Može biti samo jedan

Košarkaši Golden Stejt Voriorsa i Boston Seltiksa igraće u velikom finalu NBA lige.

Izvor: RASTKO MARJANOVIÆ

Četvrtak, 02.06.2022.

11:00

Može biti samo jedan
Foto: Profimedia

Nakon dve skraćene sezone zbog pandemije korona virusa, konačno je odigrana sezona sa 82 utakmice u regularnom delu.

Od trideset timova, ostala su samo dva – Golden Stejt Voriorsi i Boston Seltiksi.

Golden Stejt se vraća na veliku scenu posle dve sezone u kojima je propustio plej-of.

Boston posle nekoliko izgubljenih finala Istoka ponovo ima priliku da se bori za trofej Lerija O'Brajena.

Na početku sezone malo ko je pomišjao da će finale ovako izgledati. Sve oči su bile uprte u Los Anđeles Lejkerse i Bruklin Netse. I jedni i drugi su doživeli debakl...

Golden Stejt je odlično krenuo u ovu sezonu – istorijsku sezonu u kojoj je Stef Kari postao najbolji trojkaš u istoriji NBA lige.

U januaru je ekipa Stiva Kera imala najbolji učinak u ligi, ali su onda krenuli problemi sa povredama i pobednički ritam se poremetio. Sa druge strane, baš u tom periodu, kada je forma Golden Stejta padala, Boston Seltiksi su krenuli da rade kao švajcarski sat.

Odlaskom Breda Stivensa, Ime Udoka je seo na klupu Bostona. Nova era u TD Gardenu je počela ne baš onako kako su se navijači Seltiksa nadali.

Od 36 odigranih utakmica koje su Seltiksi odigrali do nove godine, zabeležili su 17 pobeda i 19 poraza.

Međutim, krajem januara krenula je pobednička serija Seltiksa. Vezali su devet pobeda i znatno popravili poziciju na istočnoj konferenciji.

Odbrana je bila ono što je dalo "novi život" ekipi Seltiksa. U tih devet pobeda koliko su nanizali igrači Imea Udoke, protivnici su samo dva puta prelazili preko 100 poena.

Do kraja regularnog dela sezone i napad je krenuo odlično da funkcioniše, pa su igrači Bostona često završavali svoje utakmice sa preko 120 postignutih poena.

Kraj regularne sezone Seltiksi su dočekali na drugom mestu sa 51 pobedom i 31 porazom. I onda je došao plej-of. Serija protiv Bruklin Netsa.

Mnogi su već tada otpisali Seltikse, pričalo se kako se "pali mašina" u Bruklinu i da će Netsi predvođeni Durentom i Irvingom doći do finala.

Seltiksi nisu hteli odmah da polože oružje. Prva utakmica serije protiv Bruklina bila je možda i najbolja u dosadašnjem delu plej-ofa, a Džejson Tejtum je poenima za pobedu "zapalio" TD Garden.

Druga utakmica je takođe pripala Seltiksima. Fenomenalna odbrana igrača Bostona zavredila je pažnju košarkaške javnosti. Kevin Durent nije ličio na jednog od najboljih igrača u istoriji lige kada su ga čuvali pre svih Džejson Tejtum, a onda i Horford, Vilijams, pa čak i znatno niži Markus Smart. Došlo je i do brejka u Bruklinu, a onda i do "metle". Onda se ploča okrenula za 180 stepeni i Boston je od već prežaljene ekipe postao veoma veliki favorit za najviši plasman.

Došao je red i na seriju sa Baksima, koja je završena posle sedam utakmica. A onda i na seriju sa ekipom Majamija, takođe sedam utakmica.

Seltiksi nisu dozvolili da se ponovi 2012. godina kada je Lebron rastužio Boston i odveo Majami u veliko finale. Početak sezone bio je savršen za Voriorse.

Sve je išlo u znaku Stefa Karija koji je jurio da sruši rekord Reja Alena.

Na utakmici protiv Njujork Niksa to se i desilo. Kari je drugom trojkom na utakmici digao ceo Medison Skver Garden.

Istorija je ispisana – Stef Kari je najbolji trojkaš u istoriji NBA lige.

Kari je taj deo sezone igrao sjajno. U prvim konverzacijama za MVP nagradu bio je u samom vrhu.

Malo po malo, ređale su se utakmice sa 40 poena, sa deset pogođenih trojki... Međutim, nakon obaranja rekorda polako je padala forma jednog od "Spleš braće", a zajedno sa tim i forma čitave ekipe Golden Stejt Voriorsa.

Do nove godine, Voriorsi su imali svega sedam poraza, a pobedili su na 27 utakmica.

Početkom februara, baš onda kada su Boston Seltiksi krenuli da igraju u pobedničkom ritmu, Vorirosi su igrali znatno lošije nego u prvom delu sezone.

Posebno je mesec mart bio loš – Voriorsi su odigrali 16 utakmica, zabeležili samo pet pobeda, a 11 puta su izgubili.

Sezonu su završili serijom od pet pobeda i razgalili navijače pred plej-of. 54 pobede i 29 poraza bilo je dovoljno da ekipa iz San Franciska završi regularni deo sezone na trećoj poziciji Zapada.

Seriju protiv Denver Nagetsa Voriorsi su lako prošli. Došao je red na Memfis Grizlise koji su izdržali šest utakmica i onda Dalas – koji je takođe lako pobeđen u seriji koja se igrala u pet utakmica. Ono što je krasilo Boston Seltikse tokom ovog plej ofa jeste fenomenalna odbrana. Sjajni defanzivni intenzitet Seltiski su održavali tokom čitavog plej-ofa i tako pobrali simpatije velikog dela košarkaške javnosti.

Pored sjajne odbrane, ekipu Bostona krasio je i sjajan šut za tri poena. Gotovo svaki igrač Bostona konstantna je pretnja u šutu za tri, a to je najbolje demonstrirao Grent Vilijams u sedmoj utakmici serije Bostona i Milvokija.

Boston je jedna od retkih ekipa koja može sebi da priušti luksuz da veći deo utakmice igra sa dva visoka igrača, a da ne trpi ozbiljnije posledice kada je na parketu niska petorka protivnika.

Konstantna preuzimanja, presing i odlične reakcije strane pomoći u velikoj meri su pomogli Seltikisima da dođu u priliku da prvi put nakon 2010. godine igraju za NBA titulu.

Ono što će biti ključna stvar u ovoj seriji za Boston Seltikse jeste upravo odbrana. Gotovo da nijedna druga ekipa nema tako pokretljiv napad kao Golden Stejt.

Stalna utrčavanja uz čeonu liniju, odlični blokovi i igrači koji imaju sjajnu kontrolu lopte ono su što je krasilo napad Voriorsa ove sezone. Kada na to dodamo i šut za tri poena koji je jedna od prvih asocijacija vezanih za Voriorse, odbrana Bostona će biti na ozbiljnom zadatku – najozbiljnijem do sad.

Odbrana je nešto čime i Golden Stejt može da se pohvali. Slično kao i Seltiksi, igrači Voriorsa odlično preuzimaju u odbrani. Veoma dobar rad nogu visokih igrača onemogućava protivničke bekove da iskoriste brzinsku prednost.

To se najbolje pokazalo u seriji protiv Dalasa. Maveriksi su u seriji protiv Finiksa tražili mismeč situacije protiv Diandrea Ejtona i dobro ih koristili, ali protiv Voriorsa to nije moglo. Kevon Luni je bio odličan u tim situacijama.

X faktor za Voriorse mogao bi da bude Endru Vigins. Vigins će pred sobom imati jako težak defanzivni zadatak, a to je Džejson Tejtum. Teško da će Vigins u potpunosti zaustaviti Tejtuma, ali može da mu u velikoj meri oteža posao. Sa druge strane, Seltiksi će pokušati da što je više moguće otežaju posao Stefu Kariju, a to će pre svega biti zadatak za Markusa Smarta, najboljeg defanzivca NBA lige.

Boston je odigrao tri veoma zahtevne serije, sa sedam, najviše osam igrača u rotaciji. Upravo to je prednost za Golden Stejt, koji deluje da se nije previše fizički istrošio u dosadašnjem toku plej-ofa.

Veliki fokus biće na Džejlenu Braunu koji će morati da pruži odličnu igru, jer bez toga Boston teško da ima šanse u ovoj seriji. Finale koje nas očekuje biće veoma zanimljivo. U konferencijskim finalima veliki broj utakmica bio je gotov i pre početka poslednje četvrtine, pa se nadamo da to ovde neće biti slučaj.

Ono što možemo da izvučemo kao zaključak jeste to da Golden Stejt uz prednost domaćeg terena ima i odmorniju ekipu. Dve serije od po sedam utakmica sigurno su ostavile velikog traga na igrače Seltiksa. U ovakvoj sezoni to može da bude i presudan faktor.

Sa tim u vezi, na velikom ispitu je Bostonova odbrana. Kao što je već naglašeno, napad Golden Stejta biće najzahtevniji zadatak za igrače Seltiksa.

Prva utakmica finalne serije igra se u noći između četvrtka i petka u San Francisku, sa početkom u tri sata posle ponoći po srednjeevropskom vremenu.

A u finalu – može biti samo jedan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: