"Sedma sila" o "večitom" derbiju: Ko dobija, odlučuje i šta će sve biti? ANKETA

"Večiti" derbi između fudbalera Crvene zvezde i Partizana ne bi dobio najjače obrise bez adekvatne priče pre, za vreme i posle utakmice.

Izvor: Miloš Simanoviæ

Sreda, 07.04.2021.

12:00

foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

O svemu tome brinu novinari, takozvana "sedma sila" koja, hteli to neki da priznaju ili ne, maksimalno se trudi da objektivno izveštava.

Takav slučaj će biti i u predstojećem 164. "večitom" derbiju o čemu smo razgovarali sa ljudima koji najviše kreiraju i daju ton po završetku utakmice.

U velikoj anketi portala B92.net uspeli smo da okupimo čak 24 predstavnika redakcija iz Beograda kako bismo najavili derbi, da prognoziraju i izaberu junaka.

Insistirali smo da to budu predviđanja u "glavu", što je većina prihvatila i tako dala "ukus i miris" ovoj akciji.

Gro iskusnijih novinara je volšebno izbegao prognozu, ali su svakako dali pečat celokupnoj anketi.

Koja kaže – devetorica novinara smatraju da će Zvezda slaviti u derbiju, 10 njih da će biti nerešeno, a samo je urednica agencije Beta Milica Kostić uverena u trijumf Partizana.

Bar je tako javno otkriveno.

Prenosimo vam njihove odgovore...

Portali

Darjan Nedeljković (Mozzartsport) Očekujem derbi sa mnogo šuteva, šansi, čak golova, obzirom da Zvezda igra sa mnogo rizika i insistira na kontinuiranim napadima. Radila je to čak i protiv objektivno mnogo jačeg Milana. Sa druge strane, Partizan ima jak blok, ubitačnu tranziciju sa Asanom, Markovićem i Holanderom. Mnogo će zavisiti od početka, ali očekujem vise od tri gola. Ne bih prognozirao.

Zoran Ivković (Telegraf)S obzirom na činjenicu da se derbi ponovo igra bez navijača, ne očekujem atraktivan, niti otvoren fudbal, već opreznu utakmicu sa obe strane, u kojoj će se čekati greške. Kako samih aktera međusobno, tako i sudije. Verujem da će se utakmica završiti remijem 1:1, samim tim bez čoveka odluke.

Milutin Vujičić (Mondo)Bez obzira na dominaciju "večitih" ne očekujem da će nivo fudbala u derbiju biti na nivou iznad proseka Superlige, posebno jer je taj subjektivni utisak uvek zavisio od huka sa tribina koji njihovoj utakmici daje posebnu draž. Zvezda ponovo deluje kao bolja ekipa, individualno i timski, ali videli smo već da to nije uvek dovoljno, posebno zbog odličnog veznog reda Partizana koji motivisanije počinje derbije. Očekujem i ovoga puta derbi bez pobednika, junaci - golmani Borjan i Stojković.

Nemanja Stanojčić (24sedam) Predstojeći derbi bi mogao da bude jedan od najzanimljivijih u poslednje vreme. Oba tima su u seriji nepobedivosti što bi mogao da bude motiv više za obe strane. Partizanu je trijumf neophodan zbog stanja na tabeli, mada ne treba očekivati da će Stanković kalkulisati previše. S obzirom na formu džoker Zvezde bi mogao da bude Milan Pavkov.
Pedja Milosavljevic/Starsport
Petar Milovanović (Sputnjik)S obzirom na to da je velika razlika u bodovima, očekujem jednu otvorenu utakmicu, za razliku od prethodnih derbija. Rezultat 3-1 za Crvenu zvezdu, Ben i Katai igrači odluke.

Žikica Babović (Nova)Iskreno se nadam da će Crvena zvezda i Partizan iskociti iz "ziheraskog" klišea koji gledamo u poslednje vreme u derbijima i da ćemo gledati utakmicu sa većim brojem golova. Ne znam ko će da pobedi, ali neka bude 3+. U naletu su obe ekipe, imaju trenere našpanovane za derbi, Partizan mora da igra na pobedu, Zvezda ne sme da dozvoli da opet ne pobedi, tako da sve osim "muškog" derbija bilo bi veoma razočaravajuće. Najiskrenije bih voleo da igrač derbija bude neko od "bonusa".

Vukašin Cvetković (Hotsport)Uprkos činjenici da oba tima igraju odlično i sa dosta golova, očekujem tvrdu utakmicu, sa dosta oštrih startova i mnogo posla za sudiju Simovića. Očekujem da Zvezda odnese pobedu minimalnim rezultatom, a da čovek odluke bude Aleksandar Katai.

Bojan Marinković (Sport klub)Očekujem zatvorenu Crvenu zvezdu i otvoren Partizan. Meč sa dosta opstrukcija igre i ne tako kvalitetnim sadržajem. Rezultat 1:1. Ben na jednoj i Asano na drugoj strani.

Darko Noveski (Maxbetsport)Očekujem otvorenu utakmicu za razliku od nekih predjasnjih utakmica. Zvezda želi da sruši loš skor od pet mečeva bez pobede u Derbijima, dok Partizan mora da pobedi ako želi nastavak borbe za titulu. Biće 2-1 za Zvezdu, Milunović će biti junak.

Aleksandar Obrenović (Sportske)Ne očekujem mnogo, taktika će pobediti fudbal, uz ukupno par šansi na obe strane. Rezultat će biti 1:1. Čovek odluke - Borjan koji će odbraniti zicer pred kraj.

Nikola Husein (Objektiv) - Ako pogledamo poslednje derbije, nezahvalno je prognozirati pobednika. Obe ekipe igraju u formi, ali malu prednost dajem Crvenoj zvezdi. Dejan Stanković ima imperativ pobede zbog tri meča gde nije slavio, ali Stanojević je oduvek znao da motiviše ekipu pred ovakve duele, posebno na Marakani. Neće biti puno golova, jedan detalj može da reši meč.

Agencije

Željko Vučković (Tanjug)Kao i na prethodnim derbijima očekujem tvrdu utakmicu, bez velikog rizika sa obe strane, uprkos tome što je Partizanu pobeda potrebnija... Najviše gol ili dva, rezultat 1:0 za Zvezdu ili 1:1. Čovek odluke Ivanić.

Milica Kostić (Beta) Mislim da ce Partizan izaći otvorenije jer želi pobedu u derbiju kako bi na neki način "spasio" sezonu pobedom na "Rajku", koja bi donela i više od tri boda svakako. Zvezda s druge strane mora na pobedu da ne bude opet ono "neka sad osvoje titulu ako ih nije sramota". Utakmicu bi mogao da reši Natho, više dobrom igrom na sredini i asistencijom nego golom iz slobodnjaka.

Novine

Pedja Milosavljevic/Starsport
Vladimir Tomković (Informer) Uprkos goleadama vecitih u poslednje vreme, ocekujem da ponovo derbi bude zavrsen sa 0-2 gola. Prognoziram rezultat 1:1, a strelci bi mogli da budu Asano i Falcineli.

Aleksandar Radonić (Kurir)Očekujem tvrdu i zatvorenu utakmicu sa obe strane. Кakve smo gledali u poslednjih nekoliko godina... Hoće li biti šansi i akcija za gol, zavisi od toga kako će biti otvorena utakmica. Ako padne gol, na bilo kojoj strani, možemo očekivati otvoreniji meč, u suprotnom taktičko nadigravanje do greške protivnika. Oba tima imaju svoje adute, u Zvezdi su to Кatai, Ben, Ivanić i Pavkov ako bude igrao, kod Partizana Natho, Asano, te Jojić i Lazar Marković, ako počnu utakmicu.

Milan Blažić (Večernje Novosti)Očekujem tvrdu, rovovsku borbu, kao i u prethodnih desetak derbija. Ne verujem da će se neko zaletati, kao i do sada odlučiće detalji, neka greška, možda i sudijska. Cenim da će biti 1:1, Ivanić i Asano strelci".

Zlatibor Repić (Sportski žurnal) Biće sigurno zanimljiva, otvorena igra. Oba tima su u dobroj formi, željna da nastave pobedonosnu seriju. Moguće da opet bude nereseno ili gol razlike za jedne ili druge. Odlučiće Katai ili Lazar Marković.

Dražen Ostojić (Srpski Telegraf)Očekujem konačno atraktivnu utakmicu, jer je gotovo izvesno bez obzira na ishod ko će biti šampion. Takođe, ne mogu igrači da se vade na "teške su noge pred navijačima", "nije lako da se igra u takvom ambijentu", "velika je odgovornost"... Biće 3:1 za Zvezdu, Ben će da da gol i bude igrač meča.

Stefan Kojić (Blic)Očekujem borben, ali (konačno) zanimljiv meč. Zvezdi je dovoljan bod, ali silno žele pobedu jer je dugo nemaju u derbijima. Sa druge strane, i Partizan je u sjajnoj seriji, igraju veoma dobro, tako da treba uživati u fudbalu. Rezultat 2:1 za Zvezdu, a utakmicu će odlučiti magični Aleksandar Katai.

Televizija

Miloš Šaranović (TV B92)Nadam se dobroj utakmici, dinamičnoj, zanimljivoj za gledanje. Partizan mora da pobedi da bi ostao u igri, a verujem da i u Zvezdi isto razmišljaju posle skromnog učinka u derbijima poslednjih godina. Lepše bi bilo da odluči neko od mladih domaćih igrača, iako već dugo derbije, uglavnom, rešavaju stranci, verujem i zbog toga što ih igraju mirnije i 'hladne glave'.

Miljan Milićević (Prva) – Ne postoji bolji trenutak da obe ekipe odigraju otvoren efikasan meč. Zvezda da potvrdi dominaciju u šampionatu ili da Partizan vrati malo neizvesnosti. Ni poraz im neće mnogo toga uticati na situaciju, a trijumf daje veliku satisfakciju. Voleo bih da igra što manje stranaca u oba tima. Rezultat 2:2, Ivanić i Asano u glavnim ulogama.

Dušan Albijanić (RTS)Derbi bez publike nije pravi derbi. Obe ekipe su u formi i pobedničkoj seriji i red je da vidimo pravi fudbal. Čovek odluke biće Aleksandar Katai.

Minja Vukićević (Arenasport)Kada dve ekipe u večiti derbi ulaze sa 17 pobeda u nizu i odličnim igrama iza sebe, nadam se da ćemo videti dosta golova iako je veliko pitanje koliko je ta nada realna. Očekujem da Zvezda i pored +9 ima veći posed lopte, da Partizan preti iz polukontri i kontri jer je tranzicija najjači adut crno-belih u napadu. Želeo bih da oba golmana imaju dosta posla, Ivanić bi mogao da i u derbiju potvrdi kvalitet koji je dokazao ove sezone, dok bi Holender, bez obzira na sjajne igre Asana ove sezone, mogao da bude adut Partizana. Rezultat ne bih prognozirao, ali vraticu se na pocetak - dajte nam golove“.

Redakcija B92.net

Aleksandar KovačevićZvezda je rasterećenija zbog +9, ali ni Partizan neće srljati zbog važnosti rezultata u derbiju, pa bismo mogli da gledamo opreznu igru oba tima koja će pre svega čekati grešku rivala i neki vanserijski potez koji bi doveo do gola. Zbog toga je, uprkos formi oba tima, teško očekivati više golova nego inače što viđamo na derbijima poslednjih godina. Nekako se nerešen rezultat nameće kao najrealniji ishod, uz 0:0 ili 1:1. Ekipe će dobro da obrate pažnju na ključne pojedince, pa bi mogli da se istaknu igrači iz drugog plana, možda čak i defanzivci.

Stefan Nikolić Iako realnost nekako nalaže da će treneri biti oprezni, zbog forme i ostalih okolnosti upravo ovo može biti otvoreniji derbi i da napokon gledamo utakmicu koja je tečna i atraktivna i da se nadamo da će biti mnogo golova. Ako baš moram rezultat da pogađam, neka bude 2:2, a čoveka odluke neka odredi fudbal.

Milan TomićObe ekipe su veoma efikasne u poslednje vreme. Konačno bismo mogli da gledamo i takav derbi. Mada, to uvek kažem, pa se razočaram. Očekujem više golova, veće šanse dajem Zvezdi. Možda 2:1, Ben da odluči.

Stefan SmuđaSrpski fudbal ne pamti ovakve nizove i Zvezde i Partizana. Možda je to zbog nedovoljnog kvaliteta lige sa 20 klubova, ali želim da verujem da će silne uzastopne pobede "večitih" ovog puta da se pretoče u derbi za pamćenje. Pošto derbi ne utiče direktno o tituli, očekujem otvoren meč, da sudija ne bude u centru pažnje i 4+ za kladioničare.

Miloš Simanović Posle duže vremena očekujem dobar derbi, uz golove i igru bez garda. Nagledali smo se loših duela "večitih", pa je možda došlo vreme za jedan drugačiji, posebno što je velika razlika na tabeli. Pošto sam kao autor zagovarao prognoziranje, onda moram da ispoštujem - 2:1 za Zvezdu. Ivanić čovek odluke.

Marko Đinđić Za razliku od prethodnih utakmica, očekujem veliki broj golova. Obe ekipe su veoma efikasne u svojim pobedonosnim serijama i očekujem da obe ekipe zaigraju otvoreno i napadački, pošto je ovo utakmica gde može da se odluči šampion. Prognoza je 3:1 za Zvezdu – Katai, Falčineli i Sanogo strelci za Crvenu zvezdu, za Partizan Holender.

Zoran KecmanMnogo utakmica Crvene zvezde i Partizana je u poslednje vreme bilo nekako igrano u grču, sa obe strane. Izostajala su uzbuđenja koja su bila karakteristična za neke ranije mečeve, ali i situacija je sasvim drugačija kad nema publike, što ni sada neće biti bez značaja. Oba tima su u strašnoj formi, imaju odličan niz i jednostavno, ne vidim kako bi u takvoj situaciji mreže mogle da ostanu netaknute. Osećam da će biti makar po gol na obe strane. Zarad srpskog fudbala bilo bi dobro da vidimo vatreniji, efikasniji derbi. Derbi pravilo je da favorita nema, tako je i sada.

Šta mislite, ko je najbliži da pogodi rezultat i(li) najbolje proceni predstojeći "večiti derbi? Pišite nam u komentarima i kakav vi vidite derbi...

Priredio: Miloš Simanović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: