Vaterpolo nije (više) samo Srbija

Vaterpolisti Srbije porazom od Španije ostali su bez pete uzastopne titule prvaka Evrope.

Izvor: Miloš Simanoviæ

Četvrtak, 23.01.2020.

09:00

Vaterpolo nije (više) samo Srbija
Photo by Adam Pretty/Getty Images

Španija je treći put zaredom izbacila Srbiju sa velikog takmičenja, opet u četvrtfinalu nakon Evropa kupa i Svetskog prvenstva, i tako pokazala da "delfini" nisu nepobedivi.

Svakako (pre)rana eliminacija tima Dejana Savića ne može da se shvati kao tragedija, pa ni senzacija, u sudaru sa aktuelnim viceprvakom "Starog kontinenta" i jednim od najnezgodnijih timova za Srbiju, što pokazuje podatak da su njihovi međusobni susreti čak šest puta završavani posle peteraca (3:3).

Selekcija Srbije, čije je zvanično osiguranje "UNIQA", u istoriji ni sa jednom ekipom nije odigrala više peteraca kao što je to slučaj sa Španijom.

Nekada redovne "mušterije" više to nisu zbog vezana četiri trijumfa, računajući i nedavni prijateljski u Barseloni, ali je sve to normalan proces i morao je jednom da se dogodi kraj fantastične serije započete još 2012. godine u Ajndhovenu od kada Srbija nije silazila sa vrha Evrope.

U jednom trenutku "delfini" su bili šampioni svega (Olimpijske igre, Svetska liga, Svetsko i Evrpopsko prvenstvo) i već se uveliko govorilo kako se vaterpolo igra samo na Balkanu (Srbiji).

Više od tri godine nakon Igara u Rio de Žaneiru, Italija je prvak sveta, Španija je skinula krunu Srbiji na kontinentu i to u istom danu kada je Crna Gora senzacionalno eliminisala Azure.

U vitrini Mađara je pehar Evropa kupa, Srbija je i dalje suvereni vladar Svetske lige, ali su mnogi "namirisali njenu krv" i želeće glavni skalp u ovoj godini - na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Većini iz sadašnje generacije vaterpolista Srbije, sigurno jednoj od najboljih u istoriji ovog sporta, je Japan poslednja stanica u reprezentativnoj karijeri i tražiće najbolji mogući oproštaj, kakav zaslužuju.

Ipak, do leta ima vremena... Za početak kreće uigravanje i borba za plasman od petog do osmog mesta u Budimpešti počev od duela sa Grčkom.

"Neophodne su nam dve pobede da završimo turnir kako bi trebalo. Prvo protiv Grčke, a onda očekujemo svetske prvake Italijane. Nije lako igrati ove mečeve", rekao je centar Sava Ranđelović, koji je izgubio bitku sa Špancima.

Neki će eliminaciju opet opravdati lakšom grupom i odmorom od čuvena tri dana, ali ne bi smelo da se zaboravi ko je Španija i šta predstavlja u vaterpolu.

Ne igra se vaterpolo samo u Srbiji, čak i nemamo klub dostojan ni blizu našeg renomea, i to mora da svima da bude na pameti jer kao što je rekao reprezentativac Stefan Mitrović "Sve je za ljude".

Pa i poraz u sportu za koji su mnogi mislili da Srbija ne može da izgubi...

Miloš Simanović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: