Nova vest
Olimpizam

Četvrtak, 17.01.2008.

18:16

Jovana Bogdanović: ''Sanjam Olimpijske igre''

Pre podne – trening. Popodne – škola. Uveče – ponovo trening. Ovako izgleda dan jedne od najtalentovanijih plivačica Srbije, Jovane Bogdanović. Prilično je teško ispuniti sve obaveze, ali ova petnaestogodišnja devojčica, članica plivačkog kluba Beograd, uz mnogo truda postiže vrhunske rezultate.

Izvor: Nina Kolundžija

Autor:Nina Kolundžija

Default images

''Počela sam da treniram plivanje zbog problema sa kičmom, dakle iz zdravsvenih razloga. Teško mi je da uskladim obaveze, ali idem u sportsku gimnaziju pa mi zbog toga pravdaju časove i na taj način stižem da ispunim obaveze.''

Najveće uspehe za sada Jovana Bogdanović postigla je na Balkanijadi i igrama za mlade Jugoistočne Evrope. Na ovogodišnjoj Balkanijadi u Atini osvojila je jednu srebrnu i dve bronzane medalje. Drugo mesto zauzela je u štafeti 4x100 metara mešovito sa Isidorom Tešić, Tijanom Vukanović i Anđelkom Petrović u vremenu 4:32, 75 minuta. Dve bronze osvojila je na 50 metara prsno za 35:91 sekundu i 100 metara prvno za 1:17, 52 min.

Na igrama za mlade Jugoistočne Evrope u Solunu od 14. do 21. oktobra 2007. godine četiri puta bila je druga u disciplinama 50, 100 i 200 metara prsno i u štafeti 4x100 metara mešovito.

Takmičenja za koja se sada priprema su Evropsko i Svetsko prvenstvo i nada se da sve to predstavlja uvertiru za neke buduće Olimpijske igre.

''Moj najveći san je da odem na jednu od sledećih Olimpijadu. Mislim da je to san svakog sportiste i nadam se da ću jednog dana otići na Olipijadu.''

Jovana je bila članica plivačkog kluba ''Crvena zvezda'', ali je ekipu napustila sredinom 2007. godine zbog loših uslova za treniranje. U poslednje vreme su joj se često dešavali trenuci kada je želela da odustane od plivanja, i tada bi najznačajniju ulogu u odvraćanju od te ideje odigrali roditelji i trener.

''Često mi se dešavaju krize. Mnogo puta sam rekla da ću da napustim plivanje ali mi trener Srđan Filipović i roditelji pomažu tada.''

Uslovi za treniranje još uvek nisu sjajni ali se ne žali s obzirom da zna da plivači kada odu u Ameriku svu pažnju usresrede na studije a zapostave plivanje.

''Recimo u Americi ima mnogo ljudi ali samo najbolji opstaju. Recimo Čavić je jedan u milion. Ovi ostali koji su otišli su samo školu završili, dok su plivanje zapostavili. Dakle, više su se posvetili studiranju.''

Pred Jovanom su sada dve mogućnosti: da postane vrhunski sportista ili vrhunski lekar. Uz malu pomoć države moguće je da ostvari i jedno i drugo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve