Da li je vreme za pad Juventusa sa Ronaldom?

Italijanska Serije A nagovestila je prošle sezone da Juventus nije više nedodirljiv.

Izvor: MS

Subota, 19.09.2020.

10:01

Da li je vreme za pad Juventusa sa Ronaldom?
Photo by Marco Luzzani/ Valerio Pennicino/Marco Rosi/Getty Images

U jednoj od najuzbudljivijih trka poslednjih godina (samo zato što Juventus nije bio toliko dominantan), Inter i Lacio su dugo jurili Skudeto, ali u završnici nisu imali snage da prekinu fantastičan niz "Stare dame".

Neverovatan. Od čak devet uzastopnih titula prvaka Italije.

I to je apsolutni rekord italijanskog fudbala.

Ipak, jednom će i tome doći kraj, samo je pitanje kada...

Lacio, a posebno Inter, sa Juventusovim đakom Antoniom Konteom, su glavni kandidati da skinu klub iz Torina sa trona, dok iz prikrajka vrebaju Milan, Atalanta, Napoli i Roma.

Čini se da su Konteovi "nerazuri" najbliži Juventusu, ali krenimo redom...

Novo odelo Juventusa

EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO
Krah od Liona u Ligi šampiona značio je samo jedno – otkaz Mauriciju Sariju i početak novog poglavlja.

Međutim, nikome ni na kraj pameti nije bilo da će legendarni fudbaler Andrea Pirlo da bude imenovan za glavnog trenera bez ikakavog iskustva u toj sferi.

I to samo devet dana od postavljanja na klupu drugog tima "Stare dame".

Andrea Anjeli je odlučio da se kocka (kakav god da je majstor bio Pirlo kao igrač – trenerski posao je nešto drugo) i poveri Pirlu "igračku" od prekom 600 miliona evra.

I to na čelu sa jednim od najboljih fudbalera u istoriji fudbala Kristijanom Ronaldom.

Odmah je i napravljena razmena sa Barselonom prema kojoj je Artur stigao u Torino, a u drugom pravcu Miralem Pjanić u poslu od 70 miliona evra, dok je napad pojačala gol mašina Edin Džeko.

Na pozajmicu iz Šalkea je stigao Veston Mekeni, dok je otišao i Emre Džan u ranije dogovorenom transferu u Borusiju iz Dortmunda (25 miliona).

Kolarov hoće kao Mihajlović

EPA-EFE/Ina Fassbender
Prvi izazivači su "nerazuri", čini se malo zreliji za napad na Skudeto u drugoj sezoni Kontea.

Velikan sa "Đuzepe Meace", predvođen Romeluom Lukakuom, stigao je do finala Lige Evrope prošle sezone, ali ga je zaustavila Sevilja i osvojila "omiljeni" trofej.

Tada se videlo da Inter još uvek nije tim za najviše domete, zbog čega je Konte često podizao glas u vapaju za pojačanjima.

Stigao je Ašraf Hakimi iz Real Madrida za 40 miliona i Aleksandar Kolarov iz Rome (dva miliona) i na taj način zatvorili su bokove u odbrani, ono što je bila "rana"...

Kapiten reprezentacije Srbije tako je napravio možda najveći korak u karijeri i to u 35. godini, krenuvši putem Siniše Mihajlovića koji je igrao za Lacio, Romu i Inter (osvojio Skudeto sa Laciom i Interom).

Još bitnije za Inter je da nije otišao Lautaro Martines, koji se povezivao sa Barselonom i Realom, dok se očekuje od Kristijana Eriksena "eksplozija" nakon teškog privikavanja na fudbal na "Čizmi".

U sastavu je i sin Dejana Stankovića – Filip, kao jedna od alternativa neprikosnovenom kapitenu Samiru Handanoviču.

Rimljani sa "Serđenteom"

ALESSANDRO DI MARCO/EPA
Sa fenomenalnim golgeterom Čirom Imobileom, prošle sezone prvi strelcem Serije A sa čak 36 pogodaka, tim Simonea Inzagija očekuje se ponovo u samom vrhu.

Lacijali su igrali, uz Atalantu, najlepši fudbal u Italiji i dugo bili u trci, ali čini se da je na njih koronavirus najviše uticao na gubljenje ritma.

Sa dirigentom Sergejom Milinković-Savićem, jednim od najboljih vezista lige, uz Imobilea, Lacio sigurno može da se nada velikim stvarima.

Imobileu se pridružio zanimljiv napadač Vedat Murići iz Fenerbahčea za 17 miliona evra, stigao je i iskusni golman Pepe Reina, ali ono što je još važnije je da niko nije otišao.

Zato su oči uprte i u Luisa Alberta, Hoakina Koreu, Beograđanina Adama Marušić, iskusnijih za jednu dobru sezonu.

Može li opet "La Dea"?

EPA-EFE/Rafael Marchante
Hit, hit, hit!

Možda je izlišno ponavljati, ali "Boginja" više nije samo hit na Apeninima, već je bila i u Ligi šampiona.

Stigla je do četvrtfinala prošle sezone i nesrećno pala od Nejmarovog Pari Sen Žermena.

Kupuj jeftino, prodaj skupo, to je moto Atalante, kluba koji zna da "namiriše" talentovane igrače iz manjih sredina.
Sada su stigli zanimljiv vezista Aleksej Mirančuk iz moskovske Lokomotive za 15 miliona i za upola manje Simone Muratore iz Juventusa.

Forsiraće opet ofanzivan i atraktivan fudbal u formaciji 3-5-2 Đanpjero Gasperini, sa "desetkom" starog kova Alehandrom "Papuom" Gomesom i nepredvidivim krilom Josipom Iličićem.

Samo osaje pitanje psihičkog stanja Slovenca, rođenog u Prijedoru, kome su teško pale scene u Bergamu tokom pandemije...

Otišao je Timoti Kastanj u Lester za 24 miliona, ali to ne bi trebalo da bude problem jer su ostali sjajni bekovi Robin Gonsens i Hans Hatebur, uz okosnicu još koju čine Duvan Sapata, Ruslan Malinovski, Mario Pašalić...

Milan, Roma i Napoli

EPA-EFE/CIRO FUSCO
Ova tri kluba moramo u paketu, jer imaju veliki potencijal, ali slabo (nedovoljno) iskorišćen.

Sedmostruki prvak Evrope je u nešto boljem stanju, pre svega jer se video uspon sa Stefanom Piolijem, mada je pitanje da li može da održi kontinutitet.

Glavna zvezda tima je vremešni Zlatan Ibrahimović, od koga će umnogome da zavisi Milan čak i u 40. godini, a kako su se sa San Sira spremili za novu sezonu govori da su doveli samo Sandra Tonalija, Braima Dijasa i Simona Kjera.

Tonali i Dijas jesu talentovani igrači, posebno "Novi Pirlo", ali Milan ih je doveo na pozajmicu sa otkupom ugovora i moraće još da zavuče ruku u kasu ako misli da se bori bar za mesto u Ligi šampiona.

Roma je u još težoj situaciji, klub je u fazi tranzicije i promene vlasnika, a kada je tako onda ni ne mogu da se očekuju velika ulaganja.

Kao slobodni su trajne ugovore dobili Henrik Mihtarjan i Pedro Rodriges, otišli su Kolarov i Alesandro Florenci (PSŽ) sa visokim primanjima, a glavni problem biće ko će zameniti Džeka.

Kao zamena je spremljen Arkadijuš Milik, samo da li je adekvatna?

Tu je i Napoli Nikole Maksimovića, nepredvidiv tim sa temperamentnim Đenarom Gatuzom.

Kontroverzni Aurelio De Laurentis je najviše novca izdvojio i za 70 miliona potpisao Viktora Osimena iz Lila! Od hitrog Nigerijca mnogo očekuju svi podno Vezuva, odnosno da postane novi miljenik juga zemlje.

Takođe bitno je što je Kalidu Kulibali još uvek stub odbrane, bez obzira na to što se povezivao sa Mančester sitijem i junajtedom, bar za sada.

Obavili su neke izlazne transfere poput Alanovog (Everton, 25 miliona), Verdijevog (Torino, 20 miliona), Inglezeovog (Parma, 18 miliona), Rogovog (Kaljari, 13 miliona), tako da je Osimen praktično otplaćen od toga.

Zlatnoj sredini pripadaju Fiorentina naših reprezentativaca Dušana Vlahovića i Nikole Milenkovića, malo ispod Sasuolo, Kaljari i Bolonja Siniše Mihajlovića, dok će se ostali boriti za opstanak.

Praktično pola lige strahuje, kao i u uvek u Italiji.

Do pre par godina dosadno takmičenje, a sada pokazuje znake "živosti" i da bi moglo da bude jedno od najinteresantnijih u Evropi.

Prošla sezona je to najavila, pa neka bude slična i ova.

Za slavu čuvenih godina Kalča iz devedesetih i 2000-ih godina...

Miloš Simanović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: