Mogu li Arsenal, Roma, Atletiko da opstanu do kraja?

Dvonedeljna reprezentativna pauza je okončana, pa je vreme za nastavak borbe u elitnim evropskim fudbalskim ligama.

Uvodna dva meseca su donela nekoliko iznenađenja, ali I pokazala od koga šta možemo da očekujemo u nastavku sezone, a nakon što su okonačne kvalifikacije za Svetsko prvenstvo, sada kreće i konkretna borba za klupske trofeje.

Sportska redakcija B92 vam je priredila kratak presek prethodnih 7-8 kola u Premijer ligi, Bundesligi, Seriji A i Primeri, izdvojili smo klubove i pojedince koji su obeležili početak sezone, te ključne detalje.

Izvor: B92

Petak, 18.10.2013.

18:00

Default images

Da li će Arsenal i Liverul i dalje biti lideri Primere, može li Atletiko Madrid da pomrsi račune Barseloni i Realu, da li će Roma nadmašiti Juventus i Napoli, da li iko meže da ugrozi Bajern Minhen?

Ono što je obeležilo četiri elitne lige od polovine avgusta do danas su i neka nova imena, pre svih Dijego Kosta, Nejmar, Koke, potom igrači koji su iskoristili drugu šansu, Danijel Staridž, Romelu Lukaku, Karlos Teves, te veterani koji prkose vremenu i novim naraštajima, kao što je Frančesko Toti.

Zanimljiv je i pogled na trenerske klupe, kako protiče tranzicija u Mančester Junajtedu, da li se 'Posebni' zaista vratio u Čelsi, može li Bajern da prihvati tika-taku, i kakvo je to čudo napravio jedan Francuz u Rimu.

Premijer liga presek

Beta/AP
Tendencije

Najupadljiviji podatak u ovoj sezoni je prilična neefikasnost – 162 gola na 70 mečeva je za celih 10 golova manje nego za isti broj utakmica u najneefikasnijoj od 21 završene sezone Premijer lige (2006/2007). Počelo je zaista užasno, sa manje dva gola po utakmici u prva četiri kola, ali se prosek znatno popravio posle prve reprezentativne pauze. Tu uvodnu fazu obeležio je Liverpul, koji se sa tri pobede od po 1:0 popeo na sâm vrh, a zatim je centar pažnje preuzeo tim koji je jedini dao gol na svakom meču – Arsenal. Na drugoj strani velike počasti dobila je i ekipa čija je odbrana čak pet puta ostala nesavladana, Sautempton.

Pred početak sezone mediji su pričali o tri kandidata za titulu, ali su svi razočarali na startu. Mančester Junajted je teže od očekivanja prošao tranziciju sa Fergusona na Mojsa, odradio vrlo loš prelazni rok, pa ga je izuzetno težak raspored u uvodnim kolima odgurao u donju polovinu tabele. Najteži šamar bio im je poraz od Mančester Sitija, u kojem je i 4:1 delovalo blago u odnosu na zbivanja na terenu. Siti je kod kuće igrao fascinantno, ali čim bi napustili Istlends počinjali su problemi, pa su poslednja dva šampiona trenutno ispod 4. mesta. Od Čelsija se očekivalo da sa Murinjom zagospodari ligom od starta, ali su i oni igrali vrlo prosečno, a mnogi će uzrok potražiti u lošem tretmanu Huana Mate, najboljeg asistenta prošle sezone, koji je do sada igrao samo 247 minuta u sezoni, ali je redovno donosio prevagu.

Ako se Mojs na OT teško snalazi, njegov prethodni dom veoma prija Robertu Martinesu, koji i na trećoj adresi potvrđuje da je moćan menadžer. Njegov Everton, sa najbizarnijim transferom leta (ko uspe da razumno objasni Murinjovu odluku da pusti Lukakua na pozajmicu ima pivo od autora), je vrlo blizu vrha, a daleko bolje od očekivanja igra i Hal Siti.

Na drugoj strani je u centru pažnje Sanderlend, koji je već promenio menadžera (najlakše dobijena opklada za prvi otkaz sezone ikad), jedini nema pobedu i primio je već 16 golova. Odmah iznad njih je Kristal Palas, kojem je malo ko ikad i dao ozbiljne izglede za opstanak, a ostali su poprilično pobegli. Činjenica da je pola lige u samo tri boda nagoveštava da bi ovo mogla da bude veoma napeta sezona u borbi za opstanak.

Tim sezone

Prvih sedam kola u Premijer ligi donelo je novinu u odnosu na prethodne sezone, dva mančesterska rivala Junajted i Siti, te Čelsi su u drugom planu, ligu predvode Arsenal i Liverpul. Malo ko je očekivao ovakav start Arsenala, posebno nakon poraza na premijeri od Aston Vile na domaćem terenu sa 3:1. Međutim, dolazak Mesuta Ezila je promenio situaciju na Emiratima, Arsen Venger je konačno dobio dva igrača koji rešavaju utakmice (prvi je Remzi) i to je rezultovalo sa pet pobeda u nizu, između ostalog i nad najvećim rivalom Totenhemom u gostima. Olivije Žiru predstavio se kao konačno kvalitetno rešenje u napadu sa četiri gola, ali je pitanje da li je Francuz u stanju da iznese celu sezonu na visokom nivou.

Igrači sezone

Liverpul uz Arsenal predstavlja najveće iznenađenje sezone, a ključ najboljeg starta "redsa" u poslednjih desetak godina je Danijel Staridž. Šest golova u sedam kola svrstale su momka koji nije imao mesta u Čelsiju u red najvećih zvezda Premijer lige ove sezone, i donele nadu Enfildu da će se konačno možda radovati tituli. Liverpul se nije istakao po efikasnosti na startu sezone, većinu mečeva dobio je minimalnim rezultatom, naravno zahvaljujući Staridžu koji je postigao sedam od 11 golova.

U senci dolaska Ezila ostao je čovek koji je možda i zaslužniji od Nemca za sjajne partije Arsenala do novembra. Velšanin Aron Remzi sa izuzetnom fudbalskom inteligencijom, osećajem za prostor i pas postao je kičma tima. Sjajan tehničar kojem fali malo više snage kako bi ispretio svoju često opsednutost prodorima. Posle njegovih golova prestale su da umiru poznate ličnosti, pa je i on sve češće pogađa mrežu. Četiri gola i dve asistencije čine ga jednin od najkorisnijih igrača na početku sezone, što se savršeno uklopilo u Vengerov plan sa dovođenjem Ezila.

Još jedan otpadnik iz Čelsija deli golgeterske lekcije. Mladi Belgijanac Romelu Lukaku je kao i prošle sezone u VBA maksimalno iskoristio šansu u Evertonu i pokrenuo pitanje zašto ga se Žoze Murinjo odrekao. Snažni centarfor je potpuno sazreo u brutalnog golgetera, sa četiri gola najzaslužniji je za odličan start Evertona koji je poražen samo od Sitija.
Beta/AP
Nova imena

Krećemo od globalne senzacije Adnana Januzaja. Dva gola najslabijem timu u ligi donela su momku koji može da nastupa za 5 pravih i 1 teoretsku selekciju pažnju dostojnu Lea Mesija. Utisak potpisnika ovih redova je – bez realnog pokrića. Januzaj je nesumnjivo kvalitetan mlad fudbaler, razbio je strah u finišu letnjih priprema, ima odličnu kontrolu, dobar dribling i šut, ali i mnoge nedostatke koji neće nestati brzo, od donošenja odluka pod pritiskom, do vrlo slabe igre u odbrani. Na dnu tabele veliku pažnju privukao je Dvajt Gejl, momak koji je u jednoj godini kroz dva transfera stigao od šeste do Premijer lige i već dao dva gola za Palas.

Morgan Amalfitano je za samo četiri meča u dresu Vest Broma postigao 2 gola uz 3 asistencije, uključujući i šetnju na OT u stilu Maradone, i tako nadmašio učinak u dresu Marseja ostvaren za više od dve godine. Alvaro Negredo je u uvodnoj fazi uspeo da se nametne kao najvažniji među brojnim Sitijevim pojačanjima, do te mere da je istisnuo Džeka iz startne postave. Među Spursima je konkurencija novajlija takođe velika, a najkorisniji je u uvodna dva meseca Paulinjo, kojem čelnici kluba već spremaju novi, veći ugovor. Dejan Lovren možda u reprezentaciji pravi probleme, ali je znatno doprineo čvrstini Sautemptona, baš kao i Viktor Vanjama ispred njega.

Za kraj – najveća zvezda. Godinama unazad Premijer liga je uprkos dominaciji odgajala svoje velike zvezde i prodavala ih velikanima sa juga Evrope, ali je poslednjeg dana prelaznog roka iz Madrida na Emirejts stigao Mesut Ezil. Tursko-nemački plejmejker je podigao kvalitet ionako brutalne vezne linije „Tobdžija“ i već poslao pet asistencija. Novi saigrač Santi Kasorla sačekao ga je komentarom: „Bio sam šokiran njegovim dolaskom. Ne shvatam uopšte zašto ga je Real prodao“. Teško je dodati nešto na Santijeve reči.

Novi menadžeri

Moglo bi se reći da je nemoguće zameniti Aleksa Fergusona, pa dolazak Dejvida Mojsa na njegovo mesto je veoma teško analizirati. Očigledno je da Junajted ne deluje kao šampionska ekipa, muči se da dođe do pobede, a realno stanje u timu verovatno je pokazao debakl protiv Sitija. Međutim, nisu rezultati zbog koga je Mojs najviše kritikuje, već prelazni rok. Da li nedovoljno spreman ili hrabar, Škot nije uspeo da pojača svoj tim tokom leta, osim dovođenja Maruana Felainija koji je bio zicer s obzirom da ga je on lansirao u elitu Premijršipa. Deveto mesto posle sedam kola je najlošiji start "Crvenih đalova" godinama unazad, ali šest bodova razlike od lidera nije nenadoknadiva razlika.

Zahvaljujući smeni na Old Trafordu posle skoro tri decenije, nešto manje buke izazvao je povratak Žozea Murinja u Čelsi. Verovatno i zbog toga jer je najavljivan mesecima. Gospodin "Posebni" se vratio, ali je utisak kao da nije ni odlazio. Čelsi igra u njegovom prepoznatljivom ritmu, ali bez senzacije koju je doneo prvi dolazak Portugalca na Stamford Bridž. Slab start i samo jedna pobeda u četiri meča dovela je u pitanje Murinjovu posebnost. Ipak, ovo je samo početak.

S druge strane, na Gudisonu se strahovala na šta će Everton da liči nakon odlaska Mojsa, ali su "karamele" to brzo zaboravile. Roberto Martines je bez sumnje možda i najbolje menadžersko pojačanje proteklog leta. Čovek koji je sa Viganom osvojio FA Kup nije imao problema da prihvati mnogo kvalitetniji tim i u njega unese novu dimenziju koja je Everton lansirala u vrh tabele. Ovo bi mogla da bude najbolja sezona tima iz Liverpula još od 2005. pete kada je igrao kvalifikacije za Ligu šampiona.

Posle osam kola dogodila se samo jedna smena, Sanderlendu nije uspelo kockanje sa Paolom di Kaniom, pa će jednako ekscentrični Gus Pojet pokušati da spase situaciju na stadionu Svetlosti. Igra protiv Junajteda pokazala je da "Crne mačke" imaju kvalitet, videćemo da li Urugvajac može da ga izvuče na površinu.
Beta/AP
Novajlije u ligi

Tigrovi su sjajno počeli povratničku sezonu, tri pobede u prvih sedam kola je jedan od najboljih startova ovog tima u eliti. Posebno impresionira činjenica da Hal Siti nije primio gol na poslednja tri meča, a da već četiri kola ne zna za poraz. Pitanje je samo koliko Tigrovi mogu da izdrže u ovom ritmu jer je Brus u prvih sedam kola koristio samo 17 igrača.

U Kardifu mogu biti zadovoljni na startu svog debitantskog nastupa u Premijeršipu. Osam bodova je više nego solidan početak nove ere ovog tima, ali ipak ostaje žal za boljim rezultatima nakon šokantne pobede nad šampionom Sitijem. Porazi od Vest Hema i Njukasla su pokazali da će se Kardif verovatno morati da bori za opstanak. Međutim, energija koju tim kontroverznog Malezijca Visenta Tana pokazuje ohrabruje navijače pred nastavak sezone.

Novajlija koji je najviše razočarao, ostvarivši tek jednu pobedu uz čak šest poraza je Kristal Palas. Londonski tim se muči da postigne gol, dao je tek jedan u poslednja četiri kola, a slavio je samo protiv najlošijeg tima lige Sanderlenda. Ian Holovej ne može da pronađe adekvatnu zamenu za Vilfreda Zahu, a to pokazuje podatak da je samo Stjuart O'Kif jedini vezni igrač koji je postigao gol, i to samo jedan.

Očekivanja u nastavku

Posle laganog uvoda u kolu koje je pred nama sledi period od mesec i po u kojem nam svako kolo donosi bar po jedan duel favorita za sâm vrh. Igrači koji su do prošle nedelje još uvek razmišljali o borbi svojih reprezentacija za mesto na svetskom prvenstvu sada se konačno mogu fokusirati na domaću sezonu.

Pod velikim pritiskom su dva mančesterska kluba, posebno Junajted, koji ima dva vezana meča kod kuće. Iako su naizgled daleko od vrha, to je i dalje samo 6 bodova razlike. Siti će dvaput u London, u goste Vest Hemu i Čelsiju. Arsenalova serija može da se nastavi utakmicama sa Noričom i Palasom, ali njihova prava iskušenja tek slede jer na startu novembra i zatim tokom celog decembra imaju teške mečeve u serijama.

Gustavo Pojet će život na klupi Sanderlenda početi u Svonsiju, a već u sledećemkolu imaće priliku da se, baš kao proletos Di Kanio, pokaže u velikom derbiju severoistoka. Svonsi posle veoma teškog uvodnog perioda ima pred sobom dva relativno laka meseca, a u centru pažnje biće prvi velški derbi u eliti, 3. novembra.

Projekcija B92
Šampion: Čelsi
LŠ: Siti, Junajted, Totenhem
LE: Arsenal, Liverpul, Everton
Ispadanje: Sanderlend, Palas, Hal

Bundesliga presek

Beta/AP
Tendencije

Priča o borbi giganata iz Minhena i Dortmunda stalno je mesto u nemačkom fudbalu već nekoliko sezona, ali mnogi previđaju koliko blizu vodećeg tandema se nalazi BajerLeverkuzen. Farmaceuti su u poziciji da pobedom u Hofenhajmu preuzmu čelo lige bar na jedan dan. Za ekipu koja je promenila dobar deo startne postave i iz leta izašla sa plusom od 13.5 miliona evra zaista nije loše.

Herta je od starta pokazala da joj je mesto u eliti, a Štutgart se relativno brzo oporavio posle neverovatno lošeg leta, koje je koštalo posla Armina Fea. Veći deo Bundeslige vrlo je ujednačen, pet bodova deli povratnika u vrh, četvrtoplasirani Gladbah, od Hamburga, koji već godinama ne uspeva da se sastavi i trenutno je prvi iznad crte.

HSV je posle serije loših rezultata u prošlom kolu razneo Nirnberg, koji je u velikim problemima. Posle odlične prošle sezone Frajburg je takođe u teškoj situaciji u ovom šampionatu, bez ijedne pobede u 8 kola. Poslednje kolo predpauzu nisu obeležili ni prvi poraz Dortmunda, ni pomenuta petarda Hamburga, već prvi trijumf Braunšvajga u Bundesligi posle dve decenije. Tim koji je umeo da odigra solidne mečeve, ali ih je gubio, konačno je pokazao da može da izbegne sudbinu Firta iz prošle sezone.

Tim sezone

Za razliku od ranijih godina, ove još uvek nema nekog šokantnog gosta u vrhu tabele Bundeslige, kao što su to svojevremeno bili Volfsburg, Hofenhajm, Menhengladbah, Hanover. S obzirom na to, Bajern je ekipa o kojoj se trenutno može najviše pričati, jedini tim koji je neporažen posle osam kola, i koji je primio samo tri gola. Smena trenera i dolazak Žozepa Gvardiole se ipak ispostavila kao dobar potez Bavaraca, gledajući moć koji Bajern i ove sezone prezentuje. Međutim, nema ničeg novog što bi se moglo izdvojiti na Alijanc areni, u pitanju je ista mašinerija koja je i prošle sezone mlela sve pred sobom, malo bolje našminkana.

Igrači sezone

Da nema Vedatora, heroja Bosne i Hercegovine, o Štutgartu bi mogli da pišemo kao o razočaranju sezone u Bundesligi. Sa osam golova Vedad Ibišević predvodi ligu ispred milionskih zvezda Bajerna i Borusije, i ujedno održava Švabe u gornjem delu tabele. Nema sumnje da će sledeće sezone, a ko zna, možda već u januaru, Ibišvić biti meta konkurenata za titulu. Možda bi on mogao da na leto zameni Levandovskog u Dortmundu?

Bajer nastavlja da u korak prati dominantni tandem Bundeslige, a jedan od ključnih faktora za to je momak anglo-američkog imena i prezimena Sidni Sem. Sa 6 golova i 4 asistencije Sem je trenutno najkorisniji igrač Bundesa, i kičma tima iz Leverkuzena. Od je direktni krivac i za to što je šampion Evrope odneo samo bod sa Baj arene.

Poljski golgeter ne radi ništa spektakuarno drugačije u odnosu na prethodnu sezonu, u svom ritmu trese mreže rivala, ali činjenica da Robert Levanovski to radi i dalje sa istom lakoćom iako je već mesecima pod velikim pritiskom zbog najavljenog odlaska u Bajern, moglo bi se nazvati presedanom. Malo je fudbalera koji su igrali na vrhunskom nivou dok se iz dana u dan pričalo o njihovim budućim transferima. Zbog toga je Levandovski trenutno među Top 5 napadača Evrope.
Beta/AP
Nova imena

Kada ekipa iz Lige šampiona dovede čoveka od 33 godine, zbunjeni pogledi sa strane nisu retki. Emir Spahić je ove godine jedan od ključnih faktora Bajerovog kontinuiteta, a slavlje u Litvaniji samo će mu doneti novo samopouzdanje. Neobična karijera dobiće krunu na terenima Brazila sledećeg leta, a u narednih 7 meseci nastaviće da dokazuje da vrednost Bundeslige nije samo u talentovanimi ofanzivnim klincima.

Dortmund igra dobro, pa proda neku od zvezda, nađemu zamnu i zaigra još bolje. To smogledali kadasu otišli Šahin i Kagava (prvi se vratio, možda će i drugi), a ni sa Geceomnije drugačije. U klub su stigli Henrih Mhitarjan i Pjer Emerik Obamejang, i akcije idu još za jedan stepen brže nego pre. Dortmund je najefikasniji tim lige, i teško je zamisliti da će se ta statistika promeniti do kraja.

Kada za trenera dovedete Lusijena Favra, svaje prilika da će mu se pre ili kasnije pridružiti Rafael. Švajcarac je Brazilca doveo u Cirih, zatim u Hertu, a posle četiri godine razdvojenosti vratio ga je u Bundesligu iz Ukrajine. Favr je pretprošle sezone vratio Gladbah u centar pažnje, a tim igra vrlo atraktivno ove sezone, u priličnoj meri zahvaljujući Rafaelu.

Ako su dve Borusije praznik za oči, najviše golova garantuju vam utakmice Hofenhajma, a jedan od razloga za to je dolazak Antonija Modesta iz Bordoa. Visoki i snažni momak sa Azurne obale navikao je da redovno trese mreže ako mu se stalno daje prilika. Šest golova i asistencija za ekipu sa sredine tabele više je nego dobar skor posle osam utakmica.

Finiš prelaznog roka doneo je pravu bombu,kada se posle dugog lutanja po Evropi u Nemačku vratio Kevin Prins Boateng. Stigao je u ekipu Šalkea čiji početak sezone je bio izrazito nesiguran. Povreda Huntelara ostavila je previše posla u rukama Drakslera, i dolazak reprezentativca Gane mnogo je doprineo da se vrati saopouzdanje ekipe. Boateng još ne igra punom snagom, ali je jasno da bi Šalke mogao brzo da podigne kvalitet i primakne se vodećoj trojci.

Novi menadžeri

Neuobičajeno je da tim posle osvajanja triple krune promeni trenera, ali i to se dogaša. Jup Hajnkes usupio je mesto Žozepu Gvardioli na kormilu bavarske mašine, što je unelo strepnju među navijače Bajerna. Španac je došao posle godine dana odmora u već savršenu sredinu koju je dodatno pojačao svojim zemljakom Tijagom Alkantarom, pre svega kako bi imao jednog igrača koji je upoznat sa njegovim sistemom iz Barselone. Čini se da Gvardiola nije previše menjao potpis u igri minhenskog tima, tako da su i rezultati na istom nivou.

Druga izmena tokom leta dogodila se u Bremenu, gde je Tomasa Šafa zamenio Robin Dut. Verder koliko-toliko deluje ozbiljnije nego prošle sezone, ali je u prvom delu ove napredovao samo pet pozicija u odnosu na prethodnu.

Tokom prvih osam kola dogodile su se i tri smene, Tomas Šnajder je pomerio Štutgart sa dna na kojem ga je ostavio Bruno Labadija u gornji deo tabele, Bart van Marvajk se i dalje muči da isto učini sa Hamburgom nakon Torstena Finka, dok će tek da se vidi da li su u Nirnbergu pogodili dovođenjem Rodžera Princena umesto Mihaela Vajsingera.
Beta/AP
Novajlije u ligi

Berlinski tim je početkom sezone obećavao da bi mogao da bude jedno od iznenađenja lige, ali je vremenom Herta je počela da posrće. Jedna pobeda u poslednjih šest kola, nakon dve startne, podsedile su navijače na agoniju koji su preživljavali u poslednjim sezonama u eliti. Iako ima jednu od boljih odbrana u ligi, Herta je u golgeterskoj krizi, sa samo dva postignuta gola u pet poslednjih mečeva u kojima nije trijumfovala. Težak raspored u narednih šest kola (Menhengladbah, Bajern, Šalke, Bajer) prete da se ovaj tim na polovini sezone nađe u donjem delu tabele, odakle je teško se podići u Bundesligi.

Nakon skoro tri decenije Ajntraht Braunšvajg uživa u članstvu u eliti, a navijače mnogo ne zabrinjava poslednje mesto na tabeli. Oni maksimalno bodre svoj tim kojem svaki bod predstavlja uspeh iznad očekivanja. U poslednjem meču pre dvonedeljne pauze Ajntraht je ostvario prvu pobedu u Bundesligi i to potpuno neočekivano u Volfsburgu, čime su ovi momci pokazali da se neće tako lako predati i dozvoliti da tako lako ispadnu iz lige koju su osvojili 1967. godine.

Očekivanja u nastavku

Bajern ima relativno lagan raspored pred sobom, pa će narednih mesec dana biti pravi test za Dortmund, pre nego što 23. novembra ugoste Bavarce. Žuto-crni su šokantno izgubili u Gladbahu, posle 80 minuta dominacije, a u narednom periodu imaju pred sobom Revierderbi i meč sa Štutgartom. Gužvu na vrhu trebalo bi da i dalje prati Leverkuzen, koji takođe nema pred sobom teške mečeve.

Za ekipu Majnca slede presudni dani – posle već otpisanog meča sa Bajernom, koji će verovatno produžiti seriju na 1 bod u 6 mečeva, njih čeka meč za šest bodova sa Braunšvajgom. U istoj rundi Nirnberg igra sa Frajburgom, a mesec koji sledi prepun je međusobnih okršaja ekipa iz donje trećine, pa bi pred finiš jesenje polusezone situacija mogla da se raščisti.

Projekcija B92
Šampion: Bajern Minhen
LŠ: Borusija Dortmund, Bajer Leverkuzen, Šalke
LE: Hanover, Borusija Menhengladbah
ispadanje: Ajntraht Braunšvajg, Frajburg

Serija A presek

Beta/AP
Tendencije

Dve godine Juventusove dominacije naterale su javnost u Italiji da poželi nekoga ko može da im se suprotstavi. Posle velike letnje kupovine započete prodajom Edinsona Kavanija sve prognoze gledale su ka Napulju, a rekonstruisana ekipa Rafe Benitesa sa sasvim novom taktikom isporučila je sve što se od nje očekivalo i posle 7 kola bolja je zbog gol-razlike od Stare dame.

Malo je verovatno da je iko mogao da predvidi da 19 bodova iz 7 kola neće biti dovoljno za čelo lige, zbog briljantne igre Rome. „Vučica“ je takođe prošla kroz ozbiljnu rekonstrukciju, prodala nekoliko veoma važnih igrača za devetocifrenu sumu i izašla iz leta sa zaradom od skoro 40 miliona evra i novim trenerom. Izgleda da je Rudi Garsija pun pogodak – doskorašnji trener Lila postavio je Rimljane u sistem koji donosi i atraktivnu i ubedljivu igru. Roma je jedini tim u top 5 liga koji je istovremeno najefikasniji i ima najbolju odbranu u ligi, a sa samo jednim primljenim golom oborio je nekoliko rekorda.

U nekim drugim okolnostima učinak Fiorentine, Udinezea i Lacija, koji su oko polovine mogućih bodova, bio bi tumačen kao slabiji od očekivanja, ali su ove sezonesvi oni u prvih 8. Inter je četvrti, ali je dovoljno daleko od vodeće trojke, što im je u lice sasula Roma u jednom brutalnom poluvremenu na Meaci. Ako oni još i mogu da razmišljaju o dobrim stranama sezone, u Milanu toga gotovo da i nema. Rosoneri su dvanaesti, a bušniju odbranu imaju samo dva istinski najslabija tima u ligi.

A ti najslabiji su Bolonja, koja nije imala zgodan raspored, ali zaista prima golove u tovarima, i Sasuolo, za koji se mnogi pitaju kao je došao do Serie A i predviđaju mu izvestan put nazad. Drugi novajilija Helas Verona u elitu je ušao sa treskom, a početak sezone bolji je čak i od vremena kada je ekipa osvojila jedinu titulu 1985. godine.

Tim sezone

Maksimalnih sedam pobeda je učinak kojem se niko nije nadao od Rome. Dok su svi gledali ako će da izgleda rat Juventusa i Napolija, Rimljani su preuzeli kontrolu. Što je najvažanije, u tih sedam pobeda dve su bile protiv gradskog rivala i Intera gol razlikom 5:0, što je demantovalo i ono malo sumnji u kvalitet tima sa Olimpika. Ni u jednoj ligi nije lako odigrati meč bez primljenog gola, a Roma je to u Seriji A do sada uradila šest puta. Samo je Parma uspela da savlada Morgana de Sanktisa, nakon čega je dobila tri gola. Toti i De Rosi su konačno dobili konkretnu podršku u napadu, sada su opasnost po rivale i Žervinjo, Florenci, a i naš Adem Ljajić koji je tri puta bio strelac u procesu prilagođavanja na novu sredinu. Uz Pjanića, Strotmana, Balcaretija i Benatiju, Roma bez sumnje ima dovoljno kvalitetan tim da se upetlja u već viđenu dualnu borbu za titulu.

Igrači sezone

Iako ima 37 godina, Frančesko Toti je i dalje ključna figura Rome. Suvereni vladar Rima perfektno kontroliše igru svog tima i glavni je razlog za perfektan start svoje ekipe. Sa šest asistencija kreirao je pobede iz vikenda u vikend, a onda je sa dva gola srušio Inter na Đuzepe Meaci i oduševio i najupornije pesimiste.

Prethodnih godina kada se pričalo o Napoliju ključno ime bio je Edison Kavani. Međutim, ključni čovek za uspon Napolitanaca do vrha italijanskog fudbala bio je Marek Hamšik. Nešto poput Pola Skolsa, nevidljiv na terenu, izuzev njegove frizure, Slovak vuče sve konce igre svog tima, uvek se nalazi na pravom mestu, a sjajan osećaj za gol i zavšni pas rezultovao je sa pet pogodaka i nekoliko asistencija.

Ove sezone Serijom A vladaju vezni igrači, a među njima se po efikasnosti posebno izdvojio Alesio Čerči. Momak koji nije imao mesta u Fiorentini pre nekoliko sezona, prošle se nametnuo kao lider Torina, a ove predvodi "bikove" u borbu za Evropu. Pritisak pod koji ga je prošle sezone stavio trener Đampjero Ventura promovisao je Čerčija u reprezentativca, njegova kontrola protoka lopte impresionirala je i selektora Čezarea Prandelija. Moglo bi se reći da je on Torino, s obzorom da je postigao 60% golova svoje ekipe.
Beta/AP
Nova imena

Svaka čast Totiju i De Rosiju, Pjaniću i Ljajiću, veličanstvenom učinku Rudija Garsije. Ali koliko vas bi ovog juna ozbiljno gledalo u osobu koja Žervinju predviđa odličnu sezonu u top 5 ligi. Čovek koji je u Arsenalu ozbiljan fudbal igrao otprilike prva tri meseca preporodio se u Rimu, gde za Garsiju igra otprilike kako je to činio dok su obojica bila i Lilu.

Madridski trio pojačanja Napolija za kratko vreme je osvojio srca navijača, do te mere da Iguaina već počinju da porede sa nedostižnim Dijegom, a Kaljehon prvi put u karijeri dobija priznanje za posao koji je uvek radio sasvim korektno. Još je pohvalniji način na koji su se uklopili u tim koji je i pre njih imao fizionomiju i veliki kvalitet, a i realnog lidera, pravog Napolitanca rođenog na obali Hrona, Mareka Hamšika.

Juve je prethodnih godina dominirao u Italiji, ali je ostajao kratak na evropskoj sceni. Veliku ulogu u prevazilaženju zaostatka za velikim rivalima imaće sasvim sigurno Karlos Teves. Argentinac ima iskustvo osvajanja Lige šampiona sa Mančester Junajtedom, a za sada je najefikasniji igrač kluba sa 4 gola u svim takmičenjima.

Novi menadžeri

Italijani retko greše sa trenerima, bar velikani, a tako je bilo i proteklog leta. Napoli je napustio čovek koji ga je doveo na vrh, ali se to nije osetilo na San Paolu. Rafael Benites se rešio Edisona Kavnaija o kojem je počelo više da se priča o transferu nego igrama, i doveo nekoliko fantastičnih pojačanja u svaku liniju tima. To je donelo i rezultat, samo jedan remi u sedam kola i solidan nastup na startu Lige šampiona.

Ipak, najveća zvezda trenerskog prelaznog roka je Rudi Garsija. Posle uspešne ere u Lilu stigao je na klupu Rome i preporodio ovaj tim. Sa njim Rimljani melju sve rivale i posle osam kola imaju perfektan učinak. Francuz je prvi posle niza trenera koji nije doveo u pitanje kvalitet Frančeska Totija zbog njegovih godina, a ovaj 37-godišnjak mu je to izvratio impresivnim predstavama. Garsija je dodatno pogodio dovođenjem Žervinja i Adema Ljajića, pa je sada "vučica" neočekivani kandidat za titulu.

Valter Macari pošao je u novi izazov, preuzeo je skoro raspadnuti Inter i bez zvučnih pojačanja krenuo u povratak "Neroazura" u Evropu. 7:0 protiv Sasuola su najavila revoluciju, a Inter dobro prati trenutno tri mnogo jača tima, a tek može da se očekuje renesansa na Đuzepe Meaci. Videćemo šta će doneti novi vlasnici iz Indonezije.

Dogodila se samo jedna smena ove jeseni, Fabio Liverani se nije proslavio u svom trenerskom derbiju na klupi Đenoe, otpušten je krajem septembra, težak zadatak preuzeo je iskusni Đan Pjero Gasperini.
Beta/AP
Novajlije u ligi

Kao i u ostalim elitnom ligama, i u Seriji A je jedan novajlija sjajno startovao. Helas Verona predstavlja pravo osveženje na "čizmi", sa energičnim timom kome posebnu dimenziju daje veterani. Samo torinski klubovi i Milan uspeli su da zaustave nalet ovog tima koji će da traje dok Luka Toni, Marko Donadel i Masimo Donati budu imali snage da svojim iskustvom prelamaju mečeve. Ukoliko Verona podigne nivo igre u odbrani, lako se može boriti za Evropu.

Sasvim solidan start imao je i Livorno, ali je sve upropastio u poslednja četiri kola, pre svega porazima krajem septembra i početkom oktobra na gostovanjima. Čini se da je Livorno stao sa igrom kada je i Brazilac Paulinjo usporen, pa je očigledno da tim iz Toskane mora da pronađe novi put do pobeda.

Naravno, ne mogu sve novajlije da zablistaju, ovaj put to je Sasuolo koji je jedva uspeo da osvoji samo dva boda. Međutim, to je učini protiv velikih favorita Napolija i Lacija. Očigledno da ova ekipa ima kvalitet da se suprotstavi i velikanima. Uspela je to da uradi nakon debakla od Intera 7:0, što pokazuje karakter tima, međutim, problem za Euzebija di Frančeska je očigledno motivacija. Nekoliko dana posle 2:2 sa Laciom, Sasuolo je bio potpuno drugačiji tim u Parmi (3:1). Kada zaigraju maksimalno motivisano protiv manjih timova, tada će se uključiti u borbu za opstanak.

Očekivanja u nastavku

Već u petak uveče igra se veliki derbi vodeća tima lige, u kojem bi Napolitance trebalo da prati 8000 navijača. U njekom trenutku ćese Romina serija neminovno završiti, a reakcija na to odrediće sudibnu takmičenja. U poslednjih šest godina nijedan trener „đalorosa“ nije izgurao 18 meseci.

Zaprepašćuju upornu veru u svog trenera pokazuju čelnici Milana. Masimilijano Alegri je i prethodnih sezona pokazivao zabrinjavajuće tendencije, a kada Milan uđe u sezonu sa dve pobede u sedam mečeva, plus i tamo gde im ide bolje (LŠ) ne deluju mnogo uverljivo, svi očekuju promenu trenera. Slede četiri vezana meča sa ekipama iz gornje polovine tabele, svaki bi za trenera mogao da bude finale baraža za opstanak. Pipo Inzagi je sa juniorskim timom pobedio seniore u trening meču, većina Milanista obožavala bi da ga vidi na klupi prvog tima.

Prvi vikend posle pauze donosi mnoštvo zabavnih duela, od kojih je direktan okršaj dva najslabija tima lige jedan od onih koji će imati najveći uticaj na sezonu. Priliku da posle slabog početka uhvate ritam u mečevima sa ekipama sa dna imaju i oba đenovska kluba.

Ipak, veliku pažnju privlači novi početak Intera, nekoliko danapošto je Erik Tohir preuzeo kontrolu nad klubom od Masima Moratija. Indonežanin obećava stabilnost kluba, ali je zabrinutost posle toliko godina Moratijeve ere razumljiva. Pred nerazurima je serija utakmica koje mogu dobiti.

Projekcija B92
Šampion: Napoli
LŠ: Juventus, Roma
LE: Milan, Inter
ispadanje: Sasuolo, Kjevo, Sampdorija

Primera

Beta/AP
Tendencije

Posle mnogo godina Barselona i Real Madrid konačno imaju dostojnog rivala u borbi za ttiulu. U osam kola Atletiko se ni jednom nije okiznuo, a onda je protiv gradskog rivala pokazao koliko je zaista ozbiljan.

Odlazak Radamela Falkaa kao da je otvorio na Visente Kalderonu mogućnost za nove opcije za Dijega Simeonea. Sjajni Argentinac je stvorio homogen tim koji je opasan sa svih strana, a za razliku od ranijih sezona ubitačan napad konačno prati i čvrsta odbrana.

Na osnovu prikazanog moglo bi se reći da je Barselona sa pola gasa ostvarila osam pobede, dok je sa druge strane Real sa mnogo muke stigao do šest, i to bi u slučaju neizvesnog finiša sezone moglo da bude ključno za madridskog velikana.

I ove godine očekuje nas velika bitka za Ligu Evrope, Real Sosijedad, Sevilja i Malaga mnogo kaskaju za rivalima na početku, što su iskoristili Viljareal i Hetafe i probili se iza vodećeg trojca. Valensija je posle očajnog starta konačno povezala redove i najavila borbu za LŠ.

Ista situacija je i na dnu tabele, ponovo imamo jednog već otpisanog, Almeriju, ali i 5-6 kandidata koji će se do samog kraja boriti za opstanak. Ako je za očekivati da će se Selta i Real Sosijedad u jednom trenutku pokrenuti, to je teško reći za Rajo Valjekano, Valjadolid i Osasunu.

Tim sezone

Barselona ima fantastičan početak sezone sa osam pobeda u osam kola, ali je ipak Atletiko Madrid obeležio prva dva meseca nove sezone. "Jorgandžije" u stopu prate Katalonce sa takođe osam pobeda, što je verovatno i najveće iznenađenje u celoj Evropi s obzirom da je Atletiko tokom leta ostao bez svog zaštitnog znaka Radamela Falkaa. Dijego Simeone čini čuda sa timom sa Visente Kalderona, a pao je i najveći rival Real i to na Santjago Bernabeuu.

Igrači sezone

Teško je naši reč koja je bi dovoljno dobro opisala igrača koji je uspeo da zaseni Lionela Mesija i Kristijana Ronalda, te natera “jorgandžije” da za mesec dana zaborave Radamela Falkaa. Dijego Kosta postigao je deset golova u osam kola i pokrenuo rat između Brazila i Španije. Sa nepogrešivim osećajem za gol, ratničkom dušom i šmekom ulice, Kosta je trenutno možda i najbolji centarfor u Evropi. Već su svi zaboravili da je prošle sezone imao više žutih kartona (12) ne go golova (10).

Iza svakog uspešnog golgetera stoji i savršeni plejmejker. Ono što su Šavi i Inijesta za Mesija, to je za Kostu Koke. Novi Šavi, kako ga po Evropi već zovu, Koke je jedan od glavnih šrafofa mašinerije sa Visente Kalderona. Šest asistencija na startu sezone već je privuklo bogate grabljivce, a najzainteresovaniji je Mančester Junajted.

Iako u drugom planu zbog neočekivano dobrog starta Atletika, Lionel Mesi nastavlja da puni mreže rivala i nosi Barsu iz pobede u pobedu. Gotovo nezapaženo prošlo je njegovih osam golova i tri asistencije u novoj sezoni, verovatno zbog činjenice da to više nije interesantno kada je u pitanju Argentinac. Ipak, i pored problema sa povredom, te manjom minutažom kod Herarda Martina, Mesi je i dalje bez premca na travnatom terenu.
Beta/AP
Nova imena

Stigao je za 100 miliona evra ali još ništa nismo videli od njega. Garet Bejl pored adaptacije na Pirineje muči muku i sa povredama, pa se još čeka presuda da li je pojačanje ili promašaj veka.

Sa mnogo rezerve dočekan je kao jedno od najvećih pojačanja proteklog leta. Trebalo mu je nekoliko utakmica da se uhoda, ali se odlično uklopio u tika-taka sistem. Brazilac Nejmar, iako sa epizodnom ulogom prvo je razigravao rivale i namestio pet golova, a onda je počeo i da pogađa i najavio sjajnu karijeru u Evropi. Međutim, očigledno je da mu fizička snaga i dalje remeti dalji napredak, pa se tek od naredne jeseni može očekivati prava eksplozija njegove igre.

Kao tehnološki višak Kevin Gameiro je morao da napusti Pari Sen Žermen i borbu za Evropu, ali se odlično snašao u Andaluziji. Njegovi golovi na početku sezone nisu mnogo doprineli Sevilji, ali je u poslednjih mesec dana konačno dobio pratnju pa je i ovaj tim počeo da beleži bolje rezultate i skok na tabeli. Može se reći da je Francuz učinio da se ne oseti previše odlazak Alvara Negreda, što je samim tim znak da je jedno od najvećih pojačanja ove sezone.

Malo se novih imena u Primeri istaklo na početku sezone, još uvek se čeka reakcija višemilionskih pojačanja Sevilje i Valensije u napadu, Karlosa Bake i Dorlana Pabona.

Novi menadžeri

Prava pometnja nastala je na klupama španski provligaša, nove trenere dobili su i Real i Barselona. Najveća promena dogodila se u Realu gde je umesto Žozea Murinja stigao Karlo Ančeloti koji i dalje traži pravu formulu za tim u kojem igraju dva najskuplja fudbalera u istoriji igre.

Katalonci su čini se povukli najbolji potez, stigao je 'Mesijev trener' Herardo Tata Martino koji za razliku od prethodnika na klupama Barse i Reala više vodi računa od igri nego o dešavanjima van terena. Katalonci pored postepeno menjaju prepoznatljivi stil igre, dogodilo se čak da su na jednom meču imali manji posed lopte od rivala, ali i dalje gaze sve redom.

Miroslav Đukić je preživeo katastrofalan start u Valensiji, uspeo da prevaziđe odlazak tri ključna igrača koja nisu dobila dostojne zamene, sredio haos u svojoj svlačionici i krenuo sa svojim timom u borbu za Ligu šampiona.

Manuel Pelegrini mnogo nedostaje Malagi, mada Bernd Šuster radi solidan posao u Andaluziji s ozbirom da on nema Iska u ekipi i da nije imao finansijsku podršku uprave kao njegov prethodnik.

Samo se jedna smena dogodila u međuvremenu, očajan start Osaseune sa Hose Luisom Mendilibarom još uvek nije popravio Havi Garsija.
Beta/AP
Novajlije u ligi

“Žuta podmornica” vratila se u velikom stilu u Primeru. Pet pobeda i mesto iza nedodirljivog tria podsetili su na El Madrigalu na slavni period sredinom prošle decenije kada je Viljareal igrao polufinale Lige šampiona. Bez prave zvezde u timu, sa već iskusnim Đovanijem dos Santosem i velikim talentom Serhiom Asenjom, te veteranima Doradom i Canijem, Viljareal se vraća na staze stare slave i sprema se da ponovo uplovi u Evropu.

Nakon dve i po decenije odsustva Elče se vratilo u elitu i dobro mu ide. Mesto u sredini tabele sa dve pobede i po tri remija i poraza (jedan od Real u 96. minutu!) u osam kola je više nego što su mnogo drugi povratnici u Primeru ostvarilavi u početnom stadiumu prvenstva.

Četvrti predstavnik Andaluzije u Primeri je definitivno najveće razočaranje ove godine. Tim koji se preko baraža vratio u prvi rang posle dve godine nije u stanju nikome da parira u ligi. Samo tri boda u prvih osam kola garantuju Almeriji da će se grčevito boriti za opstanak u eliti. Pomalo je čudno da tim sa jednim od najboljih strelaca lige (Rodri, 5 golova) i koji je postigao više golova kao i Valensija, ne može da pobedi nikoga.

Očekivanja u nastavku

Teško je očekivati da će se Barselona zaustaviti, pa Atletiko i Real ne smeju da dozvole ni jedan veči kiks ukoliko ne žele da Katalonci kao prošle sezone titulu obezbede skoro u decembru.

To se posebno odnosti na "kraljevki klub" koji se već nekoliko puta izvlačio iz blata, a za desetak dana ga očekuje El Klasiko, koji bi mogao da ukaže na pravac kretanja borbe za titulu.

Ovo Atletiko mora da iskoristi, ali mora da bude maksimalno oprezan u duelima sa Espanjolom i Betisom u naredna dva kola.

Do kraja oktobra takođe bi mogla da se iskristališe ekipa koja će da se bori za mesto koje vodi u kvalifikacije za Ligu šampiona. Viljareal očekuju dueli sa Atletik Bilbaom i Valensijom, koja mora da dobije direktne rivale.

Ako Almerija u naredna tri kola i dalje ostane jedina ekipa bez pobede, već ćemo imati prvog putnika u Segundu. Za ovaj tim je od posebnog značaja predstojeći vikend i duel sa direktnim rivalom Rajo Valjekanom.

U prilog ovim timovima ide samo težak raspored Osasune koja sa novim trenerom čeka Barselonu pa ide u Sevilju.

Projekcija B92
Šampion: Barselona
LŠ: Atletiko Madrid, Real Madrid, Valensija
LE: Viljareal, Sevilja
Ispadanje: Almerija, Osasuna, Valjadolid

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: