NFL tim donosi Londonu 100 miliona funti

Osnivanje NFL tima u Londonu, o kojem se već godinama priča, donelo bi britanskoj ekonomiji 102 miliona funti. Izveštaj koji je objavio Diloit navodi da su dve NFL utakmice igrane na Vembliju 2013. donele Londonu 32 miliona. Prva NFL utakmica odigrana je u Londonu 2007. godine, a desetu su ovog vikenda odigrali Atlanta Falkonsi i Detroit Lajonsi.

SAD, Engleska
Podeli

Inicijativu da London dobije NFL ekipu pokrenuo je bvritanski ministar finansija Džordž Ozborn, ljubitelj američkog fudbala, koji je pred prošlonedeljni meč Atlante i Detroita razgovarao sa čelnicima lige, koje je predvodio Mark Voler, direktor marketinga NFL.

U NFL igraju 32 ekipe, jedna od njih mogla bi da bude smeštena u Londonu. To je sasvim ozbiljan plan, koji se ne može sprovesti preko noći, trebalo bi nam nekoliko godina da to ostvarimo. Međutim, mislim da bi to cementiralo mesto Londona kao globalne prestonice sporta, kao što je već finansijska, poslovna i kulturna prestonica“, rekao je prošle nedelje Ozborn, dajući podršku vlade Njenog veličanstva uvozu najameričkijeg od sportova na tlo matice.

Odmah zatim je državni sekretar za kulturu, medije i sport Sadžid Džavid naručio od Diloita istraživanje, koje je pokazalo da bi se Londonu i finansijski veoma isplatilo da uđe u najpopularniju američku ligu.

Detalji istraživanja procenjuju da bi tokom osam mečeva regularne sezone, koliko je garantovano svakom klubu u ligi, 68 miliona funti doneli gledaoci, 24 miliona sami timovi, 5 miliona NFL, 4 miliona sponzori, a milion mediji.

Supeboul nerealan, tim mnogo realniji

I do tada London ima lepu zaradu od NFL. Internacionalna serija je ove godine proširena na tri meča (Majami – Ouklend igrali u septembru, Dalas i Džeksonvil dolaze devetog novembra), koliko će se igrati i sledeće sezone. Postoji plan da 2016. Budu odigrane 4 utakmice, a Diloit je procenio da bi zarada od njih bila 58 miliona funti.

Superboul u Londonu, međutim, ne bi doneo očekivane rezultate, ni po zaradi (suma nije precizirana, ali je „znatno manja“ od ranije predviđenih 248 miliona funti), ali ni po ostalim faktorima. Očekuje se da bi organizacija te utakmice u UK bila mnogo skuplja nego na tlu SAD, vreme odigravanja svakako bi moralo da bude nepogodno za evropsku publiku (većina utakmice igrala bi se posle ponoći po britanskom vremenu), a postoji i strah od reakcije američkih gradova zainteresovanih za domaćinstvo.

Nasuprot tome, tim iz Londona bio bi vrlo prihvatljiv za čelnike lige koja dominira na severnoameričkom kontinentu.

NFL je dugo pokušavao da popularnost na globalnom nivou stekne kroz egzibicione mečeve (Amerikan boul) i uz podršku NFL Europe, razvojnoj ligi. London je tako pre 2007. video 9 utakmica, u Berlinu se igralo 5 puta, u Barseloni dvaput, a u Dablinu jednom. Istovremeno su se mečevi igrali i u Kanadi, Meksiku, Japanu i Australiji.

Prvi takmičarski meč van SAD igran je 2005. u Sijudad Meksiku, kada su Kardinalsi pobedili Najnerse pred 103.467 navijača. U to vreme bilo je priče da će se u Evropi igrati 17. utakmica sezone (slično kao što se već nekoliko puta pokretala priča o 39. meču Premijer lige na drugim kontinentima), ali se zatim NFL zadovoljila najpre jednom utakmicom po sezoni, zatim su igrane dve, a sada smo već na tri.

Veze su jače nego ikada – većinski vlasnik Arsenala Sten Kronki je gazda Sent Luis Remsa, porodica Glezer pored Mančester Junajteda vodi i Tampa Bej Bakse, Rendi Lerner (Aston Vila) prodao je pre dve godine Klivlend Braunse, ali je već sledećeg leta gazda Džeksonvil Džeguarsa Šahid Kan postao vlasnik Fulama. Upravo će ekipa sa severa Floride, koja se dugo muči u Americi, steći posebno mesto među ljubiteljima američkog fudbala u Britaniji, jer su potpisali ugovor po kojem će igrati u Londonu svake godine od 2013. do 2016, čime su zamenili Remse, planirane za prošlu i ovu godinu.

Prethodni meč Atlante i Detroita doneo je (osim neverovatnog preokreta Lajonsa) novu opciju za američke ljubitelje sporta – igran je u 13.30 po britanskom vremenu, pola 10 pre podne na istočnoj obali SAD, čime je NFL došao u poziciju da u dnevni program ubace čak četiri meča jedan za drugim. Poznajući način funkcionisanja televizije logično je da je to pravac u kojem će se priča kretati.

Izvoz američkog sporta

Sve četiri velike lige u Americi pokušale su da svoj proizvod izvezu u ostatak sveta, još od kada je Dejvid Stern osamdesetih približio NBA sa FIBA. Ukupno su od 1978. timovi iz NBA igrali preko 150 utakmica u 20 država širom sveta.

Dugo se očekivalo da će upravo košarka napraviti iskorak, osnivanjem evropske divizije ili konferencije NBA, što je i logično, jer je taj sport izuzetno popularan u Evropi. Ispostavilo se da je u ovoj deceniji njihovu pažnju zaokupila Kina, u kojoj je više NBA navijača nego u samim SAD.

Ipak, novac koji se vrti u NFL neuporediv je sa NBA – 9 prema 4.56 milijardi dolara godišnje (MLB je između sa 7.5 milijardi, dok NHL ne dobacuje ni do 3 milijarde).

U tom smislu neće biti iznenađenje ako prvi tim u četiri velike lige baziran van SAD i Kanade bude član NFL. London je logična destinacija, ne samo zbog ekonomskog interesa, već i zbog toga što su fudbalski klubovi, više od svih engleski, već ugrabili poveliki komad kolača namenjenog sportu u samim SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.