Srbija na skeneru B92.net: "Loženje" može da počne

Fudbaleri Srbije pobedili su Norvešku sa 2:0, ali su pre svega odigrali sjajnu utakmicu.

Izvor: LN

Utorak, 27.09.2022.

22:37

Srbija na skeneru B92.net:
EPA-EFE/Fredrik Varfjell

Trijumf je Srbiji doneo zasluženi plasman u Ligu A Lige nacija, bolju poziciju u žrebu za kvalifikacije za EURO i pregršt samopouzdanja pred odlazak u Katar na Svetsko prvenstvo.

Doneo je i navijačima razloge za dodatnu dozu "loženja" - nečega što je uvek bitno pred neko veliko takmičenje.

Srbija je loše počela meč i Norveška je imala oko 25 minuta da uradi nešto, ali je posle toga kvalitet isplivao i pobednik je bio onaj koji je to i više nego zaslužio.

Zadatak koji će Dragan Stojković imati pred Katar je da se ovakvi počeci - a, nije prvi put - ne dešavaju, jer samo jedan takav protiv Švajcarske ili Brazila može da bude izuzetno koban.

Nakon što su se "orlovi" oslobodili incijalno pritiska i zaigrali svoju igru, te krenuli da eksploatišu slabe bočne pozicije rivala, u dobrom delu meča bilo je prelepo gledati igru, dok je samim tim rezultat došao.

Štoperi odlično postavljeni, a Erling Haland, izuzev u dva navrata... Ko to beše?

Sve u svemu, nije bilo savršeno i ima stvari na kojima se mora raditi, ali Srbija nije bila u skroz najjačem sastavu i definitivno u ovoj ekipi postoji još jedna brzina.
Vanja Milinković-Savić - Izuzetno bitna i jako dobra odbrana u prvom minutu, pošto bi ovaj meč značajno drugačije izgledao da je Srbija počela duel sa 0:1. Siguran pri centaršutevima i dovoljno dobar u igri nogom, iako je kristalno jasno da mu to nije jača strana.

Istakao se u 20. sekundi, a onda i u 91. minutu i u oba navrata je zaustavio Halanda koji svakog vikenda hara Premijer ligom. Deluje kao da je sve jasnije ko će biti prvi golman u Kataru...

Miloš Veljković - S obzirom da se nije mnogo igralo po desnoj strani u prvom poluvremenu sa naše strane, niti su Norvežani toliko napadali sa njihove leve, Veljković nije bio posebno primetan. Čuvao leđa Mitroviću u centrali, kada je dolazilo do toga suočavao se sa Elonusijem i jedan jedini duel sa njim je dobio. Poslao ga je u 57. minutu van igre bez ikakvog učinka. U drugom smo dosta zaigrali po desnoj strani i morao je dosta da bude na lopti. Pokazao zašto je standardni štoper Bundeslige.

Stefan Mitrović - Kao centralni štoper u postavci sa trojicom pozadi, plus kao najiskusniji igrač u zadnjoj liniji, imao je veliku odgovornost. Skoro svaka lopta je morala da ide preko njega, iako on nije poznat kao igrač koji je dobar na lopti. Brzo se rešavao lopte i birao najsigurnija rešenja, što govori i broj uspešnih dodavanja od preko 90%, a od defanzivnih zadataka imao je dosta na svojim leđima. Kao i uvek, korektan.

Strahinja Pavlović (do 89) - Jedan od najboljih igrača Srbije danas. Najčešće odlično postavljen, neretko izlazio nešto dalje od zadnje linije ali pritom nije mnogo rizikovao. I dalje je mlad, ali se pretvara u pravog generala odbrane "orlova" koji je spreman da "pogine" samo kako bi došao do lopte ili kako njegov čuvar mreže ne bi kapitulirao. Nije bilo bez greške, ali je bilo, blago rečeno, odlično. Andrija Živković (do 72) - U prvom poluvremenu totalno neprimetan do samog završetka prvih 45 minuta. Igrali smo konstantno po levoj strani i Živković nije ni dobijao priliku da se istakne. Kada smo malo krenuli po desnoj strani, proradio je bivši fudbaler Partizana. Imao je dva sjajna centaršuta, umalo je bio asistent... Izgubio je samo jedan duel na zemlji sa Melingom, koji se sa njim mučio i u vazdušnim duelima. Proradio i u drugom poluvremenu, kada smo krenuli da igramo više po desnoj strani.

Saša Lukić -
Igrao je nešto defanzivnije nego što je na to navikao u klubu, ali je tu poziciju dovoljno dobro pokrio. Utisak je, međuti, da je Srbiji potreban neki veći "kvaritelj" na njegovom mestu. Dodavanja praktično nije često grešio što je bilo izuzetno bitno.

Ivan Ilić - Počeo je utakmicu pomalo usplahireno, ali je sredinom prvog poluvremena krenuo da igra ofanzivnije, kada je i Srbija krenula više da napada. Od tog trenutka - hladnokrvan, pravovremen, odmeren u potezima. Za nekoga sa toliko malo iskustva delovao je (ne konstantno, ali dovoljno često) preiskusno. Ozbiljna kandidatura za standardno mesto u Piksijevih 11.

Filip Kostić (do 72) - Loše kretanje, dosta grešaka, ali i konstantan trud. Imao je vingbek Juventusa utakmicu za zaborav, dok nije fenomenalno protrčao i još bolje centrirao kod gola za 0:1. Na trenutke je delovao malo pogubljeno, ali je i te kako znao da pomuti koncentraciju protivničke odbrane. Jedan "toplo-hladan" meč za njega. Dušan Tadić (do 93) - Loše je počeo utakmicu, ali je u nekom trenutku prvog poluvremena krenuo da bolje otvara prostor i ulazi u prave kanale. Savršen pas za Kostića pred prvi i za Ilića pred drugi gol, tako da je praktično namestio oba. I zato je klasa.

Aleksandar Mitrović (do 93) - Utakmicu je počeo odsečen od saigrača, ali kada je video da tako neće moći da se nastavi krenuo je da radi sve. Vraćao se na sredinu terena da prihvati loptu, odlično se kretao, pravovremeno se oslobađao lopte.

A, za završnicu, šta reći? Doktor fudbala i jedan od najboljih napadača na svetu u ovom trenutku. Nezaustavljiv. Mitrogol. Sve u svemu, još jedan vrhunski meč golgetera Fulama, a moglo je da bude i bolje da je u 76. malo bolje zahvatio loptu glavom.

Dušan Vlahović - Nije se video u prvih pola sata utakmice, ali je bio najopasniji pred golom Norvežana kada se veza povezala i kada su Piksijevi izabranici krenuli da napadaju. Neverovatan osećaj za gol, mogao je da ima i dva u prvih 45 minuta. Sve u svemu, radio ono što se od njega tražilo.
Nemanja Radonjić (od 72) - Igrač kojeg bi svaka ekipa želela da ima kao "X" faktora, u ulozi koja mu je najbolja - da uđe pri završnici i svojom hitrinom i svežinom natera umorne protivnike da se umore. Umalo zabeležio asistenciju i gol, ali mu je falilo malo sreće.

Darko Lazović (od 72) -
Nije imao preveliki uticaj na igru od ulaska.

Srđan Babić (od 89) - Nije imao preveliki uticaj na igru od ulaska.

Filip Đuričić (od 93) - Nije imao preveliki uticaj na igru od ulaska.

Luka Jović (od 93) - Nije imao preveliki uticaj na igru od ulaska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: