je sve rešio poput iskusnih italijanskih trenera iz 90-ih godina kada je se defanzivnim potezima zaključao utakmicu, malo posle izjednačujućeg gola.

Na kraju krajeva, gleda se samo konačni proizvod, a on kaže da je Stanković, kome je Crvena zvezda prvi posao, rastao sve više na tehničkom i taktičkom planu praćen rezultatima.

A semafor je jedino merilo i ocrtava pravo stanje stvari, na čemu se baziraju postulati u Italiji, a svi znamo da se Stanković celog života školovao na "Čizmi".
Pedja Milosavljevic / STARSPORT
Stanković je, poput američkih akademaca, podigao u vis disertaciju baš dan nakon što se desio Tokio kada je Zvezda postala prvak planete.

Upravo od tada, uz pomenutu 1992. godinu, napravljen je najveći uspeh u klupskoj istoriji jer se nije desilo da u Evropi dogura toliko daleko – do osmine finala.

Ako je do sada neko sumnjao u njega više nema dileme.

Stanković je postao ozbiljan trener, dokazan rezultatima na svim frontovima u Zvezdi i pred njim je još bolja budućnost, tačnije izvesno ga čeka slična karijera kao igračka kada je bio bitan šraf u Laciju i Interu.

Na nadležnima sa "Marakane" je da ga što duže zadrže, iako će to biti jako veliki izazov, pošto konstantno dobija pozive iz "druge domovine", Italije.

Srećan epilog iz Brage sigurno će skinuti veliki deo opterećenja koji nosi sa sobom otkad je trener Crvene zvezde.

Zaslužio je, iako će to biti samo privremeno...

Za B92.net iz Brage – Miloš Simanović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: