Salcburg ili Atina?

Crvenu zvezdu čeka jedan od najizazovnijih mečeva poslednjih godina.

Izvor: Miloš Simanoviæ

Utorak, 07.12.2021.

19:36

Salcburg ili Atina?
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Gledajući od 2017. godine, kada je krenuo uspon crveno-belih u Evropi, pa sve do danas sigurno je bilo znatno težih gostovanja (Pariz, Liverpul, London, Minhen...), ali retko ovakvih bez poporavnog kao što je Braga.

Daleki put u Portugal može da u ravni da stane sa Salcburgom i Atinom, utakmicama u kojima je tadašnji trener Vladan Milojević bio polovičan – u Austriji je izborio mesto u Ligi šampiona, dok je godinu i po dana kasnije pao u finišu pred Olimpijakosom baš u eliti za ostanak u Evropi.

Slična sudbina i sada čeka izabranike Dejana Stankovića, s tim da oni obezbedili bar nastavak u Ligu konferencija, ali se radi o duelu za prolaz u Ligi Evrope, primarnom takmičenju za aktuelnog prvaka Srbije.

Zvezda drži čelo F grupe sa impozantnih 10 bodova, ali im ni oni ne garantuju plasman dalje ukoliko izgube u Bragi, a Mitjilend slavi u Razgradu protiv Ludogoreca.

Jasno je da niko sa "Marakane" ni ne pomišlja da bi mogao da se osloni na Bugare, iako realna nada postoji, ali...

Svako bi prihvatio ovu dramu

Pedja Milosavljevic / STARSPORT
Sličnost sa Salcburgom i Olimpijakosom je ta da su fudbaleri Crvene zvezde na oba gostovanja tražili bar remi kako bi ispunili cilj.

U Red Bul areni su Miloš Degenek i El Fardu Ben bili heroji u pobedničkom remiju (2:2), dok je Žander "poklonio" proleće Olimpijakosu u Pireju nesprenim penalom, u ravni isto kao i Antonio Tomane koji ga nije realizovao prethodno.

I u čudnom "Kamenolomu" tražiće se remi u direktnom sudaru, koji otpisuje Bragu ako Danci pobede u Razgradu i već sada se zna da domaćin nema mesta kalkulacijama.

Sve tri ekipe drže sudbinu u svojim rukama i sami od sebe zavise, što bi prihvatio svaki trener na ovom svetu.

Pa i Stanković, bez obzira na to što na zatvaranju jeseni ide na noge nosiocu grupe.

Braga lomi u "Kamenolomu"

EPA-EFE/HUGO DELGADO
Nezgodni portugalski tim je ove sezone samo jednom poražen na svom stadionu iz 11 mečeva i to u prvom.

Tada je lisabonski Sporting trijumfovao 2:0, što možda više govori o snazi "lavova", koji se ove bore za titulu u Portugalu i završili su u Ligi šampiona ispred jedne Borusije iz Dortmunda.

Pored Sportinga su još samo još tri ekipe uspele da ostanu neporažene (Gimaraeš, Boavišta, Pakoš Fereira), uz sedam pobeda.

U kakvoj je formi tim Karlosa Karvahala govori da u poslednjih pet utakmica u "Kamenolomu" ima gol razliku sjajnih 19:3. Naravno, uz sve pobede.

Najveći ceh platila je Santa Klara, rival Partizana u kvalifikacijama za Ligu konferencija, kada je primila šest komada...

Takođe, dobro gura i na strani, pa je četvrta na tabeli iza standarne trojke Porto - Sporting - Benfika.

Meč od tri miliona

Pedja Milosavljevic / STARSPORT
I to govori koliko težak zadatak čeka Crvenu zvezdu, ali daleko od toga da je pred nemogućom misijom, posebno ako se zna da je znala da parira i velikom Milanu na San Siru pre 10 meseci.

Kada je mogla na mnogo većoj sceni i protiv moćnijeg rivala, što ne bi ostala (bar) neporažena i u Bragi?

Za novo evropsko proleće, jer nije isto Liga Evrope ili Liga konferencija, a na sve to i finansijska injekcija je jača.

U Bragi bi crveno-beli mogli da dobiju tri miliona evra (630.000 za pobedu, 1.100.000 za prvo mesto u grupi, 1.200.000 za plasman u osminu finala), dok bi remi popunio kasu za 1,26 miliona.

Lepa cifra kako god da se okrene, što će da isprati i koeficijent, odnosno veliki bonus od 4.000 na već sjajni od 38.000.

Šta će Zvezdi biti Braga? Novi Salcburg ili Atina?

Priredio: Miloš Simanović (Twitter)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: