Nikolić protiv "Golijata", Tadić protiv Liverpula, Srbi protiv Srba

U utorak je konačno počela Liga šampiona, nikada ovako kasno, a u sredu se nastavlja podjednako zanimljivim duelima.

Izvor: Luka Nikoliæ

Sreda, 21.10.2020.

11:00

Nikolić protiv
Photo by David Ramos/Getty Images

Prvog dana elitnog takmičenja nije bilo velikih iznenađenja, izuzev onog u Parizu, što možda znači da su ona ostala rezervisana za drugi.

O ovom tekstu analiziraćemo preostali deo Lige šampiona, odnosno Grupe A, B, C i D. Kao što znate, ove sezone u Ligi šampiona na nekim mečevima ima publike, a na nekim nema, u zavisnosti od situacija sa koronavirusom od države do države.

Iz svake grupe će u nokaut fazu proći po dve najboljeplasirane ekipe, treća će "sići" u Ligu Evrope, dok će četvrta završiti međunarodno učešće.

Slede dvomeči u osmini, četvrt i polufinalu, dok je finale i borba za "ušati" pehar zakazano za 21. maj 2021. godine na stadionu Ataturk u Istanbulu.

Pa, da počnemo.

Grupa A

Photo by Miguel A. Lopes/Pool via Getty Images
Ova grupa pretenduje da bude izuzetno zanimljiva, što za evropsku, što za srpsku javnost, a u njoj se nalazi i aktuelni šampion.

Za plasman u narednu fazu boriće se Bajern Minhen, Atletiko Madrid, Salcburg i Lokomotiva Moskva.

Bajern u novu sezonu ulazi posle dominantne prethodne tokom koje su u velikom finalu protiv Pari Sen Žermena podigli trofej šampiona Evrope.

Najbitniji odlasci su oni Tijaga Alkantare (Liverpul), Filipa Kutinja (Barselona) i Ivana Perišića (Inter), dok nekih "bombastičnih" dolazaka nije bilo.

Tim Hans-Ditera Flika pojačali su Daglas Kosta (Juventus), Leroj Sane (Man. Siti), Maksim Čupo-Moting (PSŽ), Buna Sar (Marsej)...

Bajern je bez sumnje favorit za prvo mesto Grupe A, ali nikoga ne bi smelo začuditi ukoliko bi im se u planove umešao uvek neugodni Atletiko.
Četa Dijega Simeonea izbacila je prošle godine Liverpul, ali je onda doživela neočekivan poraz protiv najprijatnijeg iznenađenja sezone, Lajpciga.

"Jorgandžije" su u nekoliko navrata potvrdile da mogu da budu i konkurenti za osvajanje trofeja i sigurno je da će ove sezone pokušati da ponovo odu korak dalje od prošlogodišnjeg uspeha, četvrtfinala.

Ekipu su napustili Tomas Parti (Arsenal), Nikola Kalinić (Verona) i Alvaro Morata (Juventus) od zvučnijih imena.

Ni sa dolsacima nije bilo previše "eksplozija", ali je, pored imena kao što je Lukas Toreira (Arsenal) sigurno najveći utisak ostavio dolazak Luisa Suaresa iz Barselone.

Atletiko predstavlja i naš Ivan Šaponjić, ali je veliko pitanje da li će on ove sezone uopšte dobiti koj minut u Ligi šampiona.

Svi očekuju lak prolazak u nokaut fazu Atletika i Bajerna, što će se verovatno i desiti, ali se preostale dve ekipe sigurno neće predati.

Jedna od njih je moskovska Lokomotiva koju sa klupe predvodi srpski stručnjak Marko Nikolić, koji debituje u Ligi šampiona.
Lokomotiva je prošle sezone imala sličan zadatak kao i ove, pošto su bili u grupi sa Leverkuzenom, Atletikom i Juventusom, pa je prvu fazu završila sa svega tri osvojena boda, na poslednjem mestu.

Ekipu je ove sezone pojačao iskusni Fedor Smolov (Selta), tu je i naš Slobodan Rajković (Peruđa) koji, doduše, ne igra, a najviše će se gledati učinak Gregora Kričovjaka i Edera.

Realnost nam govori da Lokomotiva neće imati šta da traži protiv giganata zvanih Atletiko i Bajern, ali će se sigurno boriti za Ligu Evrope sa Salcburgom.

Austrijski klub je protutnjao kroz kvalifikacije za Ligu šampiona i, pored toga, se nalazi u sjajnoj formi ove sezone sa osam pobeda u osam utakmica.

Džesi Marč je uspeo da manje-više zadrži kompletan kostur ekipe, a nije ni dovodio neka mnogo bitna imena, pa je time očuvao hemiju koju su njegovi izabranici stvorili prošle sezone.

Salcburg i Lokomotiva se sastaju već u prvom kolu i taj meč bi mogao da nam, iako se igra u prvom kolu, već kaže šta da očekujemo od borbe za treće mesto.

B92.net prognoza: 1. Bajern, 2. Atletiko, 3. Salcburg, 4. Lokomotiva

Grupa B

Photo by Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images
Ništa manje zanimljiva od prethodne biće Grupa B u kojoj imamo četiri jake ekipe bez glavnog autsajdera.

Tu su Real Madrid, Inter, Borusija Menhengladbah i Šahtjor.

Četiri dobro poznate, standardne ekipe u evropskim takmičenjima od kojih se svake sezone očekuju dobri rezultati, što u Ligi šampiona, što u Ligi Evrope.

Najveća i najbolja ekipa ove grupe definitivno je Real Madrid, koji je takođe glavni kandidat za prvo mesto, ali ne onoliko ubedljivo kao nekih prethodnih sezona.

Izabranici Zinedina Zidana su solidno počeli sezonu, ali onda neočekivano posrnuli protiv doskorašnjeg drugoligaša Kadisa na domaćem terenu.

Ova ekipa će takođe pokušati da ostvari bolji učinak nego prošle sezone kada je eliminisana u osmini finala posle dvomeča sa Mančester sitijem.
Luka Jović, iako se spekulisalo, nije otišao ni na pozajmicu ni putem transfera, pa će oči srpske javnosti biti uprte u njega, ali on i dalje nema zagarantovano mesto u "kraljevskom klubu".

Klub su napustili Serhio Rehulion, Garet Bejl (Totenhem), Hames Rodriges (Everton) i Borha Majoral (Roma), dok bitnih dolazak nije bilo, sem par povratnika sa pozajmica.

Možda tek "za dlaku" manje opasan biće Inter, koji ulazi u ovu evropsku sezonu kao prošlogodišnji finalista Lige Evrope.

"Nerazuri" imaju dve pobede u četiri meča u Seriji A, a ono što se samo zaključuje je da nema te defanzivne superiornosti u timu Antonija Kontea kao prošle sezone.

Inter je, naime, za četiri meča primio čak osam golova, što neće moći da "prođe" u Evropi, pogotovo ne u ovoliko atraktivnoj grupi.

Konte nije dopustio da mu ode praktično nijedan bitni igrač, ali se zato solidno pojačao, pa su došli Aleksandar Kolarov (Roma), Arturo Vidal (Barselona), Mateo Darmijan (Parma)...
Photo by Emilio Andreoli/Getty Images)
Šahtjor će ovu grupu najverovantije završiti kao treći – ne zato što nema nikakve šanse da iznenadi Inter ili Real, ne zato što je neuporedivo bolji od Borusije Menhengladbah – već zato što je to Šahtjor, a treće mesto vodi u Ligu Evrope.

Brazilski... Pardon, ukrajinski klub nije baš najbolje ušao u sezonu, pošto je poražen od Dinamo Kijeva u Superkupu, a u ligi ima tri remija u pet mečeva.

Izabranici Luisa Kastra se, kao i uvek, ne plaše nikoga, pa čak ni njihova pobeda na Santijago Bernabeu ne bi bila ogromno iznenađenje, ali isto tako ne bi ni poraz u Ukrajini protiv Menhengladbaha.

Nemački tim ove grupe je Borusija Menhengladbah, koja pravi značajan iskorak ove sezone u poređenju sa prošlom kada su igrali grupnu fazu Lige evrope – i završili takmičenje u istoj.

Menš godinama unazad važi za izuzetno nekonstantan tim i takvi rezultati se od njih očekuju i ove sezone.

Njihov sastav se nije preterano menjao u odnosu na prošlu sezonu, pa će Marko Rose morati da izvuče najviše iz svojih izabranika kako bi došao do rezultata.

B92.net prognoza: 1. Real Madrid, 2. Inter, 3. Šahtjor, 4. Menhengladbah

Grupa C

Photo by Laurence Griffiths/Getty Images
Grupa koja na prvi pogled definitivno ne obećava previše, ali od koje možemo da dobijemo mnogo.

Grupu C čine Mančester siti, Marsej, Porto i Olimpijakos.

Bez ikakvog razmišljanja "građani" Pepa Gvardiole glavni su favorit za prvo mesto ove grupe.

Siti će ove godine imati možda više nego ikada pritisak da osvoji Ligu šampiona, što je praktično jedino što Gvardiola nije uspeo da uradi sa ovim timom.

Prošle godine su poprilično razočarali jer su, kao u tom trenutku prvi favoriti za "ušati", ispali u četvrtfinalu od Liona.

Otišao je Leroj Sane (Bajern) koji, doduše, nije ni igrao prošle sezone, nema više Nikolasa Otamendija (Benfika), Davida Silve (Real Sosijedad)...
Ali, zato su ekipu pojačali Ruben Dijaš (Benfika), Nejtan Ake (Bornmut) i Feran Tores (Valensija), a vrlo je moguće da novih transfera bude tokom zime.

U ovoj grupi prvi favorit je više nego evidentan, ali će borba za drugo mesto biti više nego otvorena.
EPA-EFE/Peter Powell / Pool
Aktuelni šampion Portugala Porto prošle sezone je igrao u Ligi Evrope i sada se veoma motivisan vraća u najelitnije takmičenje, sa dobrim šansama za nokaut fazu.

Pored Pepea, Felipea Andersona, Muse Marege i ostalih, Serđo Konseisao će moći da računa i našeg Marka Grujića, koji je u Herti igrao više nego solidno i ove sezone će svoj kvalitet imati prilike da pokaže i u eliti.

Ekipa će ipak morati da nadoknadi i odlazak Aleksa Telješa (Man. Junajted) i Danila Pereire (Porto).

Naš Nemanja Radonjić, koji je svojevremeno uveo Crvenu zvezdu u Ligu šampiona, sada će imati priliku da igra to takmičenje sa Marsejom.

Francuski klub prošle sezone doživeo je debakl u Ligi Evrope pošto je u grupnoj fazi osvojio tek jedan bod, pa će imati motiv više da se dokaže ove godine.

Ekipu su napustili Luiz Gustavo (Fenerbahče), Konstantinos Mitroglu (PSV), Mario Baloteli (Breša), Adil Rami (Fenerbahče), Buna Sar (Bajern), ali su i došli igrači kao što su Alvaro (VIljareal), Nagatomo (Galatasaraj), Mikel Kuašons (Bajern)...
Photo by Laurence Griffiths/Getty Images
Na kraju Grupe C dolazimo do Olimpijakosa, nesuđeno rivala Crvene zvezde u plej-ofu kvalifikacija za LŠ.

Za Olimpijakos nastupa naš Lazar Ranđelović koji, iako ne igra baš svaku utakmicu 90 minuta, ima standardno mesto u timu iz Pireja.

Ranđeloviću je ovo druga sezona u Olimpijakosu i željan je dokazivanja, a to će moći ove godine da uradi protiv najvećih klubova. Štaviše, nije mu strano da reši neku bitnu utakmicu, kao što je prošle sezone svojim golom doneo Kup "crveno-belima".

Olimpijakos je vratio Svetu Markovića Partizanu, poslao Kafua u Notingem i rešio se još nekoliko igrača, a došli su Ruben Vinagre (Vulverhempton), Bruma (PSV), M'Vila (Sent Etjen), Mohamed Drager (Frajburg).

B92.net prognoza: 1. Mančester siti, 2. Porto, 3. Olimpijakos, 4. Marsej

Grupa D

I na kraju dolazimo do grupe koja, baš kao i prethodna, na prvi pogled nije jaka kao neke druge, ali pretenduje da bude izuzetno zanimljiva.

Grupui D čine Liverpul, Atalanta, Ajaks i Midtlijand.

Liverpul je, baš kao i Siti u svojoj, u ovoj grupi glavni favorit za prvo mesto i ne bi trebalo da mu se iko umeša u dominaciju.

"Redsi", doduše, ne blistaju ove sezone, a najviše im smetaju problemi sa koronavirusom i povredama.

Nakon što se golman Alison povredio početkom sezone, na nedavnom meču protiv Evertona štoper Virdžil van Dajk doživeo je tešku povredu i odsustvovaće dosta dugo sa terena.

Odbrana pretprošlogodišnjeg šampiona Evrope takođe ne blista, pa je na osam mečeva od početka sezone primila 16 golova – na Vila Parku čak sedam!

Klop je zadržao praktično celu ekipu izuzev nekoliko mladih igrača poput Grujića, Harija Vilsona i Rajana Brustera, a ni dolazaka nije bilo mnogo.

Nemac je Liverpulu doneo prekopotrebnu dubinu na nekim pozicijama dovođenjem levog beka Konstantinosa Tsimikasa (Olimpijakos), veziste Tijaga Alkantare (Bajern) i krilnog napadača Dioga Žote (Vulverhempton).
Ekipa od koje se očekuje da bude druga na tabeli Grupe D, ali koja bez ikakve pompe može da pobedi i Liverpul na Enfildu, je amsterdamski Ajaks.

Četa Erika ten Haga dobro je počela sezonu i ima četiri trijumfa uz jedan poraz u prvenstvu, ali igrra sve bolje i bolje kako sezona odmiče.

Iako su u odnosu na onu ekipu od pre dve sezone, kada im se divila cela Evropa, "desetkovani", pored našeg Dušana Tadića Ajaks ima i dalje nekoliko sjajnih igrača.

Ekipu su napustili Doni van de Bek (Man. Junajted) i Hakim Zijeh (Čelsi), ali su tu sada Dejvi Klasen (Verder), Mohamed Kudus (Noršelan), Šon Klaiber (Utreht)...

Ajaksovog "totalnog fudbala" bi svi i dalje trebalo da se barem malo plaše.
Photo by Alessandro Sabattini/Getty Images)
Kandidat da ugrozi Ajaksovu poziciju je italijanska Atalanta, koja i ove sezone, kao i prošle, igra sjajno.

Pored debakla protiv Napolija izabranici Đanpjera Gasperinija igraju brzo, atraktivno i efikasno i ove sezone, baš kao i prošle kad su došli do četvrtfinala Lige šampiona.

Atalantu će biti zanimljivo ispratiti tokom svakog meča, što potvrđuje i podatak da je na njihova četiri meča Serije A do sada palo 23 gola, odnosno 5,75 po meču.

Veliki autsajder ove grupe je definitivno danski Midtjiland, koji bi sa jednom pobedom mogao da bude prezadovoljan.

Danski predstavnik, doduše, jeste zasluženo izborio plasman u LŠ pošto je u kvalifikacijama razbio i Jang Bojs i Slaviju iz Praga, ali se trenutno ipak nalazi na izuzetno nepoznatom terenu.

B92.net prognoza: 1. Liverpul, 2. Ajaks, 3. Atalanta, 4. Midtlijand

Luka Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: