Ko sve čeka Zvezdu u pohodu na "het-trik" Lige šampiona?

Pobedom nad Radom, Crvena zvezda je osigurala treću uzastopnu titulu prvaka države, ukupno 31.

Izvor: MS

Subota, 30.05.2020.

08:43

Ko sve čeka Zvezdu u pohodu na
Photo by Harold Cunningham/Getty Images

Glavni cilj je ispunjen, postavljen prošlog leta, pa i premašen igranjem u Ligi šampiona.

Zato se već gleda u budućnost, bez obzira što je ostao Kup Srbije, a Zvezda na "duplu krunu" čeka tačno 13 godina.

Ipak, kako je predstojeće leto skraćeno, odnosno ide se iz jedne u drugu sezonu, tako su kvalifikacije za Ligu šampiona jako blizu.

Zato ćemo pokušati da približimo kako bi mogao da izgleda pohod crveno-belih na treće uzastopno učešće u eliti.

Naravno, šampioni u drugim zemljama nisu poznati, pa smo koristili aktuelnu tabelu kao reper.

Kraći put do najboljih

Pedja Milosavljevic/ STARSPORT
Novost za Crvenu zvezdu je što neće morati da krene od prvog kola, kao što je to radila prethodne dve sezone i postala jedina kojoj je pošlo za rukom da prebrodi toliko rundi.

Odlični rezultati Zvezde i Partizana doneli su napredak na UEFA listi koeficijenata za zemlje, pa tako šampion Srbije kreće iz drugog kola.

To donosi olakšicu u smislu dužih priprema i uopšte uigravanja, posebno pod vođstvom Dejana Stankovića, koji ima drugačije ideje od prethodnika Vladana Milojevića.

Isto tako skraćuje se put na kojem mogu da se okliznu klubovi kao što su Seltik, Legija, Ludogorec, Slovan Bratislava, Astana...

Nije da se nije dešavalo protiv timova kojima su prvenstva u jeku poput Đurgardena, Rige i ostalih, može da se kaže, autsajdera.

Zvezda kreće od drugog kola i to iz povlašćenog šešira, što znači da može da očekuje lakše rivale, ali ima tu i "mina".

Rumunski Kluž i Ferencvaroš (trenutno su blizu titula) su ekipe za izbegavanje, dok su poželjni Dandalk, stari znanac Suduva, pa i ljubljanska Olimpija.

Zvezda navija za Vilotićev Sankt Galen

Na sve to, ako Stankovićevi izabranici prođu, imaju priliku da budu povlašćeni i u trećem šeširu - "meč lopti" za evropsku jesen.

Tome je doprinela kiparska Omonija, gde je prvenstvo prekinuto i dodeljena joj je titula, kao i Mitjilend koji je blizu trofeja u Danskoj, ali je isto tako neophodno i da Sankt Galen završi ispred Jang Bojsa.

Trenutno su bodovno poravnati i, iako je postojala šanse da se St Galen ustoliči na tronu, to se nije desilo i vodiće veliku borbu do kraja sezone.

Zvezdaši se uzdaju u tim čiji je član nekadašnji defanzivac Zvezde Milan Vilotić.

Velika je razlika za Zvezdu, u slučaju da je povlašćena imala bi za rivala Karabag, Legiju, Makabi Tel Aviv, Molde, dok bi u suprotnom bili znatno teži - Olimpijakos, Dinamo Zagreb, Seltik, Ludogorec i Astana.

Protiv ovih drugih verovatno (osim u slučaju iznenađenja) bi se sastala u potencijalnom plej-ofu kvalifikacija u kome bi Zvezda sigurno bila rasterećenija.

Može li Stanković stazom Milojevića?

Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
To su na svojoj koži najbolje osetili Salcburg i Jang Bojs, objektivno favoriti u tim dvomečima, ali je Vladan Milojević za njih imao rešenje i postavio "domaći zadatak".

Kao i za Liverpul, pa i Olimpijakos i Napoli, bez obzira na teške poraze od Totenhema, Pari Sen Žermena i Bajerna.

Koliko Crvena zvezda može sa Dejanom Stankovićem?

Liga šampiona mu je bila kao "dobar dan" u igračkoj karijeri, ali je trenerska nešto drugo i prvi put osetiće evropske utakmice sa klupe.

A navijači Zvezde već su se razmazili i navikli na elitu...

Priredio: Miloš Simanović (Twitter)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: