Debakl srpskog fudbala – tri koraka napred, pa ogroman nazad

Eliminacija Vojvodine i Partizana iz trke za Ligu Evrope, a ranije i Crvene zvezde za Ligu šampiona, dobrano će se odraziti na srpski fudbal.

Izvor: MS

Petak, 25.09.2020.

13:45

Debakl srpskog fudbala – tri koraka napred, pa ogroman nazad
Starsport

Za razliku od prethodne tri godine, kada su beogradski "večiti" uspesima donosili u proseku šest bodova po sezoni, ove će ta brojka biti znatno manja.

Iz razloga što je ostala samo Zvezda da se bori za državni koeficijent i to uoči poslednje stepenice za Ligu Evrope - protiv Ararat Jermenije.

Srbija je na osnovu trenutne rang liste na dobrom 16. mestu, ali kako stvari stoje očekuje se veliki pad ove sezone.

Tabela izgleda dobro, ali...

Photo: Screenshoot kassiesa.net
Sa 23.875 poena iza Srbije su Švajcarska sa dva tima (Bazel, Jang Bojs), Grčka sa tri (Olimpijakos, PAOK, AEK), Hrvatska sa dva (Dinamo Zagreb, Rijeka), a posebno Češka sa četiri (Slavija Prag, Sparta Prag, Viktorija Plzenj, Slovan Liberec) i Izrael sa tri (Hapoel Ber Ševa, Makabi Haifa, Makabi Tel Aviv).

Pogled na tabelu govori da Srbija skoro pa nikako ne može gore (izuzetak je da Zvezda ode do same završnice LE), odnosno prestigne Dansku i Kipar na granici famoznog 15. mesta.

Upravo od te "linije" naredne sezone, skoro pa sigurno (postoji mogućnost odlaganja zbog stanja oko koronavirusa), neće moći da se igra Liga Evrope.

Koliko su zaradili srpski klubovi?

Crvena zvezda je pobedama nad Evropom i Tiranom, uz poraz na penale od Omonije, zaradila četiri boda.

To je za 0,5 bodova više od Partizana (pobede nad RFS i Sfintulom, uz poraz posle produžetaka u Šarlroi), ali crno-beli više nemaju mogućnost da se poprave.

Isto kao i Vojvodina koja je dobila 0,5 za izgubljenu utakmicu posle produžetaka u Liježu od Standarda, kao i TSC nakon što je zaradio 2,5 za pobedu nad moldavskim Petrokubom i porazom na penale od FCSB-a.

To je ukupno 10,5 bodova koji se dele na četiri učesnika i dobija mizernih - 2,625.

Zvezda "mora" da prezimi

Foto: Nikola Mitic/Starsportphoto ©
Broj za nepuna tri puta manji, iako može da se poveća (ne previše), u odnosu na tri sezone kada su Zvezda i Partizan redovno igrali Ligu šampiona i Ligu Evrope.

Kada se pogleda uspon Izraelaca sa već 14 bodova osvojenih, Kiprana (12), a da neke zemlje tek nadolaze, jasno je u kakvom "sosu" je Srbija.

Sada je sve na Crvenoj zvezdi da proba da uradi što više, za šta će biti potreban ozbiljan iskorak u LE.

Moraće bar da prezimi u Evropi, ali dalek je put do toga, iako postoje dobre šanse da žreb grupne faze dočeka iz drugog šešira.

Ipak, Ararat u Jerevanu je prioritet u ovom trenutku za prvaka Srbije.

Nikozija je pokazala da niko ne sme da se potceni...

Priredio: Miloš Simanović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

98 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: