Vaterpolo gromovnici ispod beogradskog neba

Svi vaterpolo putevi od srede do subote vode u Beograd, gde će se pod nebom srpske prestonice održati završni tunir Lige šampiona.

Izvor: Dejana Popoviæ

Sreda, 31.05.2023.

10:00

Vaterpolo gromovnici ispod beogradskog neba
Foto: LEN

Bazen Sportskog centra „11. april" treću godinu za redom dočekaće najbolje timove Evrope, a pored vaterpolista Novog Beograda za evropske lovorike boriće se još Breša i Pro Reko iz Italije, grčki Olimpijakos i Vuljagmeni, španska Barseloneta, Ferencvaroš iz Budimpešte i dubrovački Jug.

Šampionski trofej brani italijanski Pro Reko, koji je pošle godine na "11. aprilu" u finalu pobedio Novobeograđene posle peteraca i sa 10 titula šampiona postao je najtrofejniji klub na Starom kontinetu.

Srbiju će završnom tuirniru predstavljati jedan klub – Novi Beograd, tri trenera – Živko Gocić (Novi Beograd), Igor Milanović (Olimpijakos), Vladimir Vujasinović (Vuljagmeni) i 11 vaterolista Radoslav Filipović, Strahinja Rašović, Vasilije Martinović, Đorđe Vučinić, Duško Pijetlović, Radomir Drašović, Nikola Jakšić, Viktor Rašović (Novi Beograd), Filip Filipović (Olimpijakos), Đorđe Lazić (Breša), Nemanja Ubović (Ferencvaroš).
Foto: LEN
Vaterpolo gigant iz Reka ujedno je i dvostruki uzastopni osvajač Lige šampiona i samo tri utakmice deli ga od toga da postane prvi tim od 1970. godine, koji je tri puta u nizu došao do krova Evrope.

Tako nešto za rukom je pošlo samo zagrebačkoj Mladosti, koja je od 1968. do 1970. godine uzela trofej.

Trener italijanskog tima Sandro Sukno istakao je da je njegova ekipa u srpsku prestonicu stigla bez pritiska.

"Teško je pričati šta znači biti favorit. Igraju 13 protiv 13 igrača, dva trenera, svi imaju podjednake šanse. Ko se bolje snađe na kraju će odlučiti. Mislim da će biti nemoguće bilo šta da se odluči u u prvom poluvremenu, jer nije tolika razlika među ekipama. Koncentrisani smo na prvu utakmicu protiv oldične ekipe Ferencavaroša i odličnih igrača. Kup je sistem, maksimalna je koncentracija na prvu utakmicu", rekao je Sukno.

Na putu ka tom veličanstvenom uspehu i potencijalnom obaranju rekorda starog 50 godina, Pro Reko će u četvrfinalu morati da prođe mađarski Fernecvaroš, čije boje brani srpski vaterpolista Nemanja Ubović.
Foto: LEN
Dva tima igrala su u finalu 2021. i polufinalu prošle godine, a italijanski Reko ih je ubedljivo pobedio u oba navrata. Pod uslovom da Pro Reko prođe prvi test, u polufinalu bi se najverovatnije suočio sa starim znancem Brešom.

Breša, za koju nastupa srpski reprezentativac Đorđe Lazić i koja je grupnu fazu završila na prvom mestu, u četvrtfinalu igra portiv grčkog Vuljagmenija, kog sa klupe predvodi legendarni Vladimir Vujasinović.

Vuljagmeni je najveće iznenađenje dosadašenjeg dela elitnog takmičenja i sigurno je da Vujasinovićev tim ne želi da stane u na prvoj stepenici.

Za još jedan korak napred moraće dobro da se pokaže protiv motivisane Breše, koja posle četiri poraza u četrvtfinalima i dva u polufinalu, konačno želi finalnu utakmicu i borbu za trofej.

"Sjajno putovanje za nas, od kvalifikacija. Veoma smo zadovoljni, veliko je iskustvo za sve nas u klubu. Ovaj turnir je veoma težak za naš tim, fokusirani smo da damo sve od sebe protiv Breše. Imaju mnogo bolje timove od nas i veće ambicije. Čitav naš fokus i pripreme za turnir, način razmišljana je na prvi meč. To nam je bitno, voleo bih da bude velikog nevremena, malo prekida, jer što su teži uslovi nama rastu šanse. Treniramo na otvorenom cele godine, to je naše okruženje", rekao je Vujasinović.
Foto: LEN
Veoma interesantno će biti i na drugoj strani žreba, gde će domaćin Novi Beograd odmeriti snage sa Olimpijakosom.

Tim Živka Gocića osve sezone osvojio je samo trofej u Superiligi Srbije, Kup je ostao nedostižan, a šampionski pehar Regionalne lige predali su dubrovačkom Jugu.

Novi Beograd kao domaćin bio je siguran učesnik završnice Lige šampiona i ove sezone, a drim timu sa "11. aprila" ovo je prilika da se pred domaćiom navijačima okiti zlatom i da nadmaši uspeh iz prošle godine kada su završili iza Pro Reka.

"Teško je govoriti o favoritima i prognozirati konačan ishod u ovako jakoj konkurenciji. Ima mnogo dobrih ekipa i duboko sam uveren u to da će utakmice biti kvalitetne. Pozivam publiku da dođe na bazen "11. april" i da uživa vrhunskoj predstavi. Igramo kod kuće i svesni smo da imamo velike mogućnosti. Ali, ovde je osam sjajnih timova i svako ima šansu da osvoji trofej. Najvažnije je da smo se dobro pripremili za prvi meč protiv Olimpijakosa"",
rekao je Gocić, trener Novog Beograda.
Foto: LEN
Novi Beograd u prošlogodišnjem finalu LŠ vodio je Igor Milanović, a sada će protiv njegovog tima, predvođenim nekadašnjim reprezentativcem Srbije Filipom Filipovićem, želeti da se pokažu da su kadri za velika dela.

"Ne osećam nikakv pritisak od menadžmenta da nešto moramo. Lično, veći pritisak sam imao protiv Vuljagmenija u nacionalnom prvenstvu, jer za Olimpijakos je osvanje Kupa i nacionalnog prvenstva bio impetrativ. Ovde smo došli bez prvog centra. Tokom sezone imali smo dobre utakmice, ali i loše momente. Daćemo sve od sebe, a maksimalno smo fokusirani na prvi meč sa Novim Beogradom. Nadam se da možemo da odigramo dobru utakmicu i snažno verujem u srčanost mojih igrača. Što je bilo pod moranje i imperativ smo ostvatili. To neće umanjiti naše ambicije, imamo tim koji može da dobije svakoga. Odlučivaće zadnji minuti, nijanse, gledao sam i vremensku prognozu... Možda će biti i nekih improvizacija jer kad se u Beogradu spusti kiša zna da bude neugodno", rekao je trener Olimpijakosa Milanović.

Četa Živka Gocića imaće svoju šansu, jer ipak u bazenu ima jednog Nikolu Jakšića, Duška Piejtlovića, grčki tandem Vlahopulos - Skumpakis, ali i ubitačnog golgetera Alvara Granodosa.

Međutim, na drugoj stani je Olimpijakos jedna od najjačih ekipa sa velikim potencijalom da osvoji trofej, što je potvrda da će da "prši" u okršaju srpskog i grčkog šampiona.
Foto: LEN
U borbi za polufinale poslednji četvrtfinalni par čine Barseloneta i dubrovački Jug.

Španski tim je bio prvi u svojoj grupi, ali utakmica protiv Juga u četvrtfinalu biće sve samo osim lakog meča.

Hrvatski presdstavnik uprkos padovima u igri, uvek je zadavao muke svojim rivalima, a i bez nekoliko povređenih igrača važe za zaista teškog protivnika.

Barseloneta je imala najbolji skor u ligaškom delu sa 13 pobeda i jednim porazom, a sada im je potrebno da najbolje pokažu kako bi stigli do finala, gde su prvi i poslednji put bili 2014. godine.

"Poznat mi je osećaj igranja protiv predstavnika iz moje zemlje, dok sam bio selektor Australije igrao sam protiv Hrvatske. Igrali smo prošle godine ovde, mnogo je timova koji su sposobni da osvoje trofej. Fokusirani smo na Jug, nema nepoznanica između nas, trenirali smo zajedno prethodnih meseci, tako da znamo sve o njima", rekao je Elvis Fatović, trener Barselonete.

Vaterpolo spektakl je više nego zagrantovan, jer sve ono što vredi u svetskom i evropskom vaterpolu, od srede do 3. juna predstaviće se publici na otvorenom bazenu na Novom Beogradu.

Sve vaterpolo zvezde zasijaće u bazenu ispod beogradskog neba, sve osim Dušana Mandića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: