Za 15. evropsko proleće

Sedmi dan decembra. Godina 2017.

Izvor: MS

Četvrtak, 03.12.2020.

09:00

Za 15. evropsko proleće
photo: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Na stadion "Rajko Mitić" dolazi Keln, znatno oslabljen povredama i suspenzijama, toliko da je jedva sastavio startnu postavu od seniora.

Ipak, niko ne sme da potceni nemačkog predstavnika, iako je Crvenoj zvezdi potreban bod da prođe u nokaut fazu Lige Evrope iza Arsenala, a ispred još BATE Borisova.

Promrzlina, vazduh para grla oko 40.000 ljudi...

I onda "eksplozija" u 22. minutu. Krstičić je dao loptu "ispod" zemlje, Rodić idealno video Srnića, a dete crveno-belih postiglo gol vredan evropskog proleća posle 25 godina, ukupno 14. u klupskoj istoriji.

Nije incident

Mnogi su bili spektični u to vreme, govoreći da je ta sezona bila incident, ali ispostavilo se da nije...

Na današnji dan, tri godine kasnije, Crvena zvezda u "CV"-iju ima dve Lige šampiona, a ove i Ligu Evrope, koja je čini više po meri, bez obzira na to što mnogi i dalje žude za elitom.

I opet igra za evropsko proleće, a rival je – pogađajte, iz Nemačke.

Zvezda više nego Partizan, Dinamo i Hajduk zajedno

Borjan protiv Kelna; Srdjan Stevanovic/Starsportphoto.com©
Na "Marakanu" stiže Hofenhajm, ozbiljan tim koji "štuca" u Bundesligi, ali ne i u Ligi Evrope.

Ostvario je sve četiri pobede u L grupi, primio samo jedan gol i obezbedio šesnaestinu finala, od čega Zvezdu može samo čudo da spreči.

Međutim, teoriju bi trebalo potvrditi na terenu, pa što ne i pojuriti prvo mesto, iako deluje da je nerealno zbog pobede Hofenhajma 2:0 u prvom susretu.

Na prvi pogled Keln i Hofenhajm imaju dosta sličnosti, osim da su crveno-beli sada rasterećeniji i ne igraju meč "do or die".

Neophodan je bod timu Dejana Stankovića da osigura jubilarno 15. proleće pod okriljem UEFA takmičenja i dodatno piše klupsku istoriju.

Koliko je takav poduhvat težak za klubove sa ovih prostora, čak i u doba stare i velike države, govori i to da zagrebački Dinamo, Partizan i Hajduk iz Splita zajedno imaju manje evropskih proleća od Crvene zvezde.

Ubiranje plodova

Starsport
Pred Zvezdom je utakmica za uživanje, u ne baš idiličnom ambijentu bez publike i u hladnoći, ali isto će biti i gostima iz Zindshajma.

Čak i poraz vodi dalje crveno-bele ukoliko Liberec ne pobedi u Gentu, o čemu niko iz redova prvaka Srbije ne razmišlja, ali upravo zato mogu da budu rasterećeniji.

Uprkos tome što Dejan Stanković ima probleme da sastavi ekipu zbog koronavirusa (Rodić, Vukanović), čega je i sam svestan pomenutih navoda.

"Opet smo u deficitu sa igračima. Ne želim da to bude alibi. Gledaćemo da na terenu budemo još jači nego što smo bili. Ali, ne prija kada se dan pred utakmicu iznenada nešto desi. Siguran sam da ćemo izvući maksimum, jer nam ova utakmica donosi mnogo", rekao je Stanković u najavi utakmice.

Šta izdvaja ovaj meč od ostalih evropskih u ovoj sezoni?

To što nije presudni kao oni u borbi za grupnu fazu Lige šampiona i Lige Evrope, a ni pod imperativom kao u susretima sa Gentom (dva puta) i Liberecom.

A opet donosi najviše.

Sam plod – evropsko proleće.

Priredio: Miloš Simanović
Пласман обезедио SofaScore LiveScore

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: