Zvezda na skeneru B92.net: Promaja ubija

Trener Crvene zvezde Dejan Stanković imao je relativno jasnu taktičku zamisao pred duel sa Makabijem, ali ga je ista dosta koštala.

Izvor: LN

Sreda, 17.08.2022.

08:00

Zvezda na skeneru B92.net: Promaja ubija
Foto: FK Crvena zvezda

Zvezda je u prvom meču plej-ofa za Ligu šampiona poražena od Makabija iz Haife rezultatom 3:2.

Rezultat koji sigurno nije dobar, ali koji ostavlja mnogo prostora za prolaz u grupnu fazu Lige šampiona pred derbi na "Marakani".

Ako se gleda da će tribine u Beogradu biti krcate naredne nedelje i da će crveno-beli ne samo iz tog razloga biti favoriti, navijači šampiona Srbije nemaju previše razloga za brigu uprkos porazu.

Ali... Već protiv Pjunika je svima bilo jasno da sredina terena sačinjena od kombinacije Kanga – Kangva nema manjak fudbalskih veština, ali predstavlja jednu od većih promaja viđenih u poslednjih nekoliko godina.

Ekipa iz Haife je to majstorski iskoristila i Zvezdi napravila pregršt problema lako probijavši sredinu, da bi onda uspevala da dođe na samu ivicu kaznenog prostora i tu radi šta joj se prohte.

Desnom beku se ne može naći mnogo zamerki, pogotovo ne defanzivno, a levi bek nije bio previše uticajan na utakmicu.

Na trenutke je bilo odlično, ali je utisak da je češće bilo... Nimalo zadovoljavajuće. I ukoliko se ne zakrpi problem zvani promaja – značajno veći od svih ostlaih – u revanšu, sve je moguće.

Ne priča se džabe u Srbiji da promaja ubija... Borjan – kod prvog gola mu je lopta malo prešla preko ruke, iako situacija nije bila idealna za njega, te se odbila direktno do igrača koji je dao gol. Kod drugog gola nije imao puno vremena za reakciju, ali mu je opet lopta preletela preko prstiju i utisak je bio da je i tu pogodak mogao (morao?) da bude sprečen...

Treći gol i stari recept za Zvezdu, pošto je Šeriju ostavljeno mnogo prostora da se na samo nekih 17 metara namesti i da neometano šutne. Delovalo je da Borjan nije mogao ni da vidi loptu kako treba, pa je ostao ukopan. Šta god rekli, tri lopte su završile u Milanovoj mreži što nikako ne može ostaviti ni iole pozitivan utisak. Ipak, mora se istaći sjajna reakcija i istrčavanje u 75. minutu kojom je spasen čist gol.

Eraković
– iako mu možda inicijalno pozicioniranje nije bilo savršeno, što je objašnjivo time što mu desni bek nije prirodna pozicija, sve ostalo je bilo odično. Mladi defanzivac crveno-belih je najčešće bio na svakoj lopti, reagovao je trezveno, a puno puta je bio na meti napadača Makabija koji su imali jasan plan da ga napadnu. Dragović – kao i obično, od njega se ne mogu videti kiksevi i neki loši potezi. Zvezda jeste primila dva gola i to je daleko od idealnog, ali nijedan ne ide na dušu iskusnom štoperu.

Milunović – jedan klasični meč za povratnika. Neki dobri potezi, a neki neobjašnjivo loši... Kod prvog gola je pokušao solidno da zatvori, a kod drugog mu je lako pobegao Pijero kojeg je sa 4 metra od gola branio sa unutrašnje strane...

Rodić – uspevao je Makabi u nekoliko navrata da ugrozi Rodića kojem kao da je bilo potrebno 70. minuta da dođe na istu crtu na kojoj su taktički zamisli svog trenera. Najćešće je delovao kao "non faktor". Kanga/Kangva – svima je bilo jasno da ova kombinacija u srcu sredine terena neće moći da funkcioniše kada se uđe u Ligu šampiona ili Ligu Evorpe, a to je sada i više nego potvrđeno. Ni Kangva ni Kanga nisu defanzivno orijentisani niti dovoljno sigurni da Zvezda ne bi morala da brine na sredini terena.

Praktično svaka kontra Makabija delovala je eksplozivno jer je utisak bio kao da Zvezda bukvalno nema sredinu terena kada se brani. U napadu je to bilo nešto bolje, ali tek kada se zađe na Makabijev deo terena.

Bukari (do 60) – bez premca najbolji fudbaler Zvezde u prvom poluvremenu. Aktivan konstantno, u praktično svakom napadu (što je, doduše, bio i deo Stankovićeve taktike). Strah i trepet po defanzivce Makabija, asistent kod gola Kange sa savršenom asistencijom, a da je iskoristio veliku priliku iz prvog poluvremena bila bi to čista "desetka".

Drugo poluvreme počeo je potpuno odsečen od napada Zvezde koja je bila primorana da se brani, a meč je nažalost morao da završi prevremeno zbog nadamo se ne previše ozbiljne povrede. Njegov potencijalni izostanak iz revanša bio bi najveći problem za crveno-bele. Katai (do 56) – na momente dobar i zaslužan za gol Pešića više nego Pešić, ali pored toga... Tanko. S razlogom izmenjen u 56. minutu

Ivanić (do 72) – utisak je bio da je imao više loših nego dobrih poteza, često je grešio i poklanjao lopte, a tek u nekoliko navrata je uspevao da povuče dobar napad. Taktički se nije mnogo išlo na njega, ali je morao bolje da iskoristi prostor.

Pešić (do 72) – Zvezdin tihi heroj i baš onakav napadač kakvog Stanković voli i želi, što je pokazao i danas. Otvarao je prostor, pokušavo da učini saigrače boljim, a onda je uz sve to uspevao da se dosta često vrati praktično u sam kazneni prostor svoje ekipe i zatvori napad Izraelaca.

Baš kao i Bukari, u drugom poluvremenu odsečen, a možda i malo premoren. Ostao je bez prave uloge i zbog toga je izmenjen. Srnić (od 56) – Stanković je relativno na vreme shvatio da mu je sredina previše labilna i otvorena za napade Makabija i zbog toga je napad morao da istrpi. Srnić je trebalo da zatvori napade rivala i da mu ne dozvoli da toliko slobodno kreira na 20-ak metara od gola Zvezde, ali to se po njegovom ulasku definitivno nije desilo.

Mitrović (od 60) – hrabar, željan, ali neiskusan. Jedan nerezonski, nepotrebni šut kojim je iznervirao Kangu, nekoliko zanimljivih, ali ne previše produktivnih pokušaja.

Sanogo (od 72) – od njegovog ulaska Zvezdina sredina terena bila je neuporedivo bolja. Istini za volju, Makabi je praktično neposredno od tog trenutka krenuo da igra značajno povučenije i da čuva prednost, prepustivši protivniku inicijativu.

Ben (od 72) – nekoliko grešaka, ali određena doza agresivnosti sa te pozicije koju crveno-beli nisu imali kada je igrao Pešić. Ipak, odigrao premalo i tokom drugačijeg dela meča da bi se pravilo neko jasno poređenje.

Luka Nikolić (@luksie1)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

138 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: