Zvezdin "pakleni" put do LŠ i začkoljica iz Rumunije

Crvena zvezda je ispisala klupsku istoriju osvajanjem titule prvaka Srbije, četvrti put u nizu, ali nema vremena za veliko slavlje.

Izvor: MILOŠ SIMANOVIÆ

Petak, 30.04.2021.

09:00

Zvezdin
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Finale nacionalnog kupa sa Partizanom je "iza ćoška" (25. maj), a previše daleko nije ni novi izlaz na evro-scenu.

I još jedan napad na plasman u Ligu šampiona, nakon što su crveno-beli igrali dva puta u eliti, a još toliko puta prezimili u Evropi samo za četiri sezone.

Kakav put čeka tim Dejana Stankovića ka Ligi šampiona?

Sa koeficijentom 32.500, "nabildovanim" odličnim rezultatima u pomenute četiri sezone, Zvezda ima dobru podlogu da jesen dočeka u grupnoj fazi jednog od dva najveća UEFA takmičenja.

Posebno što od leta gubi "propalu" sezonu kada je ispala od Kairata na startu kvalifikacija za Ligu Evrope, najranije u klupskoj istoriji.

Zvezda navija za Kluž

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Iako prvenstva nisu završena naslućuju se rivali Zvezde, koja bi trebalo da počne kvalifikacije od druge runde (potrebno je da polufinalisti Lige šampiona izbore mesto u LŠ preko nacionalnih liga, što je izvesno).

Naravno kao nosilac, pa je zato čekaju nešto lakši protivnici...

Već sada je poznato da su potencijalni neko između Škendije, Dinama iz Tbilisija, Žalgirisa, Flore, Kairata, podgoričke Budućnosti, tu je i stari znanac Omonija sa Kipra, koja je na penale eliminisala Crvenu zvezdu u prethodnom pohodu.

Kao mine nameću se Ferencvaroš, Slovan iz Bratislave i blaža varijanta Olimpija iz Ljubljane. Međutim, tu postoji začkoljica sa mađarskim velikanom i "ključ" drže Rumuni.

Ukoliko Kluž, koji ima dva boda prednosti u odnosu na FCSB (i čeka ga poslednje kolo), osvoji titulu "gurnuće" Fradi u povlašćene timove, što znači da Mađari neće moći da budu u grupi Zvezdinih potencijalnih rivala.

U suprotnom, ako FCSB preokrene trku u svoju korist, zbog jačeg koeficijenta ostaviće Ferencvaroš kao prvog ispod crte...

Zato bi navijači Zvezde trebalo da navijaju za Kluž, bez obzira na to što bi takođe bio mina u ovoj rundi, ali svakako manja od tima iz Budimpešte.

Za evropsku jesen

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
U zavisnosti od rezultata druge runde zavisiće i rivali u trećoj, ali jedno se zna – Zvezda će i na tom stepeniku biti nosilac.

Na srpskog šampiona bi mogli, ako opravdaju ulogu favorita, opet pomenuti Ferencvaroš, Karabag, Ludogorec, Malme, Legija i Šerif.

Timovi koji nisu nepobedivi, ali sigurno ne mogu da se potcene u sudaru za evropsku jesen i finansijsku injekciju iz UEFA.

Svakako se pored Fradija ističu Ludogorec (Zvezda pamti loše iskustvo) i Legija.

Predvorje elite

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Tu će Zvezda biti sigurno autsajder, blagi...

Kao najteži rival sigurno je Salcburg, koji je ostao u dobrom sećanju crveno-belima, ali koji je igrao sasvim solidnu ulogu prošle sezone u Ligi šampiona, iako mu kao najveći teret stoji to da nikad nije prošao ove kvalifikacije.

Tu je još jedan stari znanac – Olimpijakos, zatim zagrebački Dinamo, tim u velikom usponu i taj sudar bi bio više od dve utakmice, kao i praška Slavija jer je zajedno sa "modrima" stigla do četvrtfinala Lige Evrope.

Salcburg se priključuje u četvrtom, Slavija od trećeg, a Dinamo i Olimpijakos od drugog kola i dug je put do Lige šampiona, isto kao i Zvezdin. Svakako "paklen".

Zato Stankovićeve izabranike čeka vruće leto, kao što je i svako kada je u pitanju velika borba za Evropu, čiji deo žele da budu kako bi nastavili kontinuitet uspeha.

Zvezdi nije prijalo sunce Kipra i visoka temperatura (napon) u Nikoziji, ali jesu svežija Slovačka (Spartak Trnava), Austrija (Salcburg), Danska (Kopenhagena), Švajcarska (Jang Bojs)...

Sa viđenim pojačanjima u liku Dragovića, možda Prijovića i timom koji će ostati do kraja ovih kvalifikacija, Crvena zvezda nema razloga da zazire od bilo koga iz ovog društva.

To je pokazala i protiv velikog Milana...

Priredio: Miloš Simanović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: