LŠ: Ko je najbolji među najboljima?

Verovatno se nikada u istoriji fudbala nije dogodilo da osam zaista najboljih ostane u konkurenciji za trofej.

Zato će završnica ovogodišnje Lige šampiona biti prava poslastica za ljubitelje fudbala.

Put je zacrtan još tokom jeseni, osam pobednika grupa iz prve faze prošlo je osminu finala, pa je bilo jasno da nas čeka najjače četvrtfinale ikada.

Izvor: B92

Petak, 21.03.2014.

15:00

Default images

Među odabranima je šest nekadašnjih (i sadašnjih) prvaka Evrope, koji su osvojili ukupno 23 trofeja (Real 9, Bajern 5, Barsa 4, Junajted 3, Dortmund 1, Čelsi 1). Atletiko je pre 4 decenije na dramatičan način izgubio finale od Bajerna, a samo PSŽ nikad nije stigao dalje od polufinala (1995).

Prošle sezone u četvrtfinalu LŠ igralo je pet od ovogodišnjih osam učesnika. Man. Junajjted je ispao u prethodnoj rundi od Reala, Čelsi se (kao branilac trofeja) oprostio od takmičenja u grupi, a samo Atletiko nije igrao u eliti.

Barselona – Atletiko Madrid

Beta/AP Photo/Manu Fernandez
Jedini par koji nema nijedan evropski duel iza sebe, poznaje se odlično iz domaće lige, u kojoj su odigrali 153 meča. Ukupno su se dve ekipe sastale 211 puta, Barsa ima 93 pobede, Atleti 69, uz 49 remija.

Dijego Simeone još uvek nije pobedio Barselonu ni u jednom takmičenju.Ovesezone dva kluba odigrala su tri meča, dva u Superkupu Španije (0:0, 1:1) i jedan u ligi (0:0 na Kalderonu). Dodatnu draž donosi i ligaški meč dvakluba na stadionu Kamp Nou 18. maja, u poslednjem kolu Primere, koji može da odluči prvaka.
Beta/AP Photo/Andres Kudacki
Pre ove sezone Barsa je dobila šest uzastopnih mečeva u Primeri, a poslednji put Jorgandžije su slavile još februara 2010. I u eliminacionim takmičenjima Blaugrana ima prednost, osim pomenutog dvomeča za Superkup (pobeda na gol u gostima) dobili su obe utakmice u Kupu Kralja 2009.

Barsa je prošle godine stigla do polufinala, a Atletiko je poslednji put do četvfrtfinala stigao u sezoni 1996/97. Madriđani od tad nisu bili ni blizu vrha, dok je Barselona u poslednje 23 sezone 4 puta bila prvak Evrope.

Međusobni mečevi: - (nikad u Evropi)
Četvrtfinale KEŠ/LŠ: Barsa 13-2, Atletiko 3-2
Barsa 8 6 1 1 (20:6)
Atletiko 8 7 1 0 (20:4)

Real Madrid – Borusija Dortmund

Beta/AP Photo/Paul White
Prošlog proleća ove dve ekipe sastale su se i u grupi i u polufinalu, a ekipa Jirgena Klopa očitala je fudbalsku lekciju Madriđanima, nadigravši ih u tri i po meča (2:1, 2:2, 4:1). Ipak, na kraju je bilo drame u Madridu, kada je Real dao dva gola u finišu i stigao blizu neverovatnog preokreta.

Od tada Realova forma kao da je u usponu, dok je Dortmund u velikom padu. Izgubili su finale od Bajerna, ove sezone brzo su ispali iz trke za titulu u Nemačkoj, a serija povreda ih je odvela u grčevitu borbu za drugu poziciju.

Sve do prošlosezonskih utakmica Real nije izgubio od Borusije u zvaničnim i prijateljskim okršajima (4-1-0)
Beta/AP Photo/Martin Meissner
Real od 2002. čeka jubilarnu desetu titulu; u prvih 11 sezona bili su prvaci Evrope 6 puta, a zatim su u pet sezona na prelazu vekova osvojili još tri trofeja, između šeste i sedmne titule čekali su 32 godine. Karlo Ančeloti dvaput je osvajao KEŠ sa Milanom kao igrač, a dvaput LŠ kao trener.

Dortmund je sredinom devedesetih bio tim svetske klase, a 1997. osvojio je trofej pobedom nad Juventusom (godinu kasnije Real je pobedio istu ekipu i nasledio ih na tronu). Tek sa Jirgenom Klopom vratili su se u vrh Evrope.

Međusobni mečevi: Real 3, Dortmund 2, nerešeno 3 (11:10)
Četvrtfinale KEŠ/LŠ: Real 23-6, Dortmund 4-2
Real 8 7 1 0 (29:7)
Dortmund 9 5 3 1 1 (17:9)

Pari Sen Žermen – Čelsi

Beta/AP Photo/Thibault Camus
Kada je Žoze Murinjo 2004. stigao u Čelsi, ovenčan slavom iz Porta (LŠ, Kup UEFA i dve titule u dve sezone), prvi evropski zadatak vodio ga je na Park Prinčeva. Već u tih 90 minuta shvatio je na koga će se oslanjati, jer su jedan gol Terija i dva Drogbe doneli londonskom timu ubedljivu pobedu.

U revanšu je Čelsi već znao da prolazi, pa je sa praktično drugim timomodigrao mirnih 0:0, a PSŽ je na kraju upropastio izglede za odlazak u drugu fazu. Bila su to jedina dva meča dva kluba.
Beta/AP Photo/Kirsty Wigglesworth
Parižani su ubedljivo najmlađi klub u ovoj fazi (1970), a slavu su doživeli sredinom devedestih, kada su u kratkom roku osvojili Kup pobednika kupova i stigli do polufinala LŠ (izbacio ih Milan). Tek je novac sa Bliskog istoka učinio klub iz Grada svetlosti ponovo moćnim i sada predstavljaju jednu od najvećih sila u evropskom fudbalu.

Murinjo se vratio na Stamford Bridž, sa željom da učini ono što mu je izmaklo prošli put. Ako on nije uspeo, Roberto di Mateo jeste, donevši 2012. titulu prvaka Evrope u London prvi put. Čelsi je bitan faktor u evropskom fudbalu još od druge polovine pretprošle decenije, a ove sezone vodi u Premijer ligi.

Međusobni mečevi: PSŽ 0, Čelsi 1, nerešeno 1 (3:0)
Četvrtfinale KEŠ/LŠ: PSŽ 1-1, Čelsi 6-2
PSŽ 8 6 1 1 (22:6)
Čelsi 8 6 0 2 (15:4)

Mančester Junajted – Bajern

Beta/AP Photo/Jon Super
Poslednja tri minuta finala LŠ 1999. na stadionu Kamp Nou zauvek će biti zapisana u istoriju ova dva kluba. Šeringam i Solšer doneli su preokretu nadoknadi vremena i trofej Junajtedu i slomili srca Bavaraca, koji su ranije tokom sezone protiv istog rivala golom u 89. minutu sačuvali šansu da uopšte izađu iz grupe.

Bajern je decenijama dominirao u Nemačkoj i bio baksuz evropskog fudbala, gubio je i na Marakani, izgubio finale od Intera, a neuspeh na svom stadionu protiv Čelsija 2012. bio je istinska katastrofa. Prošle sezone su sa Jupom Hajnkesom dokazali da su najbolji u Evropi, a ove su još bolji sa Gvardiolom i cela ova LŠ izgleda kao „Svet protiv Bajern Minhena“.

Sa druge strane je ekipa koja je za 12 meseci iz evropskog velikana transformisana u tim koji je jedva iznad proseka, koji sledeće godine izvesno propušta LŠ prvi put posle 18 godina i kojem je trebao herojski preokret protiv slabogf Olimpijakosa da i dovde dođe.
AP Photo/Matthias Schrader
Nikad do sada, a ove dve ekipe sastaju se redovno od pomenute sezone 98/99, razlika među njima nije bila ovolika, a jedan od timova apsolutni favorit. Dve sezone posle katastrofe Bajern se osvetio Junajtedu četvrtfinalnom duplom pobedom (1:0 i 2:1, Gigs dao jedini gol za engleski tim), na putu ka svojoj četvrtoj tituli, a već naredne sezone odigrali su 0:0 i 1:1 u grupi.

Poslednji sudar dva tima viđen je u četvrtfinalu LŠ 2009/10, a presudili su crveni karton i gol u gostima. Junajted je u Minhenu poveo golom Runija u prvom minutu, ali su Riberi i Olić preokrenuli u samom finišu. Na OT domaćin je poveo 3:0 u 41. minutu, ali je doživeo udarce pre i posle poluvremena, golom Olića i crvenim za Rafaela. Roben je iskoristio igrača više i Bajern je uprkos porazu otišao dalje, do poraza u finalu.

Međusobni mečevi: Junajted 2, Čelsi 3, nerešeno 4 (11:12)
Četvrtfinale KEŠ/LŠ: Junajted 12-5, Bajern 14-10
Junajted 8 5 2 1 (15:5)
Bajern 8 6 1 1 (20:6)

Mečevi se igraju od prvog do 9. aprila, žreb za polufinale je 11. aprila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: