Srbija na skeneru B92.net: "Orlovi", to ste vi?

Završena je grupna faza Lige nacija i "mučenje" fudbalera Srbije.

Izvor: MS

Četvrtak, 19.11.2020.

09:33

Srbija na skeneru B92.net:
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Tim Ljubiše Tumbakovića protiv Rusije, na kraju, odigrao je najbolji meč u takmičenju i deklasirao najjaču selekciju u grupi – 5:0.

Na poluvremenu je već bila "četvorka" i, iako Liga nacija možda nije baš pravo merilo u odnosu na borbu za EURO, izazvali pitanje "Kako tako nije moglo protiv Škotske?".

I u ostalim mečevima, bez obzira na to što služe za uigravanje, jer bi se Srbija verovatno borila za A Ligu nacija, a ne da jedva izvuče opstanak u B diviziji.

Na kraju, glavni utisak, ako može da se analizira samo meč sa četvrtfinalistom prethodnog Svetskog prvenstva, pre svega jer Srbija varira iz meča u meč, je da smo dobili širi igrački kadar za sledeći ciklus i borbu za Mundijal u Kataru.

Koliko može ova Srbija?

Mlađa garda sa Lukom Jovićem, Nemanjom Radonjićem, Dušanom Vlahovićem, uz standardnije Nikolu Milenkovića i Predraga Rajkovića, a uz još nadolazeće Mihaila Ristića, Strahinju Pavlovića mogla bi da upotpuni pravi paket uz iskusnije Dušana Tadića, Sergeja Milinković-Savića, Nemanju Gudelja, Darka Lazovića...

To je pokazao finiš Lige nacija, za razliku od prvog dela, zbog čega je glavno pitanje – koliko može Srbija?

I da li može da igra veliku ulogu?

Škotska je dala odričan odgovor, Rusija onaj koji bismo svi želeli da čujemo, ali sa osećajem straha da se sve opet ne upropasti.

Protiv Rusije smo videli neke nove "Orlove" i pojedinačno ih analizirali.

Odbrana

foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Predrag Rajković – Možda i najzaslužniji za ovakav rezultat. Već u 40. sekundi skinuo je i više od zicera Zabolotnjem i odveo utakmicu u drugi pravac. Odbrana mu je ulila injekciju samopouzdanja toliko da je kasnije sve lopte uhvatio.

Nikola Milenković – Standarno dobar. Počeo kao štoper, a onda prešao na poziciju beka, što je igrao i u Fiorentini. Jednostavno, stub odbrane za deceniju. To je pokazao i protiv Rusije.

Stefan Mitrović (do 90. minuta) – Obavio je veliki posao. Sprečio je čist gol Rusa klizećim startom u drugom poluvremenu kada se začuo njegov urlik. Stefan je oličenje tima Srbije, sve suprotno od Škotske.

Uroš Spajić – Korektan. Siguran na lopti, voli da je iznosi i to se u modernom fudbalu ceni. Činjenica da je imao malo problema sa Zabolotnjim, ali ga ostavio na "nuli", zajedno sa ostalim protivnicima, govori da je odradio zadatak.

Vezni red i napad

Srdjan Stevanovic/Starsport
Nemanja Radonjić (do 30. minuta) – Maestalni gol, a onda povreda. Prava je šteta što je morao van terena posle pola sata. Čak i u tom intervalu stigao je da "maltretira" iskusnog Jurija Žirkova i isporuči "raketu" ka golu Rusije. Igrao na mestu desnog spoljnjeg i mogao bi da bude novo oružje "Orlova".

Mihailo Ristić – Počeo kao vezista, a završio ka levi bek. Lavovski deo posla je završio i bio jedan od onih iz senke koji polako traži mesto u ekipi.

Nemanja Gudelj (do 90. minuta) – Novi tim Srbije ne može da se zamisli bez njega. Postao je jedan od ključnih igrača, iako je u nekoliko situacija bio ležeran i gubio lopte u opasnoj zoni. Pretrčao je kilometre i preuzeo ulogu "pluća" tima.

Nemanja Maksimović (do 45. minuta) – Nedovoljno zapažen. Grešio je, iako se istovremeno borio, ali bilo je njegovih mnogo boljih partija. Mesto je prepustio već na poluvremenu.

Filip Mladenović (do 90. minuta) – Hit meča! Dve asistencije i gol za levog "vingera" Legije iz Varšave. Fantastična partija. "Spakovao" je Luki Joviću da reši lakši deo posla centaršutevima u trepavicu. Na kraju je stigao da ubaci loptu iza Giljermea i još jednom pokaže koliko dobru levu nogu ima, ali i pokaže selektoru da će biti ozbiljna konkurencija Filipu Kostiću i Ristiću.

Luka Jović – Proradio je Jović, konačno. Kada napadač postigne dva pogotka onda tu nema rasprave, kakav god da je bio. A bio je aktivan i svaki dodir sa loptom imao je smisla. Samo da ovako nastavi...

Aleksandar Mitrović – Delovao je kao da je promašeni penal protiv Škotske uticao na njega. To je i normalno... Mitrović nikada nije bio upitan, uvek je najviše davao sebe i borio se, tako je bilo i protiv Rusije. Moraće da se podigne posle Škotske i vrati se onom što najbolje zna – da trese mreže rivala.

Izmene i selektor

Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images
Dušan Vlahović (od 30. minuta) – Posle nesrećnog Istanbula, Fiorentinin "tenk" je probio led! Upisao je prvenac i kao predator se snašao u petercu protivnika. Srbija ne mora da brine za napad kada ima Mitrovića, Jovića i Vlahovića.

Mijat Gaćinović (od 45. minuta) – Doneo hitrinu pri ulasku. Radio je u oba pravca, iskazao se i u odbranu kod jedne šanse Rusije. Prelazna ocena.

Lazar Ranđelović (od 90. minuta) – Premalo vremena na terenu.

Strahinja Pavlović (od 90. minuta) – Premalo vremena na terenu.

Saša Zdjelar (od 90. minuta) – Premalo vremena na terenu.

Selektor Ljubiša Tumbaković – Hrabro. Činjenica je da selektor "Orlova" skoro u svakom meču povlači nepredviđene poteze, zato i pogreši često, ali je protiv Rusije sve pogodio. Čak i kada je ostao bez pola tima. Osmelio se da igra totalno ofanzivno uvođenjem Vlahovića umesto povređenog Radonjića i trasirao put ka pobedi. Potez kakav bi retko koji srpski trener napravio. Menjao je taktiku tokom meča i potpuno ukočio Ruse. Kada bi tako svaki put bio uspešan...

Priredio: Miloš Simanović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: