Ne može mu niko ništa

Zbog nedavno nastalog spleta okolnosti, Novaku Đokoviću je prvo mesto ATP rang liste "rezervisano" na duže vreme.

Izvor: Luka Nikoliæ

Četvrtak, 13.08.2020.

15:45

Ne može mu niko ništa
Photo by Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

Srpski teniser je tokom 2020. godine osvojio sva tri turnira na kojima je učestvovao (ATP kup, Australijan open i Dubai) i ostvario učinak od 18 pobeda i 0 poraza.

To mu je, pred suspenziju sezone zbog pandemije koronavirusa, donelo 10.220 bodova na ATP ranglisti – 370 više od prvog pratioca Rafaela Nadala koji ima 9.850.

Kada je ATP objavio novi kalendar za završnicu 2020. godine, momentalno se ušlo u kalkulacije vezane za borbu za tron i nedelje na prvom mestu.

Nova pravila, prema kojima teniseri nisu mogli da izgube poene ni na jednom od turnira do kraja godine (računa im se najbolji uspeh iz ove ili prethodne sezone) za nijansu su pomogla više Špancu.

Ipak, kako stvari stoje, otkazivanjem turnira u Madridu i Vašingtonu, kao i odlukama srpskog i španskog igrača, dolazimo do sledećeg epiloga.

Đoković će se prvo pojaviti na Sinsinati Mastersu, gde će, s obzirom da je prošle godine ispao u polufinalu od Danila Medvedeva, imati priliku da osvoji 640 bodova.
Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Na US openu je još veća šansa za srpskog tenisera, koji je prošle sezone zbog povrede morao da preda meč osmine finala Stenu Vavrinki.

Ukoliko podigne četvrti trofej u "velikoj jabuci", trenutno prvi "reket" planete će moći da uveća svoju prednost za još 1.820 bodova.

"Bik sa Maljorke" je mogao da osvoji značajan broj bodova na Sinsinatiju jer tamo nije učestvovao ni prošle godine, dok na US openu tehnički nije mogao da osvoji nijedan bod, ali neće moći ni da ga izgubi.

Nakon Sinsinatija (22. avgust) i US opena (31. avgust), na programu, prema novom kalendaru ATP, je turnir iz Serije 250 u austrijskom Kicbilu, 8. septembra.

Titulu na tom turniru brani Dominik Tim, a ni Rafa i Novak nisu učestvovali prošle godine.

Ukoliko se Španac odluči za pojavljivanje u Kicbilu tu može da osvoji maksimalno 250 bodova, dok Đoković verovatno neće ni imati priliku da učestvuje jer se turnir igra tokom druge nedelje US opena.

Ako se desi da ispadne tokom prve nedelje, a ne bude morao da bude u karantinu po dolasku u Evropu (što je gotovo izvesno), srpski teniser će moći takođe da se takmiči u Austriji.
Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Masters u Madridu je trebalo da bude održan 13. septembra, ali pošto je on otkazan naredni turnir na programu je Masters u Rimu, za sada planiran za 20. septembar.

Prošle godine su se u velikom finalu našli upravo prvi i drugi teniser planete, a pobedu je odneo Nadal sa izuzetno čudnih 6:0, 4:6, 6:1.

S obzirom da se očekuje da obojica dođu u glavni grad Italije, nova pravila kažu da Rafa neće moći da izgubi bodove, ali neće ni Novak koji će moći da uveća svoju prednost ukoliko osvoji titulu, i to za 400 bodova.

Iako i dalje nije definitivno potvrđeno, očekuje se da se Rolan Garos održi od 27. septembra.

Taj turnir je još jedan od onih na kojima Novak može da poveća svoju prednost, a Nadal ne može da uradi ništa za svoje bodove, jer mu je ih ATP već "sačuvao".

Đoković je prošle godine ispao posle izuzetno dramatičnog polufinala protiv Tima, koji je dan kasnije u finalu poražen od Nadala u četiri odigrana seta.

To znači da na Rolan Garosu srpski teniser može da osvoji čak 1.280 bodova osvajanjem titule, odnosno 480 plasmanom u finale i porazom u istom.

Sve u svemu, ukoliko se Novak pojavi na svim navedenim turnirima sem Kicbila, što je očekivano, može maksimalno da osvoji sledeći broj bodova:

Sinsinati (640), US open (1.820), Rim (400), Rolan Garos (1.280). Ukoliko osvoji sve turnire, Novak će em biti nepobeđen u 2020. godini, em će na svoj saldo dodati još 4.140 bodova i imati ukupno 14.360.

Nadalova situacija kaže da na Sinsinatiju i US openu neće osvojiti nijedan bod, jer nije želeo da se pojavi na njima, a onda, ukoliko se odluči na učešće, u Kicbilu može da osvoji 250.

Slede dve "tmurne" situacije za Rafu, pošto, kako smo objasnili, u Rimu i na Rolan Garosu ne može da uveća svoje stanje ni za jedan bod.

Ukoliko Novak omane na svim pomenutim turnirima (to jest turnirima koji su zvanično ostali u ATP kalendari), odnosno ni na jednom ne nadmaši učinak iz prethodne sezone – Rafa ni tada neće imati šansu.

On može maksimalno da osvoji 250 bodova do kraja sezone i to sa tri različita turnira, čime ne bi uspeo da sustigne Novaka koji trenutno, kao što smo rekli, ima "višak" od 370 bodova.

Situacija, ipak, može drastično da se promeni, ali trenutno ne postoje nikakve ni izbliza zvanične informacije.

ATP je prilikom objavljivanja kalendara ostavio prostor za dodavanje turnira u isti, ukoliko se situacija sa koronavirusom smiri i određeni turniri pokažu volju za održavanjem.
Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Trenutno nije poznato koji bi turnir mogao da "uskoči" u novi kalendar, ali bi to moglo da značajno promeni borbu za "tron" do kraja sezone. Podsetimo i da je nedavno otkazana cela azijska turneja (Šangaj, Tokio, Peking...).

Takođe je veoma moguće održavanje Završnog turnira, kojem je ovo poslednja godina u Londonu pred selidbu u Torino, krajem sezone.

Taj turnir nije uračunat u ove kalkulacije jer nije zvanično potvrđen, ali ukoliko se on održi, a usput se ne pojavi nijedan drugi – Nadal će imati šansu.

U najgorem mogućem scenariju po Novaka, a to je da ni na jednom turniru ne nadmaši prošlogodišnji učinak a Nadal osvoji Kicbil, Španac bi mogao da preuzme prvu poziciju.

On je prošle sezone ispao u grupnoj fazi, baš kao i Novak, a ostvario je dve pobede i time upisao 400 bodova.

To znači da ove godine može maksimalno da osvoji 1.110, ukoliko osvoji turnir bez ijednog poraza.

Novak je prošle sezone ostvario samo jednu pobedu, odnosno osvojio 200 bodova, pa ove godine može čak i dodatno da uveća prednost nad Nadalom osvajanjem 1.300 bodova.

Ipak, ukoliko se desi "crni scenario" i Novak omane i na ovom turniru, tek tada će Nadal svrgnuti Srbina sa prvog mesta svetske liste tenisa.

Luka Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: