Španija – stara mušterija, a novi dužnik vaterpolista Srbije

Španija. Prvi utisak na tu zemlju je sunce, more i sport.

Izvor: B92

Utorak, 21.01.2020.

10:00

Španija – stara mušterija, a novi dužnik vaterpolista Srbije
Photo by Adam Pretty/Getty Images

Verovatno najsportskija nacija na svetu uspešna je i u vaterpolu, sa jednom olimpijskom i svetskom zlatnom medaljom, ali ne i evropskom jer ima dva srebra.

Prvi put se ka kontinetalnom tronu "crvenoj furiji" isprečila Jugoslavija, pobedom 11:10 u finalu u Atini 1991. za njeno prvo evropsko zlato u istoriji, a drugi put (gle čuda) Srbija pre samo dve godine kada je rastužila Barselonu posle peteraca 12:10.

Finalisti sa prethodnog Evropskog prvenstva zakazali su novi sudar, sada u kolevci vaterpola u Mađarskoj, ali u, kako mnogi vole da kažu, najbitnijoj utakmici turnira – četvrtfinalu (sreda, 17.30.

Na prvi pogled čini se da su Španci gladni revanša Srbiji, posebno jer su uglavnom beležili poraze od "delfina" – devet i samo dve pobede u prethodnih 11 međusobnih susreta, ali te dve je ekipa Dejana Savića dobro zapamtila, istina sa podmađenim sastavom.
Photo by Adam Pretty/Getty Images
Simptomatično, dva loša dana je Španija iskoristila u poslednja dva međusobna duela i oba baš u četvrtfinalima prošle godine, u Evropa kupu (13:12) i Svetskom prvenstvu (12:9), uz još jedan poraz nedavno u prijateljskom susretu u Barseloni (12:9).

Zato će, bez obzira što su osvojili sve što se može osvojiti čak i više puta, srpski vaterpolisti imati dodatan motiv, jer se rival sada gleda drugim očima, koliko god čudno zvučalo za aktuelnog vicešampiona...

"Srbija je najbolja selekcija na svetu, pokazala je to u proteklih 10 godina. Snažni su, mi smo bez pritiska i ako budemo kao u poslednjoj našoj utakmici, sa tolikom željom, možemo da pobedimo. Čeka nas velika utakmica dva vrhunska tima, a mi smo spremni", rekao je selektor Španije David Martin, uz podsećanje da njegova ekipa oseća umor posle Nemačke.
Photo by Adam Pretty/Getty Images
Mnogo optimističniji je sjajni čuvar mreže Danijel Lopes Pinedo.

"Ne želimo ovde da se zaustavimo, to nije naš cilj. Hoćemo da se borimo za medalju, moramo da pobedimo Srbiju", kaže Pinedo.

Reprezentacija Srbije, kojoj je UNIQA zvanično osiguranje, jeste veliki favorit, ali Španiju nikada niko ne sme da potceni ni u jednom sportu.

Setimo se samo letošnjeg Svetskog prvenstva u košarci...

Miloš Simanović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: