Da li ste spremni za spektakl?

Završni turnir u Londonu doneo nam je nekoliko izuzetno uzbudljivih mečeva i poprilično (ne)očekivana polufinala.

Izvor: Luka Nikoliæ

Subota, 21.11.2020.

10:10

Da li ste spremni za spektakl?
Photo by Wonderhatch/ATP via Getty Images

Ono što je sigurno bilo očekivano je da se debitanti – Andrej Rubljov i Dijego Švarcman – ne provedi najsrećnije u Londonu i da ispadnu u grupnoj fazi.

Švarcman je doživeo sva tri poraza u Grupi "Tokio 1970", dok je Rubljov zabeležio Pirovu pobedu na kraju Grupe "London 2020".

Iako su Argentinac i Rus zaslužili našu pažnju, oni nisu ti o kojima se vodila glavna reč tokom prethodnih nekoliko dana u Londonu.

Takmičenje su pored njih završili i Saša Zverev i Stefanos Cicipas, iako su ima dobre šanse da prođu dalje.

Dakle, polufinale će biti onakvo kakvo je, manje-više, očekivano: U subotu od 15 časova igraju Novak Đoković i Dominik Tim, a od 21 čas se sastaju Danil Medvedev i Rafael Nadal.

Bez ikakve sumnje – spektakl za spektaklom za kraj više nego čudne sezone.
Photo by Scott Barbour/Getty Images
Iako realno gledano možemo da kažemo da je Đoković i dalje prvi favorit za osvajanje titule, on definitivno nije bio najbolji teniser grupne faze, pa ni samo svoje grupe.

To je, bez sumnje, bio Danil Medvedev, koji je olako "počistio" sa terena i Novaka i Sašu Zvereva, bez izgubljenog seta, a zatim i već posrnulog Švarcmana.

Gledajući formu sa kojom je došao na turnir to nije bilo neko veliko čudo, pa je više iznenadila volšebna partija Zvereva u svom prvom meču.

Zverev je nedavno, u finalu Pariza, igrao finale upravo protiv Rusa i u tom meču imao sve u svojim rukama, dok nije izgubio samopouzdanje i fizičku sposobnost da se nadmeće.

Odlično je počeo i ovaj duel, ali onda sa tri duple servis greške u drugom gemu praktično izgubio meč iako je rezultat na semaforu bio 1:1.
Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Izgubio je mentalni duel i na kraju izgubio i meč koji je odlučio jednog od dvojice polufinalista Londona.

Da je Đoković tokom prva tri meča oscilirao malo je reći.

Počeo je rutinskom pobedom nad Švarcmanom gde nije pružio svoj najbolji tenis, ali je odigrao koliko je bilo dovoljno da se bez previše trošenja preseli u drugi dan.

Tu ga je sačekao više nego spremni Medvedev koji ga je nadigrao gotovo u svakom segmentu igre.

Ono što je dobra vest za Đokovića i njegove navijače je da Medvedev ne može da odigra mnogo bolje od onoga što je uradio u grupi, dok je Novakov "plafon" miljama daleko.
Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Svakako i da Rus ima još brzinu ili dve u svom asortimanu i da, ukoliko se sastanu u finalu, ono što smo videli u sredu neće biti ono što ćemo videti u nedelju.

Meč protiv Zvereva, kojim se plasirao u polufinale, bio je dosta bolji od duela sa Medvedevim, ali je bio daleko od onoga što je potrebno da prikaže u preostala, nadamo se dva duela do kraja sezone.

Novak mora da popravi svoju "glavu", odnosno pristup pronalaženju motivacije, pošto je češće izgledao bezvoljno ove godine u Londonu nego što nije.

Zabrinjavajuće je da je govor tela neretko bio isti kakav je bio i u finalu Rolan Garosa i u Beču protiv Sonega kada Srbin nije imao nikakve šanse da dođe do pobede.

Ipak, ako smo nešto naučili od Novaka Đokovića je to da ga nikada ne smemo otpisivati, ni kada igra loše i izgleda kao da mu se ide kući. Štaviše, pogotovo ne tad.
Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Iako smo u pojedinim predviđanjima potajno najavljivali da Rafael Nadal može da učešće završi u grupnoj fazi, "Bik sa Majorke" je uspeo da se sa drugog mesta plasira u polufinale.

Pobednik ove grupe – što igrama, što na papiru – je Dominik Tim, koji je pobedio i Nadala i Stefanosa Cicipasa, a na kraju u nebitnom meču izgubio od Andrej Rubljova.

Rafa nije pružio svoj najbolji tenis u grupnoj fazi i jedino pitanje je da li ga je čuvao za završnu fazu, ili je već pokazao maksimum koji može da pokaže u ovom trenutku svoje karijere, u ovom trenutku sezone, na ovoj podlozi.

Uslovi su daleko do idealnog za Rafu, koji nikada nije osvojio Završni turnir, ali daleko od toga da ga možemo otpisati.
Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Ipak, da bi uspeo da prvi put u karijeri trijumfuje u Londonu nastavku mora da popravi svoju igru, dok deluje da je mentalno tamo gde bi trbalo da bude.

Ako je suditi po kvalitetu tenisa, Dominika Tima bi svi trebalo da se plaše. Pobede protiv Cicipasa i Nadala bile su daleko od savršenih, ali je Austrijanac u njima pokazao da je najbolji kada je najbitnije.

Priče o tome da mu podloga ne odgovara pale su u vodu još prošle godine kada je ovde pobedio i Đokovića i Federera, ali na kraju posustao u finalu.

U meču protiv Rubljova, koji je glatko izgubio, Tim je sačuvao fizičku i mentalnu snagu, pa odmoran dočekuje Đokovića i polufinale.
Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Što se Cicipasa, i dalje aktuelnog šampiona, tiče, on može da bude zadovoljan partijama u Londonu, iako realno neće biti.

Grk se "raspao" u trećem setu protiv Nadala, koji je bio odlučujući, ali je, gledajući formu pred turnir, odigrao iznad očekivanja.

Rubljov sa druge strane nema za čim da žali na svom debitantskom učešću na Završnom turniru i 200 bodova (što je više nego što dobije finalista ATP turnira) je nešto što će mu značiti u narednoj sezoni.

Njega je koštalo to što mu je trebalo vremena da se opusti protiv Nadala, kao i što je na meč lopti protiv Cicipasa napravio duplu servis grešku posle velikog povratka.

Iako rezultati to možda ne govore, Stefanos i Andrej mogu da budu prvenstveno zadovoljni načinom na koji su završili sezonu. Polufinale

Od 15 časova sastaju se Novak Đoković i Dominik Tim, dok od 21 čas igraju Rafael Nadal i Danil Medvedev.

Jedino što je sigurno pred ova dva duela je da su pred nama dva spektakla u kojima je pobednika jako, jako teško predvideti.

Što se uslova tiče, u meču Đoković – Tim, šanse se povećavaju za Srbina.

Ako se, pak, gledaju igre pružene u prva tri meča, onda šanse rastu za motivisanog Austrijanca, od ove godine Grend slem šampiona.

Ipak, kao i obično, glavni deo posla će u ovom duelu zavisiti od Đokovića, koji će pobediti ukoliko pruži partiju kakvu ume.

"Ako budem igrao onoliko dobro koliko sam (protiv Zvereva), i ako budem doneo visok kvalitet tenisa na teren, mislim da imam dobre šanse da pobedim", i sam je svestan činjeničnog stanja Đoković.
Photo by Wonderhatch/ATP via Getty Images
Sa druge strane Timu će morati da izuzetno "radi" bekhend i da njima pokuša da eksploatiše Novakov najgori udarac u Londonu – upravo bekhend.

Ono na šta će Novak ići su svakako taj-brejkovi, gde mu se iz samo njemu potpuno poznatog razloga šanse za pobedom povećavaju za 30 odsto.

Biće bitno i da Novak konstantno servira dobro i da igra što manje drop-šotova, koji mu ne prolaze ni kod dosta manje hitrih tenisera, pa sigurno neće ni protiv bronogog Dominika Tima.

Sve u svemu, iako Tim možda prema nekim analizama deluje kao blagi favorit, sva predviđanja mogu da padnu u vodu ukoliko Novak budem na svom nivou.

Što se meča između Nadala i Medvedeva tiče, tu je favorit, takođe, potpuno nepoznat.

Baš kao i za prethodni meč, i kod ovog možemo da zaključimo da mlađi od dva igrača svakako igra bolje u dosadašnjem delu Završnog turnira.

U ovom slučaju, doduše, podloga više odgovara Medvedevu nego Nadalu i to je nešto što će imati veliki uticaj u večerašnjem duelu. Na Nadalovoj strani je međusobni okršaj od 3-0, ali u poslednja dva meča Rus je bio više nego dostojan rival – u finalu US opena je umalo okrenuo 0-2, a prošle godine u Londonu je prokockao ogromnu prednost u trećem setu.

Ukoliko Medvedev bude bio na nivou na kojem je bio protiv Novaka u grupnoj fazi, Rafa, koliko god to čudno zvuči, najverovatnije nema šta da traži u ovom duelu.

U dvorani je, pored poraza od Tima, prethodno izgubio i od Zvereva u Parizu sa 2-0 u setovima, što mu takođe ne ide u korist jer je jasno da mu ovakvi uslovi izuzetno ne odgovaraju.

Da li će to biti presudno ili će Rafa pronaći igru iz dana kada je bio nadomak osvajanja Završnog turnira? Ostaje da vidimo, ali očekivanja su jasna.

Ovaj tekst zaključićemo izjavom Saše Zvereva posle meča sa Đokovićem u petak.

"Mislim da će polufinala biti veoma interesantna i, da budem iskren, favorita nema".

Luka Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: