El Klasiko u Beogradu – Madrilenjo

Košarkaši Real Madrida igraće protiv Barselone u polufinalu Fajnal-fora Evrolige.

Izvor: RASTKO MARJANOVIÆ

Četvrtak, 19.05.2022.

10:00

El Klasiko u Beogradu – Madrilenjo
Foto: Profimedia

Iako su mnogi očekivali da serija Real Madrida i Makabija bude među neizvesnijim serijima u ovogodišnjem plej-ofu, desilo se upravo suprotno.

Real je relativno lako izašao na kraj sa Makabijem i prvi osigurao učešće na Fajnal-foru u Beogradu.

Posle tri utakmice, počišćen je "Ponos Izraela", a Real je zapušio usta kritičarima i pokazao da ga nikada ne treba otpisivati. Real je veoma dobro ušao u ovu sezonu i pored Barselone istakao se kao kandidat za najviši plasman.

Međutim, u jednom trenutku došlo je do pada forme što je rezultiralo nizom loših rezultata Reala i njihovim padom na četvrto mesto na tabeli Evrolige.

Počele su tada razne priče. Da je Pablo Laso odbrojao svoje dane na klupi Real Madrida, da je mešu igračima došlo do zasićenja i tako dalje...

Čak se i pričalo da je spremna "pedala" za Lasa i da se samo čeka imenovanje njegovog naslednika.

Posle četiri vezana poraza na kraju regularnog dela Evrolige i dosta lošijeg plasmana, to je donekle i očekivano, ali pomalo i preterano kada je Pablo Laso u pitanju.

Međutim po njega i Real se (za sad) sve srećno završilo i Real je u Beograd stigao bez "ogrebotina". O timu Reala je manje više sve poznato. Fizički među najdominantnijim ekipama u Evroligi, posebno na visokim pozicijama.

U reketu džinovi poput Tavaresa i Poarjea rade odličan posao u skoku i zaštiti obruča, dok Jabusele daje preko potrebnu čvrstinu na poziciji četiri.

Tu su veterani Rudi Fernandez i Serhio Ljulj, legende evropske košarke. Abalde, Vilijams-Gos, Ertel, Rendolf, Tompkins... Ponekad bude malo i teško setiti se koje sve igrače na raspolaganju ima Pablo Laso. Real nikada ne treba otpisivati, a to ni Barsa neće uraditi nikako.

Međutim Barselona je vezala pet pobeda nad najvećim rivalom i tenzija raste.

Real je "gladan" pobede, kako kaže Jasikevičijus. Daleko je septembar i španski superkuo gde je Real prvi i za sada poslednji put ove sezone pobedio Barselonu.

Porazi u Endesa ligi, finalu kupa Kralja nakon preokreta, pa onda i u Evroligi... Pet poraza Real Madrida zaredom doprineli su da ekipa Pabla Lasa Fajnal-for dočeka spremna za osvetu.

Barselona ima ulogu favorita i za nijansu malo veći pritisak nego Real. Jer ako u ovom El Klasiko Real pobedi i prođe u finalu, a kasnije i osvoji Evroligu zaboraviće se pet poraza u nizu od Barse i loša forma u Evroligi i sve priče o odlasku Pabla Lasa biće ružna prošlost za Madriđane. Real će svoju šansu tražiti pod košem, gde je fizički dominantniji od Barselone. Ali isto tako ta prednost u reketu zna da bude nedostatak u preuzimanjima i odbrani od pik-en-rola, gde centri Reala, a posebno Tavares često ispadaju i otvaraju put do koša protivniku.

Jabusele protiv Mirotića biće duel na koji treba obratiti dosta pažnje. Stameni Francuz ove sezone je igrao odlično cele sezone i očekuje se da svoj doprinos isporuči i na Fajnal-foru.

Videćemo koliko će Real koristiti i Tomasa Ertela, bivšeg Barsinog pleja. Ertel je izuzetno kreativan plej, ali njegovi defanzivni nedostaci mogu dosta da koštaju Real.

Takođe, zajedno sa Tompkinsom je zbog noćnog života kažnjen i nije igrao protiv Makabija, pa i dalje nije jasno da li će Ertel uopšte igrati.

Ne smemo zaboraviti Rudija i Ljulja koji imaju mnogo ovakvih mečeva iza sebe i što je najvažnije znaju kako se osvaja Evroliga, pa se Real može osloniti na njih u ovom slučaju.

Ono na šta Real treba da obrati dosta pažnje jeste Nikolas Larprovitola koji im je u prethodnim mečevima zagorčavao život.

Jasno je da Real mora da ostvari dominaciju u skoku i da što manje dopušta mismeč situacije protiv Tavaresa prvenstveno. Najvažniji El Klasiko ove sezone je tu, ulog je do sada najveći i igra se na neutralnom terenu... Kome će pritisak da presudi saznaćemo u četvrtak uveče...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: