Šta to beše fudbal?

Fudbalski klub Mančester siti stavljen je na "stub srama" zbog neregularnih radnji i izbačen iz svih evropskih takmičenja na dve godine.

Izvor: Luka Nikoliæ

Subota, 18.07.2020.

09:00

Šta to beše fudbal?
Photo by Michael Regan/Getty Images

Konačno! UEFA je stala na put bogatim šeicima, Arapima i iluminatima i zaustavila ih na putu da unište fudbal.

Uprava "građana" nije pravovremeno i iskreno prijavljivala svoje sponzorske ugovore, te je lažirala finansijske izveštaje kojima je zaobilazila striktne regulacije Finansijskog fer-pleja (FFP).

Sitiju nisu pomogli ni armija advokata koju je poslao u Sud za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani, ni finansijska moć, ni to što je UEFA godinama sedela skrštenih ruku i gledala ne samo Sitijevo, već kršenje pravila i ostalih svetskih giganata.

Evropska kuća fudbala je izvojevala veliku pobedu posle koje fudbal i njegovo tržište neće biti isti.

Veliki, bogati klubovi će sada morati striktno da poštuju pravila FFP ne bi li se UEFA obrušila na njih i drakonski ih kaznila, dok će manji, siromašniji klubovi imati veće šanse da se priključe trci za najbolje igrače, najveće titule...

Ali,
možda u paralelnom univerzumu.
Photo by Christof Koepsel/Bongarts/Getty Images
Sud u Lozani je 13. jula doneo odluku da uvaži žalbu Mančester sitija i taj engleski klub oslobodi svih optužbi za pomenuta nedela i kršenje Finansijskog fer-pleja u periodu od 2012. do 2016. godine.

Siti, kao što svi znaju, nije izbačen iz evropskih takmičenja, ali mu je zato barem izrečena finansijska kazna.

Dobro, finansijska kazna je umanjena od prvobitno ustanovljene i sada iznosi, umesto 30, čitavih deset miliona evra – koliko će to pogoditi predsednika "građana" Kalduna Al Mubaraka, procenite sami.

Dobro, nije baš i da je Siti kažnjen jer je prekršio pravila. I to je CAS ukinuo, pa je UEFA uspela da drakonski kazni novog vicešampiona Engleske zato što nisu aktivno učestvovali u istrazi sprovedenoj protiv njih.

"UEFA je zbog ovoga gotova. Sada će da se vrati na to da kažnjava Legiju i Crvenu zvezdu jer su zapalili baklju", jedan je od komentara na društvenim mrežama.

UEFA je dugi niz godina na meti kritičara zbog oštre primene sankcija prema manjim klubovima čiji su prekršaji postojeći, ali čija je veličina prekršaja praktično zanemarljiva.

Upravo je iz tog razloga Evropska kuća fudbala dobila brojne pohvale zbog odluke da suspenduje Siti, jer se smatralo da bi ta odluka mogla da pošalje jasnu poruku da se "bahanalisanje" više neće tolerisati.

Umesto toga, UEFA je sama sebi lupila šamar i svoj autoritet svela na istorijski minimum, te ljubitelje fudbala širom sveta naterala da sanjaju o tome da će njihovi klubovi jednog dana ponovo imati koliko-toliko ravnopravne duele sa najvećima i najmoćnijima.
Photo by Laurence Griffiths/Getty Images
"To je sramna odluka. Sramota je kazniti Mančester siti sa toliko miliona evra ako nisu krivi. Ako niste krivi onda ne bi trebalo da budete kažnjeni. A, ako ste krivi, onda bi trebalo da budete izbačeni. Koji god da je slučaj u pitanju, ovo je katastrofa", bila je reakcija Žozea Murinja.

"Posebni" je istakao zanimljivo rešenje za probleme UEFA sa Finansijskim fer-plejom – "žurku".

"Sada pričamo o Mančester sitiju, ali u prošlosti i drugi klubovi su bili u sličnoj situaciji i svi znamo kako je to prošlo. Mislim da je onda najbolje da otvorimo vrata ovog cirkusa i da pustimo sve da uđu. Da uđu besplatno, izađu, a onda se vrate, da rade šta god požele", dodao je portugalski stručnjak, trenutno menadžer Totenhema.

Ni menadžer novog šampiona Engleske Liverpula, Jirgen Klop nije bio zadovoljan odlukom UEFA.

"Srećan sam što će Siti igrati u Ligi šampiona, ali mislim da to nije bio dobar dan za fudbal, da budem iskren. Ja mislim da je FFP dobra ideja. On je tu da zaštiti klubove i takmičenja. To je bila ideja na početku, to da niko ne troši previše novca i slično", rekao je Klop i podvukao:

"Ako dođete do toga da više nikog nije briga, da najbogatije zemlje i najbogatiji ljudi rade šta im se prohte, to bi zakomplikovalo stvari. Mislim da bi to automatski dovelo do svetske Superlige sa oko deset timova".
Photo by Philipp Schmidli/Getty Images
Nekoliko dana nakon odluke CAS-a, svetska fudbalska javnost i dalje željno iščekuje da pročita kompletno obrazloženje tog Suda.

UEFA je u saopštenju po donošenju odluke navela "da nije pronađeno dovoljno dokaza kako bi se doneli verodostojni zaključci o optužbama i da je veliki deo optužbi zastareo".

CAS je trebalo da u petak, 17. jula javnosti dostavi saopštenje u kojem bi precizno objasnili zašto su "građani" oslobođeni odgovornosti, ali to nije uradio, te je naveo da će tako nešto biti urađeno naredne nedelje.

Najnovije informacije kažu da je moguće da CAS nikada ne objavi svoje obrazloženje ukoliko se jedna od dve "zaraćene" strane tome usprotivi, što bi ostavilo gorak ukus u ustima javnosti jedan veliki znak pitanja nad ovom odlukom.

Ono što mnogi žele da znaju je na koji način Siti nije prekršio pravila za koja se mislilo da jeste, kao i kako je moguće da je određen deo optužbi zastareo upravo prema statutu UEFA, odnosno kako je moguće da niko iz te organizacije nije reagovao na kršenje pravila pre 2020- godine, četiri godine nakon što je zabeležena poslednja optužba iz ovog slučaja (2012-2016).
Photo by Shaun Botterill/Getty Images
Još jedno pitanje koje se postavlja vezano je za Finansijski fer-pej, odnosno šta će biti sa njim.

UEFA odgovorno tvrdi da i dalje potpuno veruje u FFP i da će u godinama ispred nas nastaviti da koristi isti sistem.

Ovo definitivno nije prvi put da je FFP na meti kritičara, a među njima je oduvek bio proslavljeni Arsen Venger, koji je kritikovao FFP 2011. godine, baš kada je uveden.

Tada je upravo Mančester siti potpisao sponzorski ugovor sa Etihadom u vrednosti od 385 miliona evra. "Etihad airways" u vlasništvu je Zajeda Al Nahjana, polu-brata jednog od vlasnika Sitija, Šeika Mansura.

"To postavlja pitanje o kredibilnosti Finansijskog fer-pleja. Oni su nam poslali poruku da mogu da ga zaobiđu i urade šta žele", rekao je tada Venger.

Četiri godine kasnije Arsenal je bio među najmanjim "trošadžijama" od klubova svog renomea.

"FFP je gotov. Video sam naznake iz UEFA pre nekog vremena. Mislio sam jedno vreme da će FFP biti dobar, ali sada vidim da je to nemoguće", kazao je Venger 2015. godine.
Photo by Julian Finney/Getty Images
Siti, PSŽ i Milan su prethodno kažnjavani zbog kršenja pravila, ali su se sankcije na kraju slučajeva uglavnom umanjivale na finansijske, što je bogatim vlasnicima tih klubova bio najmanji problem.

Ovakve situacije najčešće budu završene "kolektivnom amnezijom" i o njima se više ne vode relevantne konverzacije, ali će, iz jednog ili drugog razloga, ovog puta definitivno ostaviti veliku mrlju na UEFA.

Menadžer Sitija Pep Gvardiola je u nekoliko navrata, dok odluka još nije bila donesena, isticao da neće napustiti ekipu šta god da odluči CAS.

Definitivno je da će zbog svoje vernosti Pep biti nagrađen, a ono što se "šuška" u britanskim kafićima je osveta koja se sprema.

"Želimo izvinjenje od njih. Ne očekujemo da će nas Liverpul i Totenhem braniti, ali mi imamo pravo da se branimo. Dokazali smo da nije istina sve što se pričalo o nama", rekao je Gvardiola posle odluke Suda u Lozani.

Ukoliko se Mančester siti zainati, ostali premijerligaši će biti samo nemi posmatrači "čerupanja" već sada nenormalnog tržišta.

Luka Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: