Mesi i Ronaldo su prošlost: Fudbal dobija novog kralja ANKETA

Ko će osvojiti "Zlatnu loptu" ove godine?

Izvor: Miloš Simanoviæ

Ponedeljak, 25.10.2021.

13:13

Mesi i Ronaldo su prošlost: Fudbal dobija novog kralja ANKETA
EPA-EFE/NEIL HALL

Velika nepravda načinjena je prema Robertu Levandovskom zato što nije dobio "Zlatnu loptu" prošle godine, pod izgovorom koronavirusa i odigrane "polovine sezone", iako je golgeter Bajerna imao autoput ka velikom priznanju.

I ove sezone je ozbiljan kandidat, ali su se sada umnogome promenile okolnosti.

Žoržinjo je bio dvostruki prvak Evrope (Čelsi, Italija), Karim Benzema blista i ima vetar u leđa iz najvećeg kluba sveta Real Madrida, ali svi oni moraju da se povinuju novom kralju svetskog fudbala.

Zajedno sa Lionelom Mesijem i Kristijanom Ronaldom, najvećim asovima koje je fudbal ikada video prema subjektivnom mišljenju potpisnika ovih redova...

"Zlatna lopta", namenjena najboljem fudbaleru u godini, mora da ode u ruke fantastičnog Egipćanina Muhameda Salaha.

Sve osim toga biće nepravda u rangu onog što se desilo Levandovskom!

Poslednji gutljaj

Foto: Profimedia
Do sada niko nije "izračunao" čime se meri kako je neko najbolji, da li brojem trofeja, koji sigurno imaju važnu ulogu, golovima, asistencijama ili možda na osnovu renomea, kako je i Mesi nekad dobijao.

Međutim, veliki uticaj na to imao poslednji utisak pred glasanje, kao na primer kada student odgovara na ispitu, udvaranje devojci ili na razgovoru za posao...

Možda i kada probaš hranu i piće...

Ako ćemo da gledamo taj neki "poslednji gutljaj" onda je mali broj ljudi koji neće reći da je Salah najbolji na svetu, a sasvim sigurno u najboljoj formi. To je pokazao i nedeljni meč sa Mančester junajtedom kada se Egipćanin poigravao sa konkurentom za titulu sa tri gola i asistencijom na "Teatru snova".

Kompletirao je nestvaran niz od deset utakmica da je bio strelac. Redom su padali madridski Atletiko, Votford, Mančester siti, Porto, Brentford, Kristal Palas, Milan, Lids i Čelsi.

Sam pogled na imena timova govori i da je napadao krem fudbala, uz naravno malo "šareniša", ne prezajući da se "poigra" sa najboljim bekovima poput Kansela, Šoa, Ernandesa, Alonsa...

Vezujući čak i po nekoliko čuvara na sebe, samim tim ostavljajući prostor drugima.

Ako pogledamo celu godinu Salah je dao 30 golova, sa pozicije bočnog napadača i ispred sebe ima samo čistog strelca Levandovskog (45).

Trofeja 0

EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU
I to je glavni problem Salaha. Nešto što može da mu se zameri, posebno ako se meri sa Žoržinjom.

Liverpul je Mančester sitiju predao titulu Premijer lige, u Ligi šampiona je ispao od Atletika u osmini finala, a ni u kupovima se nije proslavio.

Ne može ni Benzema da se pohvalim peharima, a Levandovski može Bundesligom u kojoj je Bajern dominantan.

Ne preterana razlika, izuzev Žoržinja, što je ipak mnogo niži rejting u odnosu na Salahov.

Svaka čast Italijanu brazilskog porekla na sve više popularnom pozicioniranju, participaciji i čitanju rivala, uz tačnost pasova preko 80 odsto (kratkih uglavnom), ali nijedan pravi ljubitelj fudbala neće ustati sa stolice zbog toga.

Tribine su se njihale zbog poteza pravih fudbalskih majstora, šmekerskih poteza i nikada se to neće promeniti, pa makar moderan fudbal zahtevao tipove igrača kao što je Žoržinjo.

Teško da mogu u istu rečenicu po fudbalskom umeću. Ono bi trebalo najviše da se ceni čak i u ovim vremenima kada mnogi kretanja gledaju kao presudan faktor.

Zaboravljajući golove i semafor. A tu je Salah, uz utisak nezaustavljivog, kralj.

Salah – suština fudbala

EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU
"Zlatna lopta" jeste merilo za nekog da li je najbolji na svetu, hteli da priznamo ili ne.

I ceo život će taj igrač da nosi oreol najvećeg. Nešto poput semafora na utakmici, samo ličnijeg.

U ovom trenutku, kada je prašina pala na Ronalda i Mesija, a Levandovski ostao bez jakog aduta (Liga šampiona), jedino ispravno bi bilo da se uruči Salahu nagrada 30. novembra na svečanoj ceremoniji.

Driblinzi, golovi, dizanje publike na noge....

Ne smemo da zaboravimo suštinu fudbala.

Priredio: Miloš Simanović
(Twitter)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

94 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: