Zvezda na "skeneru": Stanković rešio problem, Ivanić uzeo ključeve i opušteni tandem "KA"

Crvena zvezda je pobedom nad Evropom (5:0) ispunila glavni cilj - bez problema je prošla u drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona.

Izvor: MS

Sreda, 19.08.2020.

08:59

Zvezda na
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Redakcija B92.net izvukla je upečatljive detalje sa evropske premijere na "Marakani" ove sezone, one dobre i manje dobre.

Rezultat kaže da ne bi trebalo visokoj pobedi "gledati u zube", ali svakako da mora da usledi analiza kako bi se neki detalji pobošljali u nastavku kvalifikacija za mnogo teže rivale.

Ipak, krenućemo od onih dobrih.

Na prvom mestu o onome što su mnogi brinuli, a to je pozicija napadača.

Muhamed El Fardu Ben je prekomandovan na poziciju najisturenijeg igrača i poverenje Dejana Stankovića opravdao sa tri gola.

Šta više može da se traži?

Asistencija? Imao je i nju... Istina je da je i promašio zicer kod 0:0 koji ne bi smeo, ali posle "het-trika" čini se da je Stanković u traženju "devetke" ipak našao "bingo".

Ivanić (konačno) postaje gazda

foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Drugi "džekpot" je buđenje Mirka Ivanića. Komandovao je igrom Zvezde i čak ako izuzmemo ono glavno (dva gola i asistencija) bio je najkonstantniji na terenu.

Sve to u prisustvu Aleksandra Kataija, Gelora Kange, Sekua Sanoga, što govori da će Ivanić uzeti ključeve tima u pohodu na elitu.

Može da se konstatuje da su njegovi saigrači iz veznog reda malo opuštenije shvatili meč sa Evropom, s obzirom na renome protivnika, pa i nisu bili posebno inspirativni (Kanga, Katai).

Mane

foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Pravo tek dolazi, sledeća faza mogla bi da bude "koska" zbog gostovanja u Tbilisiju ili Tirani, pa se očekuje da podignu nivo.

Ako mora da se pronađe neka "mrljica" u ovako visokoj pobedi onda je baš taj spori početak, tih pola sata bez gola.

Upravo u tom periodu su gosti imali veliku priliku (kod 0:0) zbog konfuzne intervenicije odbrane i tako nešto ne bi smelo da se dešava u ovakvim utakmicama. To se najbolje videlo po reakcijama kapitena Milana Borjana i trenera Stankovića.

Veći tim bi to mogao da kazni, ali je i zato možda dobro što su crveno-beli krenuli takmičenje od rane faze kako bi polako podizali formu...

Sve u svemu, Crvena zvezda je odradila dobar posao protiv defanzivno orijentisanog protivnika, posebno posle "načinjanja" i to je u ovom trenutku najbitnije... Milan Borjan – Nije imao posla. Kao kapiten davao je savete igračima, stalno ponavljao da igraju brže, ali ujedno i pozivao na strpljenje.

Marko Gobeljić – Hiperaktivan je bio na obe strane, pošto je drugo poluvreme igrao na levoj. Dobro se dopunjavao sa Kataijem, odradio je solidan posao.

Nemanja Milunović – Sigurna partija. Velike zasluge za treći gol idu njemu, pošto je povukao loptu iz odbrane i nanizao nekoliko igrača, a potom otvorio situaciju Spiridonoviću i gol Bena. U vazduhu standarno dobar.

Miloš Degenek – Isto kao i partner iz srca odbrane, s tim da je učestvovao kod drugog gola. Uputio je udarac, a Ben postavio nogu i rešio sve dileme.

Milan Rodić (do 46. minuta) – Igrao je samo poluvreme, imao nekoliko izleta i bio aktivan u napadu. Ipak, opet se povredio, po ko zna koji put.

Seku Sanogo (do 74. minuta) – Bio je jedini osigurač u igri crveno-belih sa vezistima ofanzivnijih karakteristika. Posao je odradio korektno, s tim da bi morao da bude agresivniji.

Mirko Ivanić – Autoritativna utakmica za "probuđenog" momka iz Bačkog Jarka. Sve vreme ga je lopta slušala, dao je dva gola i upisao asistenciju. Kod prvog pogotka osetio je grešku defanzivca Evrope, dok se kod drugog ubacio iz drugog plana. To se traži od vezista u modernom fudbalu.

Gelor Kanga – Nekoliko puta veoma ležeran, posebno kod jedne situacije kada je mogao da upiše ime na semaforu. Gabonac polako ulazi u ritam i protiv Evrope nije previše zapinjao. Sa tehničke strane siguran, ali se i nekoliko puta klizao baš iz te opuštenosti.
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Srđan Spiridonović (do 67. minuta) – Mnogo je pokušavao, sve vreme bio opasnost po rivala, ali nije ponovio efikasnost iz Superlige. Uspeo je da asistira Benu, uz nekoliko prilika za gol. Nije uspeo.

Aleksandar Katai – Sa loptom pokazao da je majstor, ako se izuzme da je znao i da pretera sa soliranjem. U laganom ritmu odigrao meč i delovao je kao da se zagreva za važnije mečeve.

Muhamed El Fardu Ben – Uz Ivanića tvorac pobede. Opet je iskazao svoje sposobnosti da bude na mestu gde pada lopta. Upravo je to glavna karakteristika fudbalera sa Komorskih ostrva i iskoristio je da "zacementira" poziciju "devetke".

Izmene:

Milan Gajić (od 46. minuta) – Imao dobru šansu da se upiše u strelce... Konstantno je "visio" napred i to je ono što se traži u savremenom fudbala kada je protivnik ultra defanzivan.

Miloš Vulić (od 74. minuta) – Imao jedan snažan udarac pored gola. Premalo na terenu za veću ocenu.

Antonio Mendeš Tomane (od 67. minuta) – Ušao kada je Zvezda već trasirala put za pobedi.

Trener Dejan Stanković – Na evropskom debiju na klupi Zvezde pogodio sa Benom kao klasičnim centarforom i to je glavna vest. Odlučio se za jako ofanzivnu postavu, što je i normalno s obzirom na razliku dva tima, a slobodu u igri je dao i defanzivcima kako bi se pridodali ionako jakom napadu. To je "palilo" protiv Evrope, iako prvih pola sata nije bilo na nekom nivou. I pored toga, Stanković je pozivao na strpljenje i mirnoću, koju je samo u jednom trenutku na kratko pokvarila velika šansa gostiju. Na kraju, može da bude zadovoljan izdanjem.

Priredio: Miloš Simanović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: