Ima li Zvezda novog Purovića?

Došao je dan odluke.

Izvor: Miloš Simanoviæ

Četvrtak, 09.12.2021.

09:00

Ima li Zvezda novog Purovića?
EPA/JOAO ABREU MIRANDA

Fudbaleri Crvene zvezde u Bragi igraju presudni meč za plasman u nokaut fazu Lige Evrope.

Meč 6. kola F grupe zakazan je u "Kamenolomu" u kome crveno-beli ne smeju da izgube.

Bar ne kako bi izbegli da prate rezultat Ludogoreca i Mitjilenda u Razgradu, što bi mogao da igra važnu ulogu.

Ulog je veliki – proleće u Ligi Evrope u utakmici koja vredi tri miliona evra i duplo više od toga bodova za koeficijent.

I nije svejedno da li je Liga Evrope ili Liga konferencija, bez obzira na to što crveno-beli imaju odličnih 10 bodova na svom kontu.

Borba je i za osminu finala LE, što donosi prvo mesto u grupi, a kamoli drugo koje ide na sudare sa trećeplasiranim timovima iz Lige šampiona.

Ko će u ulogu Purovića?

EPA/JOAO ABREU MIRANDA
Braga i Zvezda završavaju treći sudar u Evropi.

Pre nego što su crveno-beli uspeli ove sezone da sruše rivala na stadionu "Rajko Mitić" (2:1), viđena su tri meča ova dva tima.

U prvom, 2005. godine, ekipa tadašnjeg trenera Valtera Zenge je slavljenički prošla kroz Kamenolom zbog gola u gostima (1:1 i 0:0 u Beogradu) za mesto u UEFA kupu, pre nego što su se Portugalci dve godine kasnije revanširali u grupnoj fazi tog takmičenja baš u Bragi (2:0).

Pitanje nad pitanjima je ima li Zvezda u ovom trenutku heroja koji bi mogao da postane isto što i Milan Purović pre 16 godina?

Crnogorski napadač je tada, u 16. minutu, odapeo "žabicu" u mrežu Portugalaca i otvorio vrata prolaza, nešto što je potrebno Crvenoj zvezdi i danas. Ko bi mogao da bude taj igrač?

Prema najavama u samom napadu bi trebalo da počne El Fardu Ben, umesto Milana Pavkova, fudbalera u nekim karakteristikama sličnog Puroviću, ali se očekuje da bude na klupi.

Nezvanično, čini se da bi Ben mogao da dobije prednost u odnosu na Pavkova kako bi bolje na zemlji parirao Bragi, a junak pobede nad Liverpulom bi mogao da uđe u slučaju nepovoljnog rezultata.

Kažemo "nezvanično" jer je dosadašnja praksa pokazala da je trener Dejan Stanković više puta iznenadio sa najboljih 11.

Na golu je siguran Milan Borjan, štoperski red će činiti Strahinja Eraković, Aleksandar Dragović i Radovan Pankov, bekove Marko Gobeljić i Milan Rodić, a uloge vezista će preuzeti Njegoš Petrović i Gelor Kanga.

Iza Bena će biti Mirko Ivanić i Aleksandar Katai.

Borjan kao Stojković?

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
Taj meč pamtiće se i po bravurama Vladimira Stojkovića, kojeg je lansirao u orbitu baš proslavljeni golman Zenga, a na sličnom nivou moraće da bude Borjan.

Zvezdin kapiten je mnogo puta bio na visini zadatka na evro-sceni, iako je i sam imao kikseve ove sezone, što je normalno da se nekad dese, ali u Portugalu ne bi smeo da ih ima.

Jer će ishod u mnogome zavisiti od njega, možda čak i više nego učinka napadača ili nešto povučenijih Kataija i Ivanića.

Proleće u LE je na talonu... Ima li Zvezda "džokera" kao što je bio Milan Purović?

Iz Brage za B92.net izveštava Miloš Simanović (Twitter)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: