Šta Novak mora da "nauči" pred Rolan Garos

Turnir u Rimu doneo je Novaku Đokoviću 36. Masters trofej, ali i stvari zbog kojih mora da stavi prst na čelo.

Izvor: Luka Nikoliæ

Utorak, 22.09.2020.

14:00

Šta Novak mora da
(Photo by Clive Brunskill/Getty Images)

Đoković je pobedom nad Dijegom Švarcmanom peti put podigao trofej u Rimu, udaljio se Nadalu na ATP rang listi i oborio njegov Masters rekord.

Vratio se izuzetno jako na Tur posle diskvalifikacije sa US opena i odgovorio kritičarima onako kako najbolje ume – osvajanjem titula.

Oborio je mnogo rekorda Novak, prestigao Pita Samprasa po broju nedelja provedenih na vrhu sveta, udaljio se od pratioca po broju "velikih titula"...

Upisao je 31. pobedu ove sezone u kojoj tehnički nema poraz (iako je "izgubio" od Karenja Buste zbog diskvalifikacije) i na pravi način se pripremio za Rolan Garos, koji počinje naredne nedelje.

Izgubio je samo jedan set na celom turniru, u četvrtfinalu protiv Dominika Kepfera, ali njegova igra nije bila onoliko dobra koliko govori set-količnik od 10:1.

Kao i obično, srpski teniser je bio prvi koji će istaći nedostatke u svojoj igri.

"Mislim da nisam igrao svoj najbolji tenis, da budem iskren. Ne želim da zvučim arogantno – veoma sam zadovoljan što sam osvojio titulu. Ali, znam da imam još par brzina u sebi. Nadam se da ću do tog nivoa doći na Rolan Garosu jer će mi to biti neophodno ukoliko budem želeo da doguram daleko na tom turniru",
izjavio je Đoković posle finala.
Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Đoković je oscilirao u prvom kolu Rima protiv Salvatorea Karuza, ali došao do rutinske pobede (6:3, 6:2).

U drugom meču, u kojem je savladao Filipa Krajinovića (7:6, 6:3) pružio je verovatno najbolju igru na šljaci ove sezone, što je bilo potrebno kako bi savladao protivnika koji je igrao na veoma visokom nivou, pogotovo u prvom setu.

Treći meč je bio verovatno i najgori, protiv Dominika Kepfera protiv kojeg je jedinog izgubio set (6:3, 4:6, 6:3).

Mučio se Novak protiv tada 97. tenisera sveta kojem šljaka nije najbolja podloga, igrao na trenutke solidno, na trenutke očajno, ali se pobeda nije dovodila u pitanje.

Protiv Kaspera Ruda u polufinalu (7:5, 6:3) ponovo je viđeno mučenje i pravo je čudo što Norvežanin nije osvojio prvi set, u kojem je vodio 5:4 i imao 40:15 na servisu.

Rud je pružio dobru igru, ali nije bio na toliko visokom nivou da bi baš toliko namučio Novaka da je on igrao kako zna i ume.

Finale donelo je možda i najslabiji početak meča za Novaka u Rimu, što dosta govori, ali je pobeda i dalje zabeležena protiv Dijega Švarcmana (7:5, 6:3).

U završnici meča, u poslednjih nekoliko gemova, imali smo prilike da vidimo "onog" Novaka kakvog očekujemo i priželjkujemo u završnici Rolan Garosa, "onog" Novaka koji će morati da se pojavi kako bi se pobedili igrači kao što su Dominik Tim i Rafael Nadal. Sporo paljenje

Prva tačka o kojoj će srpski teniser morati da razmišlja je "sporo paljenje", odnosno nedovoljno dobar ulazak u mečeve.

Prvi set protiv Karuza rešio je za 39 minuta, ali je već protiv Krajinovića imao set od nestvarnih sat i 28 minuta!

"Jedan od najdužih koji sam ikada igrao. Borba prsa u prsa, moglo je da ode i drugačije. To što sam osvoji prvi set mi je dalo samopouzdanje. Obojica smo se malo fizički mučili, svaki gem je bio izjednačenje. Zadovoljan sam ovim testom", izjavio je Đoković posle tog meča.

Protiv Kepfera opet smo imali set od 39 minuta, a već protiv Ruda novi "maraton" i prvi set od sat i deset minuta.

I protiv Švarcmana u finalu se ušlo u drugi sat igre već u prvom setu, koji je potrajao sat i 11 minuta.

Problem za Novaka nije toliko to što previše vremena provodi na terenu, već to što se to dešava jer jako loše počinje duele i protivnicima daje veliku prednost.

Švarcman je počeo duel sa čak dva brejka prednosti koja je, doduše, Novak momentalno vratio. Bilo je jasno da je Argentinac previše iscrpljen mentalno i psihički pa je doživljavao padove kakve nije protiv Nadala u četvrtfinalu i Šapovalova u polufinalu.

Novak je to iskoristio kako bi napravio preokret, ali je bilo jasno da mu je igra bila daleko od očekivane.
Photo by Clive Brunskill/Getty Images
U polufinalu je Rud, kao što smo već rekli, imao 5:4 i 40:15, ali je Novak osvojio naredna četiri poena, a onda i sve gemove do kraja seta.

Zanimljivo, a ujedno i pomalo zabrinjavajuće je to što Novak generalno dobro servira, procenti su "tu" i prvi servis je dovoljno precizan i jak, ali istovremeno olako gubi svoje servis gemove.

Oscilacija je bilo više nego uobičajeno, pa je na primer protiv Ruda spasao sedam od osam brejk lopti sa kojima se suočio, a protiv Kepfera nije nijednu.

Takođe, protiv Kepfera je iskoristio samo šest od ukupno 21 prilike za brejk, protiv Ruda je bio na 3/9, a protiv Švarcmana na 3/6.

Situacija na Rolan Garosu biće drugačija nego u Rimu i postojaće jedna dosta olakšavajuća okolnost za Novaka ukoliko ga i dalje bude mučilo "sporo paljenje".

Jedan, odnosno prvi izgubljen set ima mnogo manju težinu na Grend slem turnirima nego na mastersima, s obzirom da je na slemovima potrebno da izgubite jedan set više kako biste završili turnir.

Imaće Novak više vremena da uđe u ritam, lakše će podneti ako bude gubio 0-1, ali svakako neće biti dobro ako ovaj problem – koji je izuzetno rešiv – ne prebrodi do završnice i duela sa najboljim "šljakašima" planete.
Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Drop-šotovi i "Đokosmeš"

Ako ste gledali svih pet Novakovih mečeva u Rimu onda vam je bilo jasno da mu je jedan udarac bio omiljeniji od ostalih.

U pitanju je dobro poznati i nimalo željeni drop-šot, udarac koji što više vreme odmiče Novak izvodi sve češće i češće.

Jasno je da Novak više igra drop-šot kada igra protiv protivnika koji stoje daleko od osnovne linije, kada igra na šljaci i kada oseti da je pravi trenutak da uradi nešto neočekivano.

Jasno je i da Novak koristi drop-šot sve češće tokom mečeva jer želi da što je više moguće skrati poene kako bi štedeo energiju koja – iako i dalje na zavidnom nivou – nije kakva je bila u ranojoj fazi karijere.

Ono što nije jasno je zašto Novak toliko često forsira drop-šotove kada mu oni baš, baš ne idu.

Nije bitno da li je pogodio prethodnih pet ili promašio deset, srpski teniser će nastaviti da pokušava da skrati loptice i poene i kada mu to mnogo više ide na štetu nego na korist.

U Rimu je čak uspeo da tim udarcem zaseni popularni "Đokosmeš", kako se naziva Đokovićev smeč koji ga proganja tokom cele karijere i važi za njegov ubedljivo najgori udarac.
(Photo by Clive Brunskill/Getty Images)
A, kad smo kod "Đokosmeša"...

Suvišno je reći da će Đoković morati da radi na poboljšanju smeča jer na tome radi prethodnih 20 godina bez pravog napretka.

U Rimu pogotovo se moglo videti da mu ne leže smečevi i neretko je poene koje je mogao rutinski da dobije nepotrebno "otaljavao".

"Vi ne možete da zamislite koliko smo samo vežbali smeč. To je u njegovoj glavi. On misli da loptica dolazi i želi da uradi kako je zamislio, želi da skoči. Ja mu kažem: 'Neka bude jednostavno, samo osvoji taj poen'",
nedavno je izjavio nekadašnji dugogodišnji trener srpskog tenisera, Boris Beker.

Smečevi su bili i biće glavni problem Đokovića i na sreću ti udarci su često prelaki da bi se promašili, s obzirom na pripremu poena kojom se dolazi do tog završnog ataka.

Ipak, deluje da je u Rimu smeč bio na nešto lošijem nivou nego generalno, ali to je vrlo moguće samo prolazni momenat koji će već biti zaboravljen na početku RG.
Photo by Al Bello/Getty Images
Medijska kuhinja

Nakon što je diskvalifikovan sa US opena zbog nenamernog napucavanja linijskog sudije lopticom u vrat, bilo je jasno da će zapadni mediji to dočetaki kao "penal".

Dočekali su pojedini mediji i situaciju kada je Novak dobio opomenu zbog psovanja i iskoristili je maksimalno.

"Novak Đoković je dobio opomenu za nedolično ponašanje u polufinalnoj pobedi nad Kasperom Rudom u Rimu; Simona Halep je prošla u žensko finale", glasila je "puš" notifikacija ESPN-a.

Taj američki medij je pokušao da izjednači to što je Novak dobio najobičniju opomenu sa time što je Halep prošla u finale jednog od najvećih turnira na svetu.

"On jednostavno ne može a da ne uradi nešto čime će sebi odmoći"; "Ono što je dodatno zabrinjavajuće je to što je oko 1.000 gledala bilo prisutno na 'Foro Italiku', a veći deo njih su bili žene i deca"; "Đokovićevo ponašanje je još jedanput zasenilo njegovu igru".

To su delovi pomenutog teksta ESPN-a koji je samo jedan od medija koji su iskoristili pomenuti "penal".

Novak je na prvi pogled idealno podneo kritike i potpuno se fokusirao na igru, što će biti pravi recept na Rolan Garosu na kojem će oči dodatno biti uprte u njega. Šta je zaključak?

Medijski pritisak je nešto sa čime se Novak nosi od kada je počeo svoju karijeru i ne bi trebalo da mu predstavlja problem na Rolan Garosu.

Pomenuti drop-šot i smeč su problemi koji ga prate tokom cele karijere i i bez kvalitetnog odigravanja tih udaraca Novak može da dogura daleko, ali bi bilo dobro kada bi ih podigao na nešto viši nivo (ili, možda, manje igrao).

Nisu ni forhend ni bekhend bili njegov adut konstantno tokom turnira u Rimu, ali to je nešto što bi najmanje trebalo da brine njegove navijače.

Servis je bio na nivou tokom većine mečeva i, iako je pretrpeo određen broj brejkova, ulaskom u ritam i kako vreme bude odmicalo očekuje se da početni udarac bude na nivou iz prethodnih nekoliko sezona.

Deluje kao da je Novak potpuno spreman da pokori i Pariz nakon Rima i Sinsinatija koje je osvojio u prethodnih nekoliko nedelja, i što je najbitnije potpuno je psihički pripremljen za tenis – i ni za šta drugo.

Rolan Garos počinje naredne nedelje, 27. septembra.

Luka Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: