"Marakana" – Milanov "džekpot" ili mina?

Milan. Sedmostruki prvak Evrope i drugi najuspešniji posle Real Madrida.

Izvor: Miloš Simanoviæ

Četvrtak, 18.02.2021.

09:00

COPYRIGHT:Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Stigao je u Beograd i podigao ga na noge, bez obzira na to što će izostati pravi spektakl sa Crvenom zvezdom pred 55.000 duša na stadionu "Rajko Mitić".

Za razliku od prethodna dva sudara, sada će bez navijača i u bitki za Ligu Evrope dva probuđena diva. Do pre šest i po godina dva kluba nisu ni izašla na evro-scenu, Zvezda zbog kazne UEFA, a Milan jer rezultatski nije ispunio kvotu u Seriji A.

Jedna poslovica kaže da ne možeš da odskočiš ako ne dotakneš dno, što možda i najbolje opisuje sveži "rengen" beogradskog i milanskog velikana.

Ako bismo ih uporedili, prema svojim standardima (Milanov naravno znatno viši), videli bismo da poput skoka od tramboline krče put ka samom kremu.

Hop-skok

Od kluba koji je 11 godina nije prišao pošteno Evropi i ispadao u "sezoni kupanja", Zvezda je postala respektabilna zahvaljujući sjajnim rezultatima pod vođstvom Vladana Milojevića i Dejana Stankovića i napravila potpuni zaokret.

Dva proleća u Ligi Evrope, dva učešća u Ligi šampiona, verovatno su plafon za timove sa ovog područja i nešto što je teško dostižno, čime je stekao respekt širom "Starog kontinenta".

U prilog tome govori i činjenica da su "rosoneri" najozbiljnije shvatili put u Beograd i poveli najbolje što imaju na čelu sa Zlatanom Ibrahimovićem.
Starsport
Ako bismo se bacili na rivala, videli bismo da se medved probudio iz pećine posle toliko godina i juri ka Skudetu, što je bila misaona imenica do skoro, ali uporedo i trofej Lige Evrope – jedini koji mu nedostaje u prebogatoj riznici.

Gigant sa San Sira ne spušta papučicu sa gasa ni za Zvezdu, bez obzira na to što ima derbi sa Interom predstojećeg vikenda, jasno stavljajući do znanja kolike su mu ambicije.

Posle godina stagnacije prvo se pozicionirao u Ligi Evrope, ali tek sledi ono najbolje od Milana jer je izvestan povratak u elitu, gde mu je realno i mesto, zajedno sa napadom na trofeje.

Faktor "Marakana"

Foto: Starsport
Milan će treći (neko će reći četvrti) put gostovati na beogadskoj "Marakani", za koju ga vezuju najlepše uspomene.

Upravo je sa tog stadiona 1988. i 2006. dolazio do titula prvaka Evrope, pa se mnogi pitaju da li će biti treća sreća?

Jednom je prošao zahvaljujući magli i penal ruletu, drugi put je dobio amin UEFA u aferi "Kalčopoli", pa će biti zanimljivo videti kakav će sada biti epilog.

U glavi će morati da ima da crveno-beli na svom terenu, u nokaut rundama, nisu pretpeli evropski poraz skoro pet godina, još od onog tragičnog meča sa Ludogorecom u produžecima (2:4).

Njih čak izazivača 13 nije uspelo, među kojima su respektabilna imena poput Krasnodara, Salcburga, Sparte iz Praga, Jang Bojsa, Kopenhagena...

Sastavi

Foto: Starsport
Već smo napomenuli da je Milan došao sa najjačim timom, ali da će biti određenih rotacija.

Možda i najzanimljiva opcija biće to što će Mario Mandžukić prvi put početi od prvog minuta u dresu Milana, umesto Ibrahimovića.

Poznato je da "Super Mario" voli velike utakmice, a mrežu je već tresao na "Marakani" kada je sa Hrvatskom igrao protiv Srbije (1:1) 2013. godine.

Oporavili su se Davide Kalabrija, Sandro Tonali i Ante Rebić, koji se takođe očekuju, zajedno sa kičmom tima sa Teo Ernandesom, kapitenom Alesiom Romanjolijem, Ismailom Benaserom i zvezdom u nastajanju Rafaelom Leaom.

Zvezdi nedostaje najbolji igrač Aleksandar Katai, povređen je Veljko Nikolić, kao i Strahinja Eraković.

Očekuje se da Stanković izvede homogenu formaciju sa trojicom štopera, zgnusnutom vezom i isturenim Dijegom Falčinelijem.

Možda...

Prava je šteta što publike neće biti jer bi se sigurno tražila karta više.

Pandemija je zaustavila čak i sezonce, pa će malobrojni svedoci imati privilegiju da uživaju u potezima, duelima, uzdasima, moguće i golovima.

Možda u novom antologijskom duelu Crvene zvezde i Milana.

Možda će se decenijama prepričavati...

Bio je onaj Milan....

Kao što sada govorimo o dva gigantska tima Milana iz 1988. i 2006.

Priredio: Miloš Simanović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: