Srbija dobija moderne stadione (II)

Posle prvog dela priče o rekonstrukciji odnosno izgradnji fudbalskih stadiona nastavljamo da "putujemo" po Srbiji.

Izvor: Luka Nikoliæ

Nedelja, 23.08.2020.

13:00

Srbija dobija moderne stadione (II)
Foto: DBA, 3D prikaz stadiona u Sremskoj Mitrovici

U prvom tekstu doneli smo vam ekskluzivne informacije o rekonstrukciji stadiona "Čair" u Nišu, izgadnji Gradskog stadiona u Bačkoj Topoli i rekonstrukciji Gradskog stadiona u Subotici.

Stadione u Nišu i Novom Sadu ne finansira Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, koja je odgovorna za projektno-tehničku dokumentaciju osam stadiona.

Pored Subotice, o kojoj smo pisali, Kancelarija se bavi finansiranjem projekta u Loznici, Kraljevu, Leskovcu, Vranju, Zaječaru, Kragujevcu i Kruševcu.

Pored tih stadiona u planu su mnogi projekti mimo Kancelarije, o čemu smo pričali sa Đorđem Bajilom, direktorom i vlasnikom firme "DBA".

Firma "DBA" je projektant stadiona u Subotici, Novom Sadu i Sremskoj Mitrovici.
Foto: DBA, 3D prikaz stadiona u Sremskoj Mitrovici
Sremska Mitrovica

Krajem prošle godine grad Sremska Mitrovica je najavio da će dobiti novi fudbalski stadion na prostoru terena Fudbalskog kluba Radnički.

Stadion će biti izgrađen prema regulativi UEFA, odnosno prema klasifikaciji "Kategorija 2".

To znači da će na novom stadionu u Sremskoj Mitrovici moći da se igraju sva domaća takmičenja, međunarodna klupska do nivoa kvalifikacionih mečeva, izuzev plej-ofa Lige šampiona.

Grupna takmičenja mogu da se igraju isključivo na stadiona klasifikacije 3, 4 ili 5. Međunarodna reprezentativna takmičenja svih mlađih kategorija takođe mogu da igraju na ovom stadionu kao i veći deo mečeva "A reprezentacija".
Foto: DBA, 3D prikaz stadiona u Sremskoj Mitrovici
Stadion je planiranog kapaciteta od 2.500 gledalaca i bruto površine objekata od 8500 m2, a predviđeno je da ima pet ulaza.

"Specifičnost ovog stadiona je što je planirana gradnja zapadne i severne tribine i to je uslovljeno lokacijom objekta, parcelama na kojima su rešeni imovinski odnosi kao i analizom pravaca prilaza gledalaca, pravaca evakuacije kao i aktiviranja određenih komercijalnih aspekata razvja grada. Gradnja južne i istočne tribine planirana je u budućnosti, u skladu sa daljim rešavanjem imovinskih odnosa na okolnom zemljištu kao i u skladu sa potrebama u pogledu kapaciteta. Jednostavno, opredeljenje Grada Sremska Mitrovica je bilo da se stvori supermoderan objekat, optimalnog kapaciteta i potpuno ekonomičan u svom korišćenju", navodi se u saopštenju dostavljenom B92.net od strane firme "DBA".

Prvi čovek "DBA" Đorđe Bajilo nam otkriva dokle je projekat stigao.

"Projekat je dobio građevinsku dozvolu, i u narednih mesec dana očekujem kompletiranje Projekata za izvođenje i saglasnosti koje su još potrebne. Potom čekamo zakonom definisane procedura javnih nabavki, koje pokreće država i tu sam siguran da nije aktuelne situacije oko korone, da bi odmah i taj deo priče pokrenut"
, izjavio je Bajilo za B92.net.
Foto: DBA, 3D prikaz stadiona u Sremskoj Mitrovici
Ovaj, kao i većina modernih stadiona koji se grade ne samo u Srbiji već širom sveta, neće imati samo funkciju fudbalskog igrališta.

Planiran i značajan komercijalni deo koji se koristi i nezavisno od samih fudbalskih utakmica i u svom sadržaju ima i bioskop, teretanu sa spa centrom, restoran i kafe koji se tokom utakmica pretvaraju u ugostiteljski deo stadiona.

"Posebno je pažljivo rešen 'press' i 'media' centar koji sa svojim sadržajima, uslovljen UEFA pravilnicima, predstavlja sadržaj koji nije postojao u ovom delu države i planiran je za redovno korišćenje i nezavisno od sportskih dešavanja. Na zapadnoj tribini je planiran poseban VIP ulaz sa posebnim pristupom ložama dok je za gledaoce na zapadnoj trbini omogućen posebno brz ulaz i izlaz sa tribine u skladu sa zahtevanim komforom", objašnjavaju nam iz "DBA".

Stadion ima planirano propisano osvetljenje sa posebnom nagradnjom sistemom upravljanja i stvaranja efekata, koje do sada nema niti jedan sportski objekat u Srbiji, kaže nam Bajilo.

"Sam teren je planiran kao hibridni, što je svakako najmodernije tehnološko rešenje", dodaje.
Foto: FK Vojvodina, idejno rešenje novog stadiona "Karaðorðe"
Vojvodina

Sredinom prošle godine osvanula je ves da "Srbijagas" poklanja Novom Sadu projekat za nov stadion "Karađorđe" na kojem utakmice igra fudbalski klub Vojvodina.

Stadion će imati veći kapacitet od sadašnjeg i moći će da primi oko16.800 gledalaca, a ispunjavaće sve standarde UEFA za učešće u grupnoj fazi Lige šampiona i Lige Evrope.

Prema nacrtu projekta, u planu je da u okviru stadiona budu zvanični fan šop FK Vojvodina, klupski kafe-restoran, parking-garaža i ostali slični sadržaji tipični za stadione pravljene po modernim svetskim standardima.

Tačna visina novčanih sredstava potrebnih za izvođenje izgradnje novog "Karađorđa" nije poznata, ali se, prema inicijalnim procenama, radi o između 20 i 25 miliona evra.
Foto: FK Vojvodina, idejno rešenje novog stadiona "Karaðorðe"
Ipak, deluje da je sa izgradnjom projekta "zapelo", što se moglo zaključiti po izjavi gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, koji je još krajem prošle godine naveo da "neki pokušavaju da zaustave ono što radimo".

"Da se ne zakoči investicija zbog toga čiji su lokali, gde su lokali, već vidim kakva je to atmosfera. Samo da ne kaznimo Novi Sad, Novosađane, Fudbalski klub Vojvodina, sve koji vole fudbal, da Novi Sad ne propusti šansu da povuče pare za stadion. Po prvi put vam to otvoreno kažem, jer se pravi atmosfera 'bolje i da ne radimo'. Verujte da postoji ne mali broj ljudi... možda nisu oni brojni nominalno, ali uticajno pokušavaju čak i da zaustave sve to što radimo i to ne mogu da razumem", odgovorio je Vučević na pitanje "021.rs".

Za isti portal govorio je i sredinom 2020. godine, kada je na pitanje šta se dešava sa stadionom "Karađorđe", odgovario: "Ništa".

"Ako se slože uprava, navijači, sponzori, svi koji su u klubu, tad ćemo da radimo projekat. Ako oni neće stadion, pa šta ja da radim. Ako ćemo da se 'tučemo' sa svim ugostiteljima na severnoj tribini, koji su inače svi odavno izašli iz svojih gabarita, za koje nam UEFA kaže da ne mogu da postoje takvi objekti na stadionu, ako ćemo da kaznimo Novi Sad tako što nećemo da imamo novi 'Karađorđe - super, ja neću da učestvujem u tome. Možemo da povučemo pare, uradićemo urbanističke izmene ovog dela Bulevara oslobođenja, finiširaćemo projekat", objasnio je tada Vučević i opisao novi stadion, na osnovu idejnog rešenja, kao "fantastičan, najmoderniji evropski".
Foto: FK Vojvodina, idejno rešenje novog stadiona "Karaðorðe"
Vlasnik stadiona neće biti klub, već grad, pa u Vojvodini trenutno sede "srkštenih ruku" čekajući na naredne korake realizacije projekta.

"Što se tiče izgradnje novog stadiona, planirano je da fudbalski klub Vojvodina dobije stadion na upravljanje, s tim da naš klub na bilo koji način ne učestvuje u njegovoj izgradnji, ni finansijski, ni organizaciono", naveli su iz FK Vojvodina za B92.net.

Verovatno na oduševljenje većine navijača, biće uklonjena atletska staza, a teren će biti premešten skroz do zapadne tribine, dok će istočna tribina biti nadograđena i ona će zapravo predstavljati najveću tribinu na novom stadionu.

Iz FK Vojvodina su za naš portal potvrdili da izgradnja novog stadiona još nije počela i da da bi se uopšte razmišljalo o izgradnji prvo mora da se krene u rušenje postojećeg "Karađorđa", koji je u vlasništvu države.

Iz firme "DBA", koja je projektant i ovog stadiona, kažu za B92.net da je "u toku izmena regulacionog plana dela grada gde se stadion nalazi", a projekat je u "punoj razradi".

Luka Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

123 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: