Zvezdini duhovi prošlosti ili izraelski "pakao"?

Crvena zvezda je loše prošla na žrebu u 2. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona.

Izvor: Miloš Simanoviæ

Sreda, 16.06.2021.

13:25

Zvezdini duhovi prošlosti ili izraelski
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Pobednik meča Makabi Haifa (Izrael) – Kairat (Kazahstan) sigurno je teži u odnosu na zicere Dinamo Tbilisi (Gruzija) – Nefči (Azerbejdžan) i Konahs Ki (Vels) – Alaškert (Jermenija).

Žreb u Nionu, za razliku od velike većine prethodnih godina, nije bio naklonjen Zvezdi, ali šta je - tu je.

Sigurno će ekipa Dejana Stankovića biti favorit bez obzira na ime jednog od dva pomenuta rivala n startu evropskog puta.

Takođe, činjenica je i da ako želiš jesen u Evropi ovakvi timovi moraju da se prođu...

Posebno što se igra na dva meča, a drugi je u Beogradu.

Makabi Haifa

Na prvi pogled deluje da su "zeleni" iz Haife u blagoj prednosti u odnosu na Kairat.

Posle tačno decenije su došli do titule šampiona Izraela, ukupno 13, i to tako što su završili tačno za bod ispred imenjaka iz Tel Aviva.

Za Makabi igra bivši defanzivac Crvene zvezde Bogdan Planić, koji se nije izborio za veću ulogu na "Marakani", ali se kasnije izgradio u Rumuniji.

Najbolji strelac je Australijanac ukrajinskog porekla Nikita Vadimović Rukavisja, koji je sa 17 pogodaka (23 ukupno) završio na čelu cele tamošnje lige.

Ekipa se uglavnom sastoji od domaćih igrača, anonimnih za širu javnost, a od stranaca su tu još zamenik kapitena Holanđanin Tjaron Čeri (ima iskustvo iz Holandije), Godsvej Donjah iz Gane i Španac Hose Rodriges, koji je dete Real Madrida, a igrao je za Galatasaraj i Malagu.

Vodi ih Barak Bahar, lokalni trener, a snaga Makabija je velika podrška navijača. Stadion "Sami Ofer" prima 30.780 mesta i po pravilu je paklena atmosfera.

Makabijevi navijači su poznati po tome što daju jak vetar u leđa svojim igrača, prave odličan dekor, posebno što je stadion akustičan i pored mora.

Na sve to Zvezdu bi tamo sačekala temperatura od preko 30 stepeni, što bi takođe mogao da bude bitan faktor. Nešto s čim se susrela na Kipru prošle sezone kada je ispala od Omonije.

Kairat

Zvezdu bi čekao dug put do Haife, grada udaljenog oko 80 kilometara od Tel Aviva u kome su bile političke tenzije proteklog meseca, ali još dalje do Almatija.

Crveno-beli imaju loše sećanje na kazahstanski tim, od koga je ispao pre pet godina i to najranije ikada u klupskoj istoriji.

Bilo je to na startu kvalifikacija za Ligu Evrope kada je Kairat dva puta slavio – 2:0 u Beogradu i 2:0 u Almatiju.

Utisak je da je taj dvomeč bio rešen već u drugom minutu prvog sudara na stadionu "Rajko Mitić" kada je Savo Pavićević dobio crveni karton, a Kazahstanci to iskoristili i došli do kapitalnih 2:0.

Revanš je bio samo formalnost...

Takođe, to je bio revanš za lak prolaz Zvezde iz 2002. godine kada je bilo 5:0 ukupnim rezultatom.

Ipak, vremena su se promenila od tada, ali i od pre pet godina, pošto je Crvena zvezda sada klub među 50 najboljih u Evropi. Kairat je morao da se pomučio da dođe do titule, dugo ga je pratio Tobol, ali u samom finišu pao i klub sa Central stadiona je došao do tek treće titule u klupskoj istoriji.

Gledajući tim, tu je veliki broj stranaca, a među njima i Srbin – Rade Dugalić i Crnogorac, bivši vezista Partizana Nebojša Kosović.

Najveće ime sigurno je bivši golgeter CSKA iz Moskve Vagner Lav, ali sada u poznim godinama (37).

Kairat nema atmosferu za brigu, ali jeste put koji je jako dalek i težak za prilagođavanje.
Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Biće zanimljivo videti na koga će Crvena zvezda ići, ali utisak je da deluje da je Kairat bolja opcija.

Bez obzira na promenu vremenske zone, ali i na to da će biti u ritmu jer je u Kazahstanu već odigrano 15 kola nove sezone.

I Kairat je tek na trećem mestu sa osam bodova manje od lidera Astane.

Priredio: Miloš Simanović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: