Može li Đoković ekspresno da zaboravi?

Novak Đoković će biti na velikom testu na Mastersu u Rimu.

Izvor: Luka Nikoliæ

Sreda, 16.09.2020.

10:10

Može li Đoković ekspresno da zaboravi?
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Novak izlazi na teren u drugom kolu Rima (u prvom bio slobodan) na duel protiv Italijana Salvatorea Karuza.

Njihov meč sledi nakon meča Matee Beretinija i Federika Korije i počeće oko 12.30 časova, u direktnom prenosu na portalu B92.net.

Đoković i 27-godišnji Karuzo, trenutno 87. teniser planete, sastaju se drugi put u karijeri, nakon što je Srbin slavio pobedu od 6:3, 6:3, 6:2 na prošlogodišnjem Rolan Garosu. Bilo kakve okolnosti bile, od ovog meča se ne očekuje ništa drugo sem lake pobede Đokovića i plasmana u treće kolo.

Tu će prvog tenisera sveta sačekati bolji iz duela Filipa Krajinovića i Marka Čekinata, koji igraju najranije od 15.30.

Duel protiv Karuza, pak, nije ono o čemu se priča pred Novakov izlazak na teren. To je, štaviše, jedna od poslednjih tema.

Novak se u utorak u Rimu prvi put pojavio pred novinarima posle diskvalifikacije sa US opena zbog nenamernog napucavanja linijskog sudije lopticom u vrat.
Photo by Al Bello/Getty Images
Većina pitanja bilo je posvećeno upravo toj situaciji, manji deo odnosio se na šanse da osvoji Rim i Rolan Garos (koji počinje 27. septembra), a gotov nijedno na duel sa Karuzom.

Iako je za Novaka bilo najbolje da što pre zaboravi na sve što se desilo nije bilo realno da tako i bude, barem ne što se tiče spoljašnjeg uticaja.

Srpski teniser se izvinio linijskom sudiji, izvinio se i u saopštenju nedugo nakon meča, ali treći put je već bilo previše.

"Pravila su jasna. Prihvatio sam odluku i nastavio dalje. Tako je kako je",
kratko i odlučno je prokomentarisao tu situaciju ponovo Đoković, a zatim i, barem tako deluje, odbrusio novinarima "između redova".

"Ne mogu da vam obećam ili garantujem da nikada više neću uraditi nešto slično ovome u životu. Naravno, daću sve od sebe, ali sve je moguće u životu". "Poraz" od Pabla Karenja Buste u Njujorku prvi je za Đokovića ove godine nakon 26 uzastopnih trijumfa i četiri osvojena turnira.

Da se neopreznost nije isprečila Đokoviću na put gotovo je sigurno da bi osvojio i US open, pa došao do neverovatnih 30-0. Ali, od toga neće biti ništa...

Iako svi veruju da je Novak već zaboravio šta se desilo u Njujorku, a to govore i njegove reči, da li je stvarno tako pokazaće samo dela, odnosno mečevi.

Srpski teniser ima relativno lak put ka finalu Rima, u kojem je izgubio od Rafaela Nadala prošle godine, i istog protivnika u njemu ove godine ako ne bude iznenađenja.

Rim je specifičan i zato što se igra bukvalno odmah nakon US opena i upravo zbog toga na njemu nema njujorških finalista Dominika Tima i Saše Zvereva.

I pored toga osvojiti Masters neće biti lako, ali deluje kao da je izvesno da će finale biti Đoković – Nadal, iako Španac nije igrao tenis dosta, dosta dugo...
Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Veoma zanimljivo biće ispratiti i njegov duel (sreda, 19.00) protiv Karenja Buste, polufinaliste US opena, igrača u odličnoj formi.

Rafa se nije pojavio ni na jednom od brojnih egzibicionih turnira tokom korona-pauze i poslednji pravi meč imao je u Akapulku 1. marta ove godine.

Protiv Buste ima pet pobeda u isto toliko mečeva i samo jedan izgubljen set, ali ako je nekada bio trenutak da mlađi od dva Španca napravi ovaj podvig, to je sada.

To da Tim nije došao u Rim su dobre vesti i za Novaka i za Rafu, barem što se renkinga tiče, jer je Austrijanac bliže nego ikada.

Novopečeni Grend slem šampion je prošle godine ispao u drugom kolu od Fernanda Verdaska i da je došao u Rim mogao je da osvoji 910 bodova.

On bi postizanjem tog uspeha prestigao na rang listi Rafaela Nadala, koji bodove ne može da poveća svoj broj bodova jer mu je već upisano prošlogodišnjih 1.000 (prema novim pravilima).
Photo by Riccardo Antimiani - Pool/Getty Images
Ovo je ne samo Novaku i Rafi, već gotovo svima, prvi turnir na šljaci ove godine, ali neku su u blagoj prednosti.

Nadal iako nije igrao nijedan turnir od početka pauze, nije ni odlazio na betonsku podlogu niti joj se približavao u svom trening centru, nego već više od mesec dana trenira isključivo na najsporijoj podlozi.

Da ovako brz prelazak sa betona na šljaku može da bude problematičan otkriva Stefanos Cicipas, koji ističe da njegovo dosadašnje izdanje na treninzima u Rimu "nije uopšte dobro".

Ovaj turnir, baš kao što je bio i slučaj sa "Sinsinatijem", služi više kao zagrevanje za Rolan Garos, nego što ima svoju standardnu ulogu Mastersa, iako će se titula vrednovati kao i svaka druga.

Ipak, ne bi trebalo davati Rimu previše značaja to jest donositi preuranjene zaključke za Rolan Garos, kakvi god rezultati budu bili.

Luka Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: