Zvezda na skeneru B92.net: Evropski kurs, Borjanov standard i drugo lice Pavkova

Fudbaleri Crvene zvezde u stilu su prošli preko Kluža u grupnu fazu Lige Evrope.

Izvor: Miloš Simanoviæ

Petak, 27.08.2021.

08:00

Zvezda na skeneru B92.net: Evropski kurs, Borjanov standard i drugo lice Pavkova
Foto: FK Crvena zvezda

Posle beogradskih 4:0, upisali su trijumf i u Rumuniji 2:1 za overu pete evropske jeseni u nizu.

Ujedno i prve "duple pobede" u kvalifikacijama u protekle nešto više od tri godine i sudara sa litvanskom Suduvom.

Uz rutinsku partiju u Transilvaniji, oslikanu baš tim iskustvom i vezom Sanogo - Kanga - Ivanić - Katai, ni mnogo jače ekipe od Kluža ne bi imale šansu.

Bilo je tu i doziranosti kod pojedinaca, što je i normalno, ali više ocena koje su pozitivne.

Glavni utisak je da su crveno-beli zauzeli kurs, praktično uključili "pilota" i lansirali se u Ligu Evrope bez poteškoća gledajući svih 180 minuta.

Golman i odbrana

Foto: FK Crvena zvezda
Milan Borjan - Najbolji pojedinac meča! Ponovo je blistao, odbranio penal, uz najmanje pet odbrana i dotakao svoj standard u Evropi. To je uloga glavnog igrača na terenu, bez obzira na ime rivala u kvalifikacijama svih ovih godina. Lider ove generacije i konstantno vuče kada je potrebno.

Marko Gobeljić - Mučio ga je Paun u prvom delu, a onda ga u nastavku umirio. Iskazao dosta nesigurnosti s loptom, u dosta navrata kasnio na dobre pasove. Može bolje…

Aleksandar Dragović (do 66. minuta) - Nije bilo ovo veče prekaljenog štopera, možda zato i što je osećao posledice povrede. Istina je da nije paničio, delovao je smireno, ali je kasnio nekoliko puta i tako napravio penal. Zamenjen je posle malo više od sat vremena, sigurno će mu prijati odmor.

Miloš Degenek - Izvukao penal koji je rešio sva pitanja. Zvezdin vojnik je rutinski odradio posao, bez da se nije skoro pa ozbojio. Uhvatio je formu i zacementirao mesto u startnoj postavi, od koje je jedno vreme bio daleko.

Milan Rodić - Olako ga je Kostake prošao kod gola, što nije smeo da dozvoli. Sem toga ništa nije dopustio po njegovoj strani, bio je samouveren i defanzivno orijentisan. Napred nije išao previše. Možda zato što nije bilo preke potrebe.

Vezni red i napad

Foto: FK Crvena zvezda
Seku Sanogo (do 72. minuta) - Besprekoran. Ponavljamo se stalno da je svoj glavni zadatak odradio bez greške, ali prosto je tako. Dobio pregršt duela, bio tačan u protoku lopte i delio lekcije iz iskustva. Kao da mu je ovo 200. meč u Evropi.

Gelor Kanga - Kada se Gaboncu igra Zvezdi "nema zime". Takav je slučaj bio u Klužu, bez greške u predaji i tehnički besprekoran. Sve to je fizički ispratio na visokom nivou, uz adekvatnu trku. Odličan.

Mirko Ivanić (do 66. minuta) - Zrela partija, iznad ovog nivoa takmičenja. To što radi Ivanić je poezija, svaki dodir lopte, vizija, potez, pas… Kada je lopta kod njega kao da je u sefu, uz lucidna proigravanja, kakvo je bilo kod gola Pavkova. Šta god da je zamislio prošlo je.

Aleksandar Katai (do 72. minuta) - Igra se fudbala, na pravi način. Milina je videti njegovu saradnju sa Ivanićem, kako se međusobno dopunjuju i kombinuju. Na dobru partiju je dodao i gol iz penala.

El Fardu Ben - Nije uradio ono za šta je zadužen, a to su golovi i asistencije, ali jeste mnogo korisnih stvari. Pravio je protivniku probleme kretnjom u linijama, iznudio nekoliko faulova. Viđali smo Bena u boljem izdanju, ali svakako nije bio ispod proseka.

Milan Pavkov (do 72. minuta) - Jeste dao gol na osećaj, ali sve osim toga je bilo za duboku, duboku analizu. Najviše od pristupa, manjka volje i želje da bilo šta napravi. Kao da mu je prvi meč bio dovoljan kada je rešio. Pokazao je svoje drugo lice, ono zbog kog je često bio kritikovan. Spor, bez sprinta ceo meč, toliko da nije trčao ni kontre kao najistureniji. Moraće da promeni mentalitet.

Izmene i trener

Foto: FK Crvena zvezda
Radovan Pankov (od 66. minuta) - Utakmica je već bila gotova njegovim ulaskom u igru.

Nenad Krstičić (od 66. minuta) - Slično kao i Pankov. Uneo je energiju, ali niša više od toga.

Veljko Nikolić (od 72. minuta) - Premalo vremena za konkretniji učinak.

Njegoš Petrović (od 72. minuta) - Premalo vremena za konkretniji učinak.

Lois Dioni (od 72. minuta) - Pogodio prečku za kratko vreme. Iz prve je gađao, fudbalski, ali nije zatresao mrežu.

Trener Dejan Stanković - Izveo je najjači tim koji ima na raspolaganju, bez ikakvog rizika, iako je možda imao prostora za nekoliko izmena. Pohvale dobija za to kako je spremio ekipu, što može da bude mina zbog rezultata u prvom meču, i vratili su mu igrači na terenu. Nije dozvolio nijednog trenutka dramu u Klužu, a na kraju je stigao da razigra neke rezerviste.

Priredio: Miloš Simanović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: