Evropsko prvenstvo U21: Švedska 2009

Evropsko prvenstvo za igrače do 21 godine već više od tri decenije privlači veliku pažnju, kao izlazni turnir mlađih kategorija, posle kojih najveći talenti na kontinentu treba da naprave završni korak i pređu u seniorsku selekciju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.06.2009.

00:08

Default images

Priroda takmičenja, koja čini da isti igrači veoma retko imaju pravo nastupa na više turnira, utiče na neobične situacije, pa ovog juna u Švedskoj neće nastupati dvostruki uzastopni šampion Holandija.

Sedamnaesti šampionat zbog toga neće biti slabiji, jer Englezi, Nemci, Italijani, Španci dolaze sa ekipama sastavljenim od prvotimaca ekipa koje se bore u najkvalitetnijim evropskim ligama, Finci i Belorusi imaju izuzetno kvalitetne generacije, Švedska je domaćin, a o ekipi Srbije ne treba trošiti mnogo reči.

Grupa A
15. jun, 18.15 Erjans val, Halmstad: Engleska – Finska
15. jun, 20.45 Gamla Ulevi, Geteborg: Španija – Nemačka
18. jun, 18.15 Erjans val, Halmstad: Nemačka – Finska
18. jun, 20.45 Gamla Ulevi, Geteborg: Engleska – Španija
21. jun, 20.45 Gamla Ulevi, Geteborg: Španija – Finska
21. jun, 20.45 Erjans val, Halmstad: Engleska – Nemačka

Grupa B
16. jun, 18.15 Novi stadion, Malme: Švedska – Belorusija
16. jun, 20.45 Olimpija, Helsinborg: Italija – Srbija
19. jun, 16.00 Olimpija, Helsinborg: Švedska - Italija
19. jun, 18.15 Novi stadion, Malme: Srbija – Belorusija
22. jun, 20.45 Novi stadion, Malme: Srbija – Švedska
22. jun, 20.45 Olimpija, Helsinborg: Belorusija – Italija

Polufinala
26. jun, 18.15 Gamla Ulevi, Geteborg: B1 – A2
26. jun, 20.45 Olimpija, Helsinborg: A1 – B2

Finale
29. jun, 20.45 Novi stadion, Malme

Engleska

Iako iza sebe imaju dva naslova šampiona kontinenta u ovoj starosnoj kategoriji, Englezi do 2007. decenijama nisu bili konkurentni. Ovog puta Stjuart „Psiho“ Pirs može da računa na zaista izvanrednu selekciju, koja u svakoj liniji može da računa na veoma kvalitetne fudbalere. Pirs je ove sezone posebnu pažnju posvetio treningu penala, jer ne samo da su Englezi upravo tako ispali u polufinalu 2007, nego su i u seniorskoj konkurenciji tradicionalno gubili sa bele tačke (on sâm je bio tragičar na SP 1990).

Prva zvezda tima je, bez ikakve dileme, Tio Volkot, momak koji je još pre tri leta priključen A selekciji, a pod Kapelom je postao njen standardni član. Volkot je i u Arsenalu i u nacionalnom timu demonstrirao raznovrsnost, ali će se u Švedskoj od njega pre svega očekivati delovanje pred golom rivala.

Napadačka linija prevashodno će se oslanjati na brzinu Volkota i Agbonlaora, u čvrstom veznom redu odskače Džejms Milner, koji u ovoj kategoriji igra već godinama (42 nastupa za U21!), odbranu čine Sitijeve zvezde Onuoha i Ričards, Čelsijev Mansijen i Kiran Gibs, koji je već stigao do prvih 11 Arsenala. Ni na golu nema mnogo problema – ako Džo Hart ne bi igrao, priliku bi dobio Džo Luis, kojeg je Kapelo zvao u tim još kada je igrao u četvrtoj ligi.

Golmani: 1 Džo Hart, 13 Džo Luis, 22 Skot Louč

Odbrana: 2 Martin Krejni, 3 Endru Tejlor, 5 Ričard Stirman, 6 Nedum Onuoha, 15 Džek Rodvel, 16 Džejms Tomkins, 17 Mika Ričards, 18 Majkl Mansijen, 19 Kiran Gibs

Sredina: 4 Li Katermol, 7 Džejms Milner, 8 Kreg Gardner, 10 Mark Noubl, 11 Adam Džonson, 12 Fabris Muamba, 20 Endru Drajver, 23 Dani Rouz

Napad: 9 Gabrijel Agbonlaor, 14 Tio Volkot, 21 Frejzer Kembl

Selektor: Stjuart Pirs

Finska

Tim Sparv
Finski fudbal napredovao je mnogo u poslednjih četvrt veka i nekadašnji autsajderi sada predstavljaju naciju sa sredine evropske fudbalske lestvice. Jedan od ključnih razloga za to je redovni odliv talenata još u ranom tinejdžerskom dobu na Ostrvo, gde uče u fudbalskim Akademijama vrhunskih klubova Premijer lige.

Tim Sparv je tipičan primer – kapiten mladih Finaca ponikao je u istom omladinskom timu Sautemptona sa Timom Volkotom i Garetom Bejlom, od kojeg u Velsu očekuju da nasledi Rajana Gigsa. Ključni vezni igrač u oba pravca i često strelac, Sparv igra u švedskoj ligi i biće pokretač svih akcija finske selekcije na šampionatu.

Finci su prvi put na nekom od šampionata u ovoj kategoriji i sve što sledi je samo dodatni uspeh. Iako su potpuni autsajderi u jakoj grupi, pokazali su čvrste nerve, jer su se na završni turnir plasirali penalima protiv favorizovane Austrije.

Golmani: 1 Ansi Jakola, 12 Jon Masalin, 23 Juka Lehtovara

Odbrana: 2 Vile Jalasto, 3 Juka Raitala, 4 Jonas Portin, 5 Tuomo Turunen, 14 Joni Aho, 21 Petri Viljanen, 22 Jona Toivio

Sredina: 6 Tim Sparv, 7 Kasper Hemeleinen, 8 Mehmet Hetemaj, 10 Nikolas Otaru, 13 Piri Kerkeinen, 15 Ilari Eijele, 16 Perparim Hetemaj, 17 Juha Hakola, 18 Jusi Vasara

Napad: 9 Berat Sadik, 11 Jarno Parika, 19 Aleksandr Koko, 20 Temu Puki

Selektor: Marku Kanerva

Španija

Španci na treću titulu u kategoriji do 21 godine čekaju duže od decenije, a iza sebe imaju sjajan rad sa mlađim kategorijama, jer su na prvenstvimo do 17 i do 19 godina po dva puta bili prvaci Evrope u prethodnih pet sezona. Uspeh seniora, koji su prošlog leta dominantno osvojili prvenstvo Evrope i nisu poraženi već više od 30 mečeva takođe je podigao samopouzdanje kompletnoj naciji.

Nekoliko momaka iz selekcije koju je u Skandinaviju poveo Lopes Karo ima šampionska iskustva sa prethodnih turnira, a prva zvezda Boja Krkić Peres iza sebe ima neverovatnu sezonu, u kojoj je učestvovao u osvajanju španske duple krune i Lige šampiona.

Od početka ovog veka sve kategorije španske reprezentacije igraju na sličan način, izrazito stavljajući akcenat na besprekornu tehniku, kretanje lopte i igrača. Takav pristup trebalo bi da bude adekvatno oružje „mlade furije“ protiv snažnih rivala, kakvi su Nemačka i Engleska.

Golmani: 1 Roberto Jiménez, 13 Sergio Asenjo, 23 Antonio Adán

Odbrana: 2 Migel Tores, 3 Naćo Monreal, 5 Mark Torehon, 12 Sesar Aspilikueta, 14 Serhio Sančes, 15 Čiko, 16 Ivan Markano

Sredina: 6 Havi Martines, 7 Sisi, 8 Raul Garsija, 10 Hose Manuel Hurado, 11 Esteban Granero, 18 Mario Suares, 22 Pedro Leon

Napad: 4 Javi García, 9 Bojan Krkić, 17 Diego Kapel, 19 Šisko, 20 Džonatan Pereira, 21 Adrian Lopes

Selektor: Huan Ramon Lopes Karo

Nemačka

Ne samo da Nemci nikada nisu bili šampioni Evrope do 21 godine, već je i njihov poslednji plasman u finale prohujao pre četvrt veka, a mnogo uspešniji tokom 60-ih i 70-ih su bili oni u državi istočno od gvozdene zavese. Ova generacija momaka ima iskustva sa Bundesligom, ali i pritisak u vidu tima, koji će u sledećem ciklusu igrati ovo prvenstvo i koji je vladajući prvak do 19 godina.

Veliki Horst Hrubeš može da računa na ekipu sa mnogo napadačkog talenta i čitavim nizom igrača stranog porekla. Upravo oni su glavne zbezde tima – Srbin Marko Marin najbolji je igrač Menhengladbaha, a izuzetan kvalitet pokazali su i Ezil, Dežaga, Ben-Hatira i Kastro.

Veliki značaj ima i činjenica da na golu stoji Manuel Nojer iz Šalkea, koji je uprkos mladosti već bio biran za najboljeg golmana u ligi i ima iskustva na međunarodnom nivou. U teškoj grupi sa Engleskom i Nemačkom on bi mogao da donese prevagu i plasman u polufinale.

Golmani: 1 Manuel Nojer, 12 Florian Fromlovic, 23 Tobias Zipel

Odbrana: 2 Andreas Bek, 3 Sebastian Beniš, 4 Benedikt Hevedes, 5 Džerom Boateng, 6 Denis Aogo, 14 Fabian Džonson, 15 Mats Humels, 16 Daniel Švab, 21 Marsel Šmelcer

Sredina: 7 Patrik Ebert, 8 Sami Kedira, 10 Mesut Ezil, 17 Denis Grote, 18 Daniel Adlung, 19 Enis Ben-Hatira, 20 Gonsalo Kastro

Napad: 9 Aškan Dežaga, 11 Marko Marin, 13 Sandro Vagner, 22 Činedu Ede

Selektor: Horst Hrubeš

Švedska

Domaćin svakog takmičenja ima ambicije da prođe bar do druge runde, Šveđani ovog juna nisu izuzetak. Pripremni mečevi podigli su im samopouzdanje, pošto su pobedili Holandiju i ostali neporaženi protiv Španije i Italije, ali bi izostanak takmičarskih mečeva u prethodne tri godine mogao da bude problem.

Prva zvezda tima svakako je Markus Berg, fudbaler Groningena, koji se dokazao u prethodne dve i po godine, postižući 46 golova u švedskoj i holandskoj ligi. Berg je već standardan u A timu Švedske, zajedno sa veznim igračem Kalmara Rasmusom Elmom.

Švedska je poslednji put stigla do polufinala pre pet godina, kada ih je zaustavila selekcija SCG, a jedino finale igrali su 1992, kada su u timu imali Tomasa Brolina i Patrika Andersona. Ovog puta selekcija u kojoj približno trećinu čine doseljenici druge generacije ima veliku podršku sa tribina, jer su svi njihovi mečevi prve faze već rasprodati.

Golmani: 1 Johan Dalin, 12 Per Hanson, 23 Kristofer Nordfelt

Odbrana: 2 Mikael Lustig, 3 Matias Bjersmir, 4 Rasmus Bengtson, 5 Emil Johanson, 6 Per Karlson, 8 Andreas Landgren, 17 Martin Olson, 22 Džoel Ekstrand

Sredina: 11 Robin Seder, 13 Gustav Svensson, 14 Giljermo Molins, 15 Labinot Harbuzi, 16 Pier Bengtson, 18 Rasmus Elm, 20 Emir Bajrami, 21 Gabriel Ezkan

Napad: 7 Ola Toivonen, 9 Markus Berg, 10 Deni Avdić, 19 Pontus Vernblom

Selektori: Tomi Sederberg i Jergen Lenartson

Belorusija

Beloruski tim iza sebe nema mnogo uspeha i veliku tradiciju, ali je fudbal u toj zemlji u velikom usponu, što je potvrdio i plasman BATE Borisova u Ligu šampiona. Upravo će vezni igrač tog tima Sergej Krivec biti prva zvezda ekipe na Evropskom prvenstvu. Krivec je već pokazao da se ne boji izazova, postigavši gol protiv Juventusa i tri u kvalifikacijama.

Belorusi su na prvenstvu Evrope igrali pre pet godina, kada su uspeli da pobede selekciju Italije, a sa Srbijom imaju mnogo svežija sećanja, s obzirom na to da ih je naša selekcija ostavila iza sebe u prvom krugu kvalifikacija za ovaj turnir.

Selektor Jurij Kurnjenjin i njegov tim najveću snagu mogu naći u izostanku bilo kakvog pritiska – njegovu ekipu svi smatraju autsajderom prvenstva, a u takvim okolnostima igrači često daju najviše.

Golmani: 1 Pavel Česnovski, 12 Artjom Gomelko, 22 Anton Kovalevski

Odbrana: 2 Nikolai Osipovič, 3 Aleksandr Martinovič, 4 Igor Šitov, 5 Maksim Bordačov, 16 Oleg Veretilo, 18 Dmitri Verhovcov, 19 Aleksei Januškevič

Sredina: 6 Sergei Balanovič, 7 Sergei Krivec, 8 Aleksandr Volodko, 11 Mihail Afanasiev, 13 Aleksandr Sačivko, 14 Anton Putilo, 15 Sergei Kisljak, 17 Sergei Gigevič, 21 Mihail Sivakov, 23 Andrei Čuhlei

Napad: 9 Leonid Kovel, 10 Dmitri Komarovski, 20 Vladimir Jurčenko

Selektor: Jurij Kurnjenjin

Italija

Među ovogodišnjim učesnicima najviše pažnje privlači italijanska selekcija, čije glavne zvezde Akvafreska, Đovinko i Baloteli već imaju bitnu ulogu u timovi koji se bore za vrh u Seriji A.

Italijani su tradicionalni gospodari fudbala u ovom uzrastu, osvojili su pet titula, uključujući i onu Đilardinove generacije iz 2004, protiv tadašnje SCG. Na Apeninima se taktika uči mnogo ranije nego u ostatku sveta, što je verovatno odgovor na sva pitanja vezana za uspehe Azurina.

Tim koji vodi Pjerluiđi Kaziragi ove sezone deluje snažnije od rivala, ali treba voditi računa o nekoliko stvari: Italijane je poraz na startu od Srbije zaustavio pre dve godine, na prethodna dva prvenstva nisu prošli grupu i nijedan od igrača nema iskustvo iz A selekcije, za razliku od većine ostalih rivala. Prepuni ofanzivnog talenta Azurini su u stanju da se nose sa svakim rivalom, pitanje je samo da li spektakularno talentovani igrači mogu da preuzmu odgovornost, kakve su oslobođeni u svojim klubovima.

Golmani: 1 Andrea Konsilji, 12 Salvatore Sirigu, 22 Andrea Sekulin

Odbrana: 2 Marko Mota, 3 Marko Andreoli, 4 Domeniko Krišito, 6 Lino Marcorati, 13 Andrea Ranokia, 14 Frančesko Pizano, 15 Salvatore Boketi

Sredina: 5 Piermario Morozini, 7 Ignacio Abate, 8 Klaudio Markizio, 11 Paolo De Čelje, 16 Antonio Kandreva, 17 Andrea Poli, 21 Luka Čigarini, 23 Daniele Desena

Napad: 9 Robert Akvafreska, 10 Sebastian Đovinko, 18 Alesio Čerči, 19 Alberto Paloski, 20 Mario Baloteli

Selektor: Pjerluiđi Kaziragi

Srbija

Od kada je generacija iz 2004. iskočila na međunarodnu scenu i iznenadila sve plasmanom u finale, Srbija predstavlja ozbiljnu silu u ovoj starosnoj kategoriji i jedini je tim sa tri uzastopna polufinala (dva puta i finale). Ovog puta od ekipe prepune talenta očekuje se i više – prvi trofej još od kada je uvodnu titulu na šampionatima igrača mlađih od 21 godine osvojila tadašnja SFRJ 1978. godine.

Srbija je snažna u svim linijama, što su potvrdile kvalifikacije, a najveći problem predstavljaju povrede nekih od bitnih igrača početkom juna (Đorđević vraćen kući, Sulejmani, Obradović). Dok u ostalim ekipama uglavnom ima igrača koji su već nastupali za A tim, u Švedskoj Srbiju reprezentuje nekoliko igrača koji čine izuzetno bitan faktor odlične kampanje Antićevih Orlova – Kačar, Sulejmani i Obradović su standardni, Matić je na vratima A tima, a Smiljanić i Tošić su iz njega privremeno povučeni jer ne igraju u svojim klubovima.

Četa Slobodana Krčmarevića imaće podršku brojnih navijača, a samopouzdanje im nije nikada nedostajalo, a grupa u kojoj igraju daje sasvim realne izglede za plasman u sledeću rundu.

Golmani: 1 Željko Brkić, 12 Bojan Šaranov, 23 Živko Živković

Odbrana: 2 Marko Jovanović, 4 Gojko Kačar, 5 Nikola Petković, 13 Ivan Obradović, 14 Nenad Tomović, 15 Nemanja Pejčinović, 18 Marko Milinković, 19 Rajko Brežančić, 21 Milan Vilotić

Sredina: 3 Ljubomir Fejsa, 6 Nikola Gulan, 7 Milan Smiljanić, 11 Zoran Tošić, 17 Nemanja Matić, 20 Dušan Tadić, 22 Nemanja Tomić

Napad: 8 Rade Veljović, 9 Slavko Perović, 10 Miralem Sulejmani, 16 Jagoš Vuković

Selektor: Slobodan Krčmarević

Dosadašnja finala

'Čelendž kup', U-23
7. jun 1967. Bugarska – Istočna Nemačka 3:2
6. septembar 1967. Bugarska – Finska 6:0
15. novembar 1967. Bugarska – Čehoslovačka 2:1
17. april 1968. Bugarska – Holandija 3:1
26. oktobar 1968. Bugarska – Jugoslavija 1:2
18. jun 1969. Jugoslavija – Španija 3:0
6. novembar 1969. Jugoslavija – Švedska 2:0
24. mart 1970. Grčka – Jugoslavija 1:5

Prvenstvo Evrope, U-23
1972. Sovjetski Savez – Čehoslovačka 2:2, 1:3
1974. Istočna Nemačka – Mađarska 3:2, 0:4
1976. Mađarska – Sovjetski Savez 1:1, 1:2

Prvenstvo Evrope, U-21
1978. Istočna Nemačka – Jugoslavija 0:1, 4:
1980. Istočna Nemačka – Sovjetski Savez 0:0, 0:1
1982. Engleska – Zapadna Nemačka 3:1, 2:3
1984. Španija – Engleska 0:1, 0:2
1986. Italija – Španija 2:1, 1:2 (0:3 penali)
1988. Grčka – Francuska 0:0, 0:3
1990. Jugoslavija – Sovjetski Savez 2:4, 1:3
1992. Italija – Švedska 2:0, 0:1
1994. Monpelje: Italija – Portugalija 1:0
1996. Barselona: Italija – Španija 1:1 (4:2 penali)
1998. Bukurešt: Španija – Grčka 1:0
2000. Bratislava: Italija – Češka 2:1
2002. Bazel: Češka – Francuska 0:0 (3:1 penali)
2004. Bohum: Italija – Srbija i Crna Gora 3:0
2006. Porto: Holandija – Ukrajina 3:0
2007. Groningen: Holandija – Srbija 4:1

Opširnije o istorijatu Evropskih prvenstava za mlade čitajte ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: