Srbija dobija moderne stadione

Stadioni, tereni i uslovi za igranje nikada nisu bili ukras srpskog fudbala, ali to bi uskoro moglo da se promeni.

Izvor: Luka Nikoliæ

Nedelja, 16.08.2020.

09:00

Srbija dobija moderne stadione
Starsport

Širom Srbije već neko vreme planira se određen broj ambicioznih projekata koji bi doneli nove, lepše i veće stadione.

Većinski deo javnosti uglavnom su isključivo zanimali projekti kao što su Nacionalni stadion, rekonstrukcije stadiona Crvene zvezde, Partizana...

I, dok su te stvari "odvlačile" pažnju ljubiteljima fudbala u našoj zemlji, drugi klubovi, pa i gradovi, su radili na tome da i oni donesu nešto novo.

Državni vrh je tokom prošle godine najavio veliki broj rekonstrukcija već postojećih stadiona, odnosno izgadnju novih u raznim gradovima naše zemlje.

Neke od tih projekata vam predstavljamo danas.

Niš

Trenutni izgled stadiona "Èair" u Nišu (Foto: Sasa Djordjevic/Starsportphoto)
Jedan od projekata na jugu Srbije obaviće se u Nišu, gde je najavljena rekonstrukcija gradskog stadiona "Čair".

Dom fudbalera Radničkog bi trebalo bi da dobije novi travnati teren sa podzemnim prskalicama za zalivanje i savremenim sistemom za drenažu i odvodnjavanje.

Takođe, najavljena je i izgradnja potpuno nove zapadne tribine "Čaira", a potom i rekonstrukcija svih ostalih tribina.

Početak i završetak radova trenutno ne mogu da budu potvrđeni zbog pandemije koronavirusa, koja je odložila i dovela u pitanje razne projekte ne samo širom Srbije, već i celog sveta.

Gradski većnik Niša Branislav Kačar nam je objasnio kakav će biti novi izgled "Čaira", odnosno kada će on biti predstavljen. "Još nemamo potvrđenu informaciju zbog stanja u državi, zbog toga jer ne znamo unapred koliko kancelarija za investiciju republike Srbije ima finansija. Što se tiče nas, 'na lokalu', mi smo dobili građevinsku dozvolu, imamo dozvolu za rušenje postojeće zapadne tribine", rekao je Kačar za B92.net.

U planu je i izgradnja krova, kao i parterno uređenje oko stadiona, a u ceo projekat će biti uloženo oko 17 miliona evra i očekuje se da će primati oko 25.000 ljudi.

Najavljeni su i novi reflektori i druge vrste modernizacije, a u sklopu nove zapadne tribine terbalo bi da budu uključeni i hotel i određeni lokali.

"Apsolutno ceo projekat je prošao komisiju ministarstva i dobili smo dozvolu. Sada čekamo odgovor republike i raspisivanje konkursa koji će sigurno biti u narednom periodu, gde ćemo se mi kao grad Niš javiti i očekivati sredstva od republike", kazao nam je Kačar i dodao da će se radovi desiti, ali odgovor na pitanje "kada" nije mogao da da "jer ni on, ni grad Niš ne odlučuju o tome".

"Što se tiče nas i dokumentacije, mi smo sve uradili".

Bačka Topola

Foto: Renderi projekta stadiona/FK TSC
Sigurno najlepša priča srpskog fudbala tokom sezone 2018/2019 je bio TSC iz Bačke Topole.

Ekipa TSC-a je odmah po ulasku u Linglong Superligu Srbije svima jasno stavila do znanja da tu nije "tek tako" i da ima visoke ciljeve.

Prve godine u eliti ostvaren je plasman u Ligu Evrope, a tokom same sezone najavljena je izgradnja novog Gradskog stadiona u Bačkoj Topoli.

"Najteži, grubi radovi na stadionu su završeni, kompletno je urađen i krov. Sada predstoje unutrašnji radovi, a u toku je postavljanje električnih instalacija, kao i uvođenje vode. Pandemija je u određenoj meri usporila radove, tako da očekujemo da ćemo, umesto do kraja godine ili proleća (što bi zavisilo i od vremenskih uslova), uspeti da završimo stadion do početka sledeće sezone"
, priča za B92.net predsednik FK TSC Janoš Žemberi.

Da ovaj projekat nije olako shvaćen pokazuje činjenica da će koštati preko 20 miliona evra.
Foto: Renderi projekta stadiona/FK TSC
"Imamo više izvođača radova, od kojih je najveći Tončev gradnja iz Surdulice, zatim su tu Piramida, Trontex, Garden groop, Cim gas.. Do kraja radova, ovaj kompleks koštaće više od 20 miliona evra, što je za naše uslove, zaista veliki projekat. Najveći deo sredstava, FK TSC je obezbedio zahvaljujući projektu za razvoj fudbala u regionu, koji finasira mađarska Vlada, preko Fudbalskog saveza Mađarske", kaže predsednik tima iz Bačke Topole, koji je celu prvu sezonu u eliti igrao na stadionu u Senti.

Novi stadion trebalo bi da bude izuzetno moderan, sa kapacitetom od 4.100 mesta, na oko 5.500 kvadratnih metara.

U okviru ovog objekta biće i hotel sa 45 soba, konferencijska sala, ogroman spa centar, uz bazen sa lekovitom vodom, teretana, multifunkcionalna sportska sala za ping pong i ostale sportove, potom teren za skvoš, muzej sa prodavnicom, kafić, dečje igralište.

"Planiran je i medicinski blok za rehabilitaciju sportista i još poslovnog prostora. Sve će se grejati termalnom vodom, kako objekti, tako i tereni, dok će za električnu energiju biti upotrebljeni solarni paneli. Dakle, za ovaj stadion primenjena su potpuno ekološka rešenja, uz led svetla sa minimalnom potrošnjom i mogućnošču 'light show'-a...", objašnjava nam Žemberi.

Teren na stadionu će imati najsavremenije grejače i lampe koje će u zimskom periodu regulisati rast trave, uz upotrebu toplotnih pumpi.
Foto: Renderi projekta stadiona/FK TSC
Našeg sagovornika smo zamolili da nam uporedi izgled novog stadiona u Bačkoj Topoli sa nekim već postojećim, poznatim stadionima u Srbiji.

"Veliki stadioni u Srbiji izgrađeni su pre više decenija, kao monumentalni objekti, prilagođeni i veličini gradova u kojima se nalaze, kao i veličini i snazi klubova. Naš stadion, svakako, po veličini nije uporediv, ali je sigurno da će biti najsavremenije opremnjen i da će biti ponos našeg kluba i grada. Takođe, podloga na kojoj će se igrati biće izuzetnog kvaliteta, potpomognuta najmodernijim rešenjima. To je nešto što možemo da ugradimo, jer se bavimo izgradnjom stadiona 'od nule'. Dakle, verujemo da će naša travnata podloga biti najbolja u Srbiji, kao i da ćemo imati u celini najsavremeniji fudbaski stadion".


Kada je ovaj projekat zamišljen u TSC-u su "samo sanjali" o igranju pred svojim navijačima u Evropi, ali taj san im se ostvario mnogo brže nego što su očekivali.

"Klub je pre više od pet godina napravio dugoročan i ambiciozan plan razvoja. Cilj tog projekta bio je da se stvore uslovi da se u Bačkoj Topoli i u okruženju ponovo zaigra vrhunski prvoligaški fudbal, ali da se i što više mladih uključi u sport. Za to su bili potrebni adekvatni uslovi, koje nismo imali. Nakon što smo naišli na podršku za projekat Fudbalske akademije, koju smo izgradili i koja dobro funkcioniše, faktički smo obezbedili uslove i za napredak prvog tima. Istovremeno, bilo je jasno da stari gradski stadion u Bačkoj Topoli, više ne ispunjava uslove ni za domaću Superligu, pa ni za neka dalja takmičenja, o kojima smo u tom trenutku, ipak, samo sanjali. Od dva moguća rešenja – rekonstrukcije starog ili izgradnje novog stadiona, odlučili smo se za dugoročnije rešenje, koje će više doprineti čitavoj zajednici",
zaključio je Žemberi priču za B92.net.

Subotica

Foto: Render projekta stadiona/Ustupio sekretar za sport Subotice
Za razliku od Bačke Topole, u Subotici su se odlučili na rekonstrukciju postojećeg Gradskog stadiona, na kojem se već neko vreme igraju evropski mečevi.

Iako je najpopularniji muški sastav Spartaka, ženska selekcija te ekipe prethodne dve sezone prolazi kvalifikacije Lige šampiona i ulazi u prvu nokaut fazu (ali, ispada od Bajern Minhena i Atletiko Madrida).

Uslovi UEFA su samo jedan od razloga zbog kojih su se čelni ljudi Subotice, u dogovoru sa FK Spartak, odlučili na rekonstrukciju i proširenje Gradskog stadiona.

Gradski stadion je već dobio potpuno rekonstruisanu atletsku stazu, (koja je koštala 52 miliona dinara, tj. oko 440.000 evra) i travnatu podlogu, kod koje je urađena i kompletna drenaža sa zalivnim sistemom (koštalo 20 miliona dinara, tj. oko 170.000 evra).

Takođe, novi projekat obuhvata i podno grejanje podloge.

"Novi projekat podrazumeva lepe ovalne tribine okolo celog stadiona, sa svim pratećim sadržajima. U okviru stadiona imaćemo i kapacitete za smeštaj igrača, za ishranu igrača, teretanu, prostorije gde će se odlagati oprema i stvari radnika JKP Stadiona", izjavio je za B92.net Nemanja Simović, gradski sekretar za sport Subotice.
Foto: Render projekta stadiona/Ustupio sekretar za sport Subotice
Rekonstruisani stadion u Subotici će imati kapacitet od 8.600, što će biti dovoljno da se "pređe" minimalni uslov UEFA od 6.000 mesta.

Trenutna ukupna cena celokupnog projekta nije poznata, priča nam Simović i objašnjava zašto.

"Već je trebalo da krenemo u javnu nabavku izvođača radova, međutim, zbog koronavirusa, i kod nas je obustavljen posao na izradi ovog projekta. Nadam se da ćemo sa time krenuti čim izađemo iz ove pošasti, ali ćemo pravu cenu znati onog momenta kad raspišemo javnu nabavku i kada budemo videli da li se neko javio da može u tom iznosu da odradi taj posao".

Fudbalski klub Spartak je na sebe preuzeo izradu projekta, a portal eKapija je krajem prošle godine pisao da će to biti konzorcijum firmi "DBA" iz Novog Sada, "ProIng" iz Novog Sada i "North Inženjering" iz Subotice, koji je izradu projekta ugovorio sa UNDP.

Ukupna bruto izgrađena površina stadiona, podzemno i nadzemno, iznosi 47.282 m2, a prema prvom informacijama očekivalo se da cela rekonstrukcija bude završena do kraja 2021, međutim moguće je da će taj rok biti probijen zbog pandemije koronavirusa.

"Svakako je cilj da se ne ponovi situacija iz prethodne fudbalske sezone kada je FK Spartak svoje utakmice morao da igra u Novom Sadu ili Beogradu, pa je tako na kraju i ključnu utakmicu sa Danskim Brondbijem odigrao na avetinjski pustoj 'Marakani'", naveli su tada za eKapiju iz "DBA", sa kojom nismo uspeli da stupimo u kontakt.
Foto: Render projekta stadiona/Ustupio sekretar za sport Subotice
Stadion će biti izgrađen prema "kategoriji 4" UEFA propisa, a svoj glas o rekonstrukciji su dali i klubovi koji će koristiti stadion.

"Bilo je tu dosta interesantnih predloga. Neki su od strane projektanata prihvaćeni, tako da su na kraju postali sastavni deo projekta. (To se odnosi na) sa koje strane će se ulaziti i izlaziti, gde će biti koje svlačionice, i takvi detalji koji su njima (klubovima) važni za njihovo lakše funkcionisanje", nastavlja Simović.

Kada se priča o izgradnji ili rekonstrukciji stadiona u poslednje vreme, mišljenje mnogih je da su atletske staze višak i da ih ne bi trebalo biti na fudbalskim terenima.

U Subotici ne dele to mišljenje, pre svega zbog trećeg korisnika Gradskog stadiona – atletskog kluba Spartak.

"U Subotici to nije slučaj. Ovde postoji jedna bogata i duga tradicija bavljenja atletskim sportom, od 1945. imamo atletski klub koji ima veliki broj polaznika i članova. Znam na šta mislite, klasični mali fudbalski stadioni kao u Bačkoj Topoli što se gradi, biće tamo verovatno i bolja atmosfera, ali... Jednostavno ta priča da se atletska staza skloni nije jednostavno 'pila vodu' u subotici", zaključio je Simović priču za B92.net.

To je to za sada, do neke nove priče o nekim novim stadionima...

Luka Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

215 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: