Hoće li Vasa ponovo pevati Silvanu?

Košarkaši Anadolu Efesa igraju u četvrtak polufinalni meč protiv Olimpijakosa.

Izvor: RASTKO MARJANOVIÆ

Četvrtak, 19.05.2022.

09:00

Hoće li Vasa ponovo pevati Silvanu?
Foto: Profimedia

Akutelni šampion Evrolige Anadolu Efes spreman je za odbranu titule šampiona Evrope.

I dok niko nije očekivao da će njihov rival u polufinalu, Olimpijakos, zauzeti tako visoku poziciju u ligaškom delu, sa druge strane malo ko je očekivao i da će Efes biti plasiran niže od prve četiri ekipe i da u plej-ofu neće imati prednost domaćeg terena.

Šesto mesto u Evroliginom ligaškom delu nije loš plasman, ali ako ste šampion Evrope, od vas se očekuje mnogo više. Efes je krenuo jako loše, vezavši nekoliko poraza. Ekipa Ergina Atamana nije uspela da pronađe ritam koji bi im doneo bolje rezultate, pa su se neko vreme nalazili ispod crte i već su počele priče kako tu nešto ne štima.

Spekulisalo se da je došlo do zasićenja, da igrači ne mogu da rade sa trenerom Atmanom, da jednostavno nema više one hemije koja je krasila ovu ekipu prošle sezone.

Međutim, Efes je ušao u Top 8, a nakon izbacivanja ruskih ekipa iz Evrolige postalo je jasno da će aktuelni šampion Evrope ići u doigravanje.

Neke od utakmica Efesa ove sezone bile su među najboljim evroligaškim utakmicama, pogotovo mečevi protiv Reala, CSKA i Olimpijakosa koji su rešeni u poslednjim trenucima.

Na red je došao i plej-od, serija protiv Armanija. Prva utakmica u Mediolanum forumu pripala je Efesu, u drugoj je ekipa Ergina Atamana doživela poraz, ali je u naredna dva meča kod kuće trijumfovala i priprmene za Beograd su mogle da počnu. Kada je reč o ovoj ekipi, prvo što pada na pamet jeste Vasilije Micić. Prošlogodišnji MVP, a najbolji strelac i nosilac "Alfosnso Ford" nagrade za ovu sezonu. Vasa je odigrao još jednu sjajnu sezonu – sa 18 poena i gotovo pet asistencija u proseku bio je glavni igrač Efesa i u ovoj sezoni.

Iako je pomalo i nepravedno izostavljen iz najbolje petorke Evrolige, izabran je u drugu, Vasa je pokazao da je postao prava zvezda evropske košarke. Posle Micića red je na Šejna Larkina. Larkin je ove sezone "ukrao" Micićevo mesto u idealnoj petorci Evrolige, iako je statistički pružao nešto lošije partije od srpskog plejmejkera.

Larkin i Micić već četvrtu godinu zaredom odlično funkcionišu zajedno. Kao uostalom i čitava ekipa Efesa. Iako su Micić i Larkin prva stvar koja padne na pamet kada se pomene bekovska linija Efesa, nikako se ne sme zavoraviti i doprinos Rodriga Boboe koji svojim fenomenalnim poenterskim sposobnostima može sam da preokrene utakmicu.

Plajs igra odlično, postao je i pretnja u šutu za tri poena, a njegov kolega sa iste pozicije Brajant Danston i dalje odlično štiti reket.

Iako najstariji u ekipi, Krunoslav Simon itekako može da napravi veliki problem protivničkim odbranama.

Minutaža je dobro raspoređena, nosioci igre se smenjuju u zavisnosti od ritma u kome se nalaze, veterani daju odličan doprinos, a mozak sa klupe, trener Ataman, sve je to odlično posložio i rezultati su vidljivi - treći Fajnal-for u četiri godine (3/3 moguća, jer se 2020. godine nije igrao F4 zbog pandemije).

Da li će biti druga titula šampiona Evrope, ostaje da se vidi. Efes protiv Olimpijakosa ove sezone ima jednu pobedu i jedan poraz.

U Istanbulu je aktuelni šampion Evrope trijumfovao rezultatom 88:69, uz sjajnu predstavu koju je pružio Rodrig Boboa, koji je na toj utakmici ubacio 29 poena, a jedina dva dvocifrena igrača osim njega bili su Larkin i Micić.

Kao što smo već rekli, Boboa je takav igrač da kada uđe u seriju ne piše se dobro protivničkim odbranama, a tako je bilo i na prvoj utakmici protiv Olimpijakosa. Druga utakmica bila je znatno drugačija od prve koja se igrala u Istanbulu.

U Pireju je ekipa Jorgosa Barcokasa ostvarla trijumf u poslednjoj sekundi utakmice, trojkom Kostasa Slukasa, koji je na tom meču ubacio 23 poena.

Na tom meču bekovi Efesa nisu imali svoje poentersko veče, pa je trio Micić-Larkin-Boboa kombinovano ubacio 38 poena, za razliku od 58 koliko su imali u prvoj utakmici, odigranoj u Turskoj. Isto tako, bekovi Olimpijakosa su bili mnogo efikasniji u drugoj utakmici nego u prvoj. Ukoliko bekovi Efesa, pre svih Micić i Larkin, budu imali svoje veče, a odbrana aktuelnog šampiona Evrope zaustavi protivničke spoljne igrače, Efes će biti u velikoj prednosti. Prosto je... Ili barem samo tako izgleda.

Naime, u Beogradu će biti prisutan veliki broj grčkih navijača, koji su kupili čak 45 posto karata za Fajnal-four. Imajući u vidu da je u ligaškom delu Olimpijakos samo jednom poražen kod kuće – a u Beogradu će imati sigurno domaćinsku atmosferu, stvari su već dosta teže za Efes.

Potencijalno još jedan problem sa kojim će se suočiti ekipa Efesa jeste i niska petorka Olimpijakosa, sa Vezenkovim na centru. Petorka odlična u preuzimanjima i brzoj realizaciji kontra napada.

Efes je rešavao napade protiv niske petorke Armanija u plej-ofu pre svega spuštanjem lopte na Tibora Plajsa koji je imao ogromnu visinsku prednost u odnosu na igrače Armanija, pa ćemo videti koliko će Olimpijakos igrati bez Fala na parketu kada je sa druge strane u igri nemački centar.

Sa druge strane bekovi će tražiti mismeč situacije sa Mustafom Falom, gde imaju znatnu brzinsku prednost u odnosu na 218 centimetara visokog centra iz Francuske. Efes je po kladionicama favorit u odnosu na crveno-bele iz Pireja. Međutim, Olimpijakos će imati veliki broj svojih navijača. Ali ako neko zna kako je igrati u sjajnoj atmosferi, znaju to igrači Efesa kojima toga ne fali u Turskoj.

Zna to i Vasa Micić koji je u Areni igrao i kao domaći igrač, a već ima i jedan Fajnal-for u Beogradu iza sebe, kada je branio boje Žalgirisa.

Prošle godine je Vasa pevao "Noćas mi srce pati" sa sve trofejom MVP-ja Fajnal-fora. Da li je spremio pesmu i za ovu godinu? Da li će imati priliku da je otpeva kao prošle godine? Saznaćemo vrlo brzo...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: