Anđeo iz uglja

Rosario, Argentina. Kažu, mesto fudbala.

Izvor: MS

Sreda, 06.05.2020.

15:10

Anđeo iz uglja
Photo by UEFA - Handout/UEFA via Getty Images

Postoje dva kluba koja mnogo znače nešto preko milion stanovnika tog grada.

Njuels Old Bojs, u kome su ponikli asovi poput Gabrijela Batistute, Horhea Valdana, Maurisija Poćetina, pa i Lionela Mesija, igrao i veliki Dijego Armando Maradona, i ljuti rival Rosario sa Maksijem Rodrigesom, Kilijem Gonzalesom, a proslavio se Mario Kempes.

Crna kuća

EPA/FELIPE TRUEBA
Podeljena je i jedna siromašna porodica. Migel Di Marija, bivši fudbaler i veliki navijač Njuelsa, i njegova tvrdoglava supruga Dijana, pristalica Rosarija.

Blagosiljeni su sa dve devojčice i dečakom, rođenim 1988. godine imena Anhel (u prevodu anđeo prim. aut).

Anhel je bio toliko hiperativno dete da je majka već sa tri godine morala da ga vodi kod doktora jer je bila zabrinuta njegovom velikom energijom.

"Doktore, šta da radim? Mali ne prestaje da trči", požalila se Dijana i dobila pravi odgovor.

"Fudbal, gospođo", dao je pravi savet doktor.

I da, krenuo je sa fudbalom u ranom detinjstvu kako bi trošio veliku energiju.

Porodica Di Marija je živela siromašno toliko da nije imala da kupi Anhelu kopačke, pa je dečak morao da pomaže ocu u teškom poslu sa ugljem.

"Zidovi naše kuće trebalo je da budu bele boje. Ali se ne sećam da su ikada takvi bili. U početku su bili sivi, a onda su postali crni od ugljane prašine. Moj otac je bio radnik oko uglja, u dvorištu kuće imali smo objekat u kome smo pakovali ugalj. To je jako prljav posao. Pomagali smo mu sestre i ja", govorio je kasnije Anhel.

Na bicikli sa majkom i sestrom

Anhel je bio sitne građe, ali veoma hitar, i kao što svi u ranom dobu dobiju nadimak tako je i on prozvan "Rezance".

Rezance je bio jako dobar za svoje vršnjake, već sa sedam godina dao je 64 gola za lokalni klub Torito i usledio je poziv velikog kluba. Rosario je pozvao i prosledio 35 lopti malom klubu kako bi dobio Anhela.

Ipak, nije sve tako bilo lako u porodici Di Marija.

"Rosario? Stadion je predaleko", drao se otac Migel, navijač Njuelsa, koji živi na "čak" devet kilometara od Rosariovog doma.

"Nemamo auto, predaleko je", govorio je otac, ali se majka Dijana nije dala.

"Ne brini, ja ću naći prevoz", samouverena je bila.

Majka je imala ideju - zarđali bicikl.

Vozila je Angela svaki dan na trening žutim biciklom i to sve sa malom sestrom, koja je bila na ugrađenoj drvenoj platformi uz bicikl.

Zamislite scenu žene sa dvoje male dece na bicikli u vožnji kroz brda i opasne četvrti.

Po kiši. Hladnoći. Mraku.

Početak raja

Photo by Andreas Rentz/Bongarts/Getty Images
"Imao sam 16 godina. Otac mi je rekao da imam godinu dana fore da se probijem u prvi tim Rosarija ili da radim sa ugljem. Majka je to izdejstvovala na sastanku u januaru. U decembru sam debitovao", prisetio se Di Marija.

11 meseci kasnije dao je prvi gol i privukao pažnju skauta Arsenala i Boke juniors, ali je Benfika bila najkonkretnija i dovela ga za ukupno osam miliona evra (prvo platila šest miliona za 80%, a onda još dva za 20% prava na njega).

Prvim velikim ugovorom, u julu 2007, kupio je kuću roditeljima i sestrama, ali početak u Lisabonu je bio težak.

Nije dobijao šansu kod trenera Hosea Antonija Kamača i Kikea Sančesa Floresa, ali jeste kod Žorža Žezusa.

Potpuno je iskoristio priliku, osvojio titulu 2010 i odmah potpisao za najveći klub sveta - Real Madrid u transferu 33 miliona evra.

Faktor X

Photo by Alex Livesey/Getty Images
Četiri sezone na stadionu "Santijago Bernabeu" bile su dovoljne da ga navijači zauvek zapamte. Bio je faktor X u pohodu na čuvenu "La decimu", čekanu 16 godina, kada je Di Marija pravio šou na svojoj neprirodnoj poziciji.

Jedan od ključnih poteza Karla Anćelotija bio je taj što mu je promenio ulogu i sa krila ga pomerio na lutajućeg vezistu.

Ipak, to nije bilo dovoljno jer je predsednik Florentino Peres osmislio, nakon Mundijala u Brazilu, da ga zameni Džejmsom Rodrigesom.

Najskuplji u istoriji

EPA-EFE/JULIEN DE ROSA
Di Marija je prosleđen u Mančester junajted za tadašnji britanski rekord od 75 miliona evra, ali je razočarao na Old Trafordu.

Ko ne bi u tom timu "crvenih đavola"? Blago rečeno, nije bio u dobrim odnosima sa Lujom van Galom i logičan je bio odlazak.

Javio se (ko drugi?) do Pari Sen Žermen i potpisao ga za 63 miliona leta 2015. godine.

Postao je najskuplji fudbaler ikada, plaćen u svim transferima čak 179 miliona evra, pre nego što su ga prestigli sadašnji saigrači Kilijan Mbape i Nejmar da Silva.

U gradu svetlosti vratio je stari sjajn svojoj igri i uz pomenutu dvojicu glavni je igrač tima.

I dalje je san trofej Lige šampiona sa "svecima" nakon dominacije u Francuskoj.

Rana

Photo by Shaun Botterill/Getty Images,
Možda će i Pariz slaviti anđela kao Madrid.

Anđela rođenog u crnoj kući koji zna put od dna do vrha...

Samo ako se izuzmu rezultati sa A selekcijom Argentine, pošto celu zemlju bole porazi u tri finala Di Marije sa Lionelom Mesijem – dva Kopa Amerika i Mundijala.

Ostaje samo olimpijsko zlato iz Pekinga kada su "gaučosi" pobedili i Srbiju u grupi 2:0.

Upravo je tada bljesnuo Di Marija i ugrabio priliku na svetlima razmaženog "La Luža".

Miloš Simanović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: