Good ebening

Miris uspeha. Retko lep osećaj.

Izvor: Miloš Simanoviæ

Četvrtak, 27.05.2021.

09:30

Good ebening
EPA-EFE/Maja Hitij

Onaj kada možeš gordo da konstatuješ lep dan, tačnije veče, ili što bi Britanci rekli "Good evening".

Tako nešto je bilo teško da kaže čudnoviti baskijski stručnjak Unai Emeri pred britanskim novinarima dok je vodio Arsenal, naravno posle utakmica.

I to iz dva razloga.

Prvog jer nije znao isto to da kaže, ispalivši čuveno "Good eBening", a drugog loših rezultata, zbog čega je često bio ismejavan pre nego što je prešao "crvenu liniju" i dobio otkaz u novembru 2019. godine.

Oteran iz Londona kao gubitnik, samo nekoliko meseci ranije izgubio i finale Lige Evrope od gradskog rivala Čelsija, ali na današnji dan ima pravo opet da konstatuje "Good ebening".

Njegov Viljareal je bacio na kolena engleskog velikana Mančester junajted i na penale osvojio trofej Lige Evrope.

Pola čovek - pola Liga Evrope

Photo: RAMON NAVARRO/MARCA/SIPA/Profimedia
Španska "žuta podmornica" je iznenadila velikog favorita u poljskom Gdanjsku i osvojila prvi veliki evropski trofej u klupskoj istoriji (da ne računamo Intertoto kup kada su postajala tri pobednika).

A Unai Emeri još jednom pokazao da je Liga Evrope njegovo takmičenje.

Osvojio ga je čak četvrti put i postao rekorder, ubrajajući i Kup UEFA kao maticu Lige Evrope.

Ujedno i nadmašio legendarnog Italijana Đovanija Trapatonija, koji je tri puta bio najbolji u drugom po rangu najboljem evropskom takmičenju (Juventus dva puta, Inter).

Šta reći o Emeriju? Možemo da konstatujemo pola čovek - pola Liga Evrope.

Rekorder

EPA-EFE/Adam Warzawa
Tri puta je sa Seviljom podizao taj pehar, a kada je dosadio, bio je blizu sa Arsenalom, pre nego što je stigao u Viljareal i za godinu dana napravio čudo.

Ekipa iz mesta pored Valensije igrala je supermoderan fudbal, gazila sve pred sobom, a u eliminacionoj fazi redom izbacivala Salcburg, kijevski Dinamo, Dinamo iz Zagreba, baš taj Arsenal i na kraju Junajted.

Slatka osveta Baskijca, teško da je mogao da priželjkuje bolji scenario.

Ujedno, lansirao je u visine igrače kao što su Pau Tores, Đerar Moreno, Alfonso Pedraca i drugi i zaokružio najlepšu evropsku priču ove sezone. A nadobudnim Britancima preostaje samo da analiziraju zašto Emeri nije mogao slično da uradi sa Arsenalom, kome ni ove sezone "ne cveta cveće".

Emeri može samo slatko da se nasmeje i ponovi – "Good ebening".

Priredio: Miloš Simanović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: