Jokić juri titulu, Poku ima poslednju šansu – šta očekujemo od Srba?

Srbija će ove godine, kao i prošle, imati pet igrača u NBA ligi – uz jednu "izmenu" i aktuelnog MVP-ja Nikolu Jokića.

Izvor: LN

Sreda, 19.10.2022.

10:00

Jokić juri titulu, Poku ima poslednju šansu – šta očekujemo od Srba?
Foto: Profimedia

Jokić će kao i od početka karijere nastupati za Denver Nagetse, Bogdan Bogdanović će treću sezonu u nizu predstavljati Atlanta Hokse, a Aleksej Pokuševski i dalje je član Oklahoma Siti Tandera.

Tu je i sada već starosedelac Boban Marjanović, koji je promenio sredinu i obukao dres Hjuston Roketsa, koji će mu biti šesti tim u karijeri posle San Antonija, Detroita, Filadelfije, Klipersa i Dalasa.

Umesto Nemanje Bjelice, koji je osvojio šampionski prsten sa Golden Stejt Voriorsima, sada je tu ruki Nikola Jović, pik prve runde Majami Hita i doskorašnji as abaligaša Mege.

Od nekih se očekuje dominacija, od nekih iskorak, a od nekih ne mnogo toga iz različitih razloga.

Bilo kako bilo, ljubitelji američke košarke u Srbiji će imati dosta razloga za praćenje NBA lige i u novoj sezoni, pa čak i pre nego što počne ono zbog čega se i igra – plej of.

Nikola Jokić

Na početku karijere, malo ko je očekivao da će Nikola Jokić ikada biti starter u NBA ligi.

Sada, odnosno u poslednje dve godine, on je najbolji košarkaš na svetu. Ne srpski, ne u mesecu januaru, ne prema nekim "levim" naprednim statistikama.

Jokić je dvostruki uzastopni MVP NBA lige i nema razloga da ne zakuca na vrata trećeg prestižnog trofeja.

Momak iz Sombora je minule sezone imao prosek od 27,1 poena (58,3%), 13,8 skokova, 7,9 asistencija, 1,5 ukradenih i 3,8 izgubljenih lopti po meču.

Vodio je Denver koliko je mogao – direktnog plasmana u doigravanje i poraza u prvoj rundi od eventualnog šampiona, Golden Stejta.

I to je sve uradio bez preostala dva člana "velike trojke" Nagetsa, Džamala Mareja i Majkla Portera juniora, koji bi trebalo da budu spremni za narednu sezonu. Trebaće im vremena da se malo uigraju, pogotovo Mareju koji je pokidao prednje ukrštene ligamente, ali Nagetsi ponovo kucaju na velika vrata i definitivno konkurišu na titulu.

Da, na titulu. Ne, nisu najbolja ekipa, ali ove godine je definitivno sve otvoreno, kao što je bilo i prethodnih nekoliko kada su titule osvajale ekipe koje su sezonu pre ili posle toga bile daleko ispod potrebnog nivoa.

Oni koji misle da će Jokićeva statistika i igra pasti zbog povratka Džamala i Majkla grdno se varaju i, ako išta, srpski as bi mogao samo da zaigra još bolje i poveća broj asistencija zbog većeg broja pouzdanih šutera oko sebe.

Što se povrede tiče, svi relevantni izvori, pa i sam Jokić, rekli su da nije u pitanju ništa ozbiljno sa zglobom.

Propustio je samo pripremne mečeve, koji su apsolutno nepotrebni za igrača njegovog kalibra, a očekuje se da bude spreman za otvaranje sezone (protiv Jute u sredu od 3.00).

Ukoliko bi treći put postao MVP, izjednačio bi se sa Lerijem Birdom, Medžikom Džonsonom i Mozesom Melounom, a ostao iza legendi kao što su Lebron Džejms i Vilt Čembrlejn (4), Bil Rasel i Majkl Džordan (5)i Karim Abdul-Džabar (6).

Boban Marjanović

Igrač sa podjednakim stažom kao i Jokić (od 2015), ali mnogo manje zabeležene statistike, odigranih utakmica i osvojenih nagrada.

Marjanović je pronašao sreću "preko bare" i ovo će mu biti osma sezona u najjačoj ligi na svetu, a igraće za šesti klub od dolaska – Hjuston.

Bobi nikada nije imao bitnu ulogu u nekom timu i sada se već stiče utisak da mu to nije ni preterano bitno, iako je uvek spreman da doprinese na sebi svojstven način, najčešće u "garbidž tajmu".

Spreman je iskusni 34-godišnjak iz Boljevca i za neke veće uloge kada mu se prilika iz pojedinih taktičkih razloga ukaže, ali to ćemo malo gledati ove godine.

Hjuston je bliže razvojnoj nego šampionskoj ekipi i akcenat će biti na razigravanju mladih igrača kao što su Kevin Porter, Džejlen Grin, Tari Ison, Džabari Smit i Alperen Šengun.

Nisu "rakete" preterano natrpane na centru i iz tog razloga bi nekadašnji centar Crvene zvezde mogao da dobije koji minut više nego prethodne sezone u Mavsima, ali će to, utisak je, najmanje zavisiti od njegove posvećenosti i pripremljenosti.

Marjanović je prethodne sezone igrao samo 5,6 minuta u proseku i za to vreme beležio 4,3 poena i 1,7 skok po utakmici. Manje od toga teško da može kada Hjuston pored Šenguna na centru ima samo Usmana Garubu i Bruna Fernanda, koji su više "četvorke", ali...

Bogdan Bogdanović

Bogdanović ulazi u šestu sezonu u najjačoj ligi na svetu, treću u Atlanti od trejda iz Sakramenta leta 2020. godine.

Bogdanovićeva prošla sezona bila je obeležena povredama, ali ne kao i pretprošla. Ipak, problem je ponovo bila nekonstantnost.

Nekadašnja zvezda Partizana imala je 15,1 poen (43%), četiri skoka, 3,1 asistenciju i po 1,1 ukradenu i izgubljenu loptu po meču.

U principu, praktično svi statistički parametri blago su mu opali u odnosu na prošlu sezonu, a s obzirom da je nedavno napunio 30 godina možemo da zaključimo da je već duboko zagazio u svoj "prajm".

Bogdan će imati konkurenciju ne toliko za minute, već za ulogu – na već postojećeg organizatora igre Treja Janga sada je dodat Dežonte Marej i njih dvojica će činiti bekovski tandem.

Vredi podsetiti da se srpski košarkaš još nije u potpunosti oporavio od operacije kolena zbog koje je propustio Evropsko prvenstvo i nije ga bilo u pripremnim utakmicama. Očekuje se da se uskoro vrati na teren, ali nije poznato kada tačno. Biće zanimljivo videti da li će u startnih pet biti Bogdan ili Diandre Hanter, koji može da igra i "četvorku", ali je to mesto gotovo izvesno rezervisano za Džona Kolinsa.

Ukoliko bi se Bogdanović za stalno preselio na klupu bilo bi dobro kada bi dobio više odgovornosti u organizaciji napada, barem iz sekundarne uloge, odnosno kada, kao što je neretko bio slučaj, ne bi u velikoj većini napada ispadao samo šuter.

Atlanta je prošle godine razočarala i tek nakon grčevite borbe uspela da plasira u plej-of, gde je glatko izgubila od Majamija.

Iz prve bi pomislili da od toga mora bolje, ali će biti dosta zanimljivo u Džordžiji ove godine.

Kako će se snaći Trej i Dežonte, dva plejmejkera koja nikada nisu znala da igraju bez lopte?

Da li će Klint Kapela uspeti da ostane nepovređen i koliko minuta će mu "pojesti" mladi Onjeka Okongvu?

Može li Džon Kolins da se vrati na (skoro pa) Ol-star nivo i kako će podneti to što ne da će imati veću ulogu, već dolaskom Mareja potencijalno još manju?

I, možda manje bitno od ostalog za navijače Hoksa, gde će se tu tačno i na koji način uklopiti Bogdan?

Nikola Jović

O Joviću smo već pisali u najavi rukija koju ste mogli da čitate na našem portalu.

Mladi srpski talenat ove godine je bio 27. pik na NBA draftu, što je bilo nešto niže od prognoza, a ekspresno se pokazalo da može da bude ozbiljna "krađa".

Impresionirao je navijače, Erika Spolstru i Peta Rajlija, a tokom predsezone u par navrata zablistao, najviše protiv Hjustona sa 15 poena, 12 skokova, četiri asistencije i po dve ukradene i izgubljene lopte.

Joviću je potrebno da nabaci par kila mišića i da nauči kako se igra NBA košarka, koja je neuporediva sa onom u Evroligi, a tek sa onom u ABA i KLS koju je igrao u Megi.

Veliki adut mladog Srbina biće dobar šut i sjajan pregled igre, ali to, zbog pomenutih nedostataka, neće biti dovoljno da se izbori za minute.

Majami napada titulu i što bolje mesto na Istoku – prošle godine su bili prvi – ali je dobra stvar po Nikolu ta što je na njegovoj poziciji streč "četvorke" konkurencija najmanja.

Dok Hit ne odigra prvu utakmicu nećemo znati sa sigurnošću, ali se očekuje da Bem Adebajo bude startna "petica", a Kejleb Martin glavna "četvorka".

Martin je svakako dobar igrač i lepo se uklapa u ekipu Majamija, za veću ulogu se izborio dobrim partijama iz senke protekle godine, ali...

Ako Jović bude nastavio da se razvija pravim smerom, a Majami bude osakaćen povredama kako se i očekuje, nemojte se začuditi ako njegovo ime vidite u prvoj petorci.

Nije se očekivalo ni da Nikola Jokić tako rano dobije ozbiljne minute na samom početku karijere...

Aleksej Pokuševski

Ah, taj Pokuševski...

Aleksej ima samo 20 godina, a ovo će mu već biti treća sezona u ligi i Oklahomi koja je imala ogromna očekivanja od igrača sa nadimkom "jednorog" zbog polivalentnog stila igre.

Ume sa loptom, ima dobar šut, pristojno brani obruč, može da igra na nekoliko pozicija...

Da je sve to na nekom visokom nivou Pokuševski bi verovatno bio Ol-star, ali je realnost daleko od toga, pa će ovo potencijalno biti poslednja prilika za nekadašnjeg igrača Koteža i Olimpijakosa da se u potpunosti dokaže.

Prošle godine je imao minute i prostor, ali je bio previše nekonstantan da bi moglo da se kaže da je konačno izbio na pravi put. Zašto je ovo poslednja godina? Zato što bi Oklahoma u nekom trenutku trebalo da prestane da tankuje, pa glavni cilj ne bi bilo razvijanje igrača na uštrb rezultata, već pobeđivanje.

Takođe, ovogodišnji drugi pik Čet Holmgren je završio sezonu pre nego što je ona počela, dok će sledeće sve što je potrebno biti uprto u njega, pored Gidija, Šeja, potencijalno Dorta i Vilijamsa...

Pokuševski će ponovo imati sve što je potrebno jednom mladom igraču da napravi "bum" i zakorači u relevatnost ozbiljne košarke.

Godinu dana je stariji, imao je celo leto da se spremi...

Nećemo da kažemo da ima šansu da bude MIP kandidat, verovatno biste nas "pojeli" u komentarima.

Mada...

Luka Nikolić (@luksie1)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: