Zvezda podebljala rekord u UEFA – mogu li da se otvore putevi do elite?

Crvena zvezda je još jednom pomerila granicu sopstvenog rejtinga na listi UEFA.

Izvor: Miloš Simanoviæ

Petak, 22.10.2021.

09:15

Zvezda podebljala rekord u UEFA – mogu li da se otvore putevi do elite?
Foto: FKCZ/Starsport

Jako bitnim remijem u Herningu protiv Mitjilenda (1:1), kojim je otvorila vrata nokaut faze Lige Evrope, profitirala je na rekordno mesto.

Sada su crveno-beli 39. tim Evrope tako što su se osamili na toj poziciji tako što su se "oslobodili" Milana i Jang Bojsa.

Sa ukupnih 36,000, od kojih su pet iz ove sezone, nalazi se na samo bod od grčkog Olimpijakosa.
Photo: Kassiesa.net
Nisu daleko ni Ajntraht iz Frankfurta (38,000) i Klub Briž (38,500), posebno jer timu Dejana Stankovića sledi šansa da se dodatno poporavi.

Naredne dve runde u Ligi Evrope ima mečeve sa Mitjiendom i Ludogorecom na stadionu "Rajko Mitić", pa bi sa dve pobede napravio veliki korak i ka prvom mestu, što donosi mnogo benefita.

Zvezda nosilac u borbi za LŠ ako odbrani titulu?

EPA-EFE/Henning Bagger
Ako se pogleda da je Olimpijakos prošle sezone, ali i onima iza nas, imao status povlašćenog u svim rundama kvalifikacija za Ligu šampiona, bez obzira što je

ispao od Ludogoreca u trećoj, jasno je u koliko komfornoj zoni je Crvena zvezda.

Rano je pričati o tome sada, pošto se ne znaju raspleti u nacionalnim ligama, samim tim i u Superligi u kojoj je Partizan ispred Zvezde, ali...

Zvezda bi petom titulom prvaka Srbije imala sasvim solidnu šansu da čak sva četiri kola ponese status nosioca.

Naravno, neke kockice bi morale da se poklope poput toga da preskoči Olimpijakos, odbrani se od Jang Bojsa koji joj diše za vratom (35,000), a da Bazel ne bude šampion Švajcarske.

Ima tu još nekoliko faktora poput statusa zagrebačkog Dinama i praške Slavije, znatno polje plasiranih od srpskog kluba, ali koji takođe moraju da izguraju teško prvenstvo.

Uostalom, kao i Zvezda...

Na sve to od naredne sezone uskaču koeficijentom nabildovani Šahtjor ili kijevski Dinamo u kvalifikacije, odnosno ko bude prvak, uz onog iz Turske, ali su iz te zemlje svi lošije pozicionirani od Crvene zvezde.

Srbija se udaljila od čuda

foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Fudbaleri Partizana su porazom u Ligi konferencija od Genta (1:0) skliznuli na listi, pa su sada na deobi 61. pozicije.

Zajedno sa ovogodišnjim Zvezdinim "dželatom" Šerifom iz Tiraspolja imaju po 21.500 bodova.

Ostali su crno-beli na četiri poena ove sezone, ali ono što možda više boli od toga je što je nacionalni koeficijent izgubio od direktnog konkurenta iz Belgije.

Srbija je ostala na 12. mesto na rang listi UEFA sa 29,125 poena, ali nam se Belgija približila (28,600), a tu je i Švajcarska (27.425).

A Ukrajina dodatno pobegla na 11. mestu, jako bitnom jer nosi direktnog učesnika u Ligi šampiona od 2023. godine, što će biti jako teško ostvariti.

Ukrajinci su sada na 31,000, Belgija nam diše za vratom, ali dobra stvar je da smo jako blizu mesta među 15 najbolji.

Linije koja razdvaja "žito od kukolja" u evropskom fudbalu, odnosno velike od malih, što donosi pet predstavnika u UEFA takmičenjima i ne zaobilazi Ligu Evrope.

Najbolja stvar u celoj priči je da Crvena zvezda i Partizan imaju veliku šansu da prođu, samim tim ako to urade popraviće plasman na listi, a onda ni to 11. mesto nije toliko daleko.

Posebno što Dinamo i Šahtjor ne blistaju u Ligi šampiona. Daleko od toga...

Priredio: Miloš Simanović (Twitter)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: