Što se tiče tenisa, "ništa više neće biti isto"

Rafael Nadal bi da se promene pravila, podrška mu dolazi i iz SAD, dok Novak Đoković i Rodžer Federer "nemo" čekaju da se nešto desi.

Izvor: Luka Nikoliæ

Sreda, 25.03.2020.

10:00

Što se tiče tenisa,
Teniseri sada mogu samo da èekaju (Clive Brunskill/Getty Images)

Federerov rekord koji Đoković juri, kao i ponovno odlaganje nastavka sezone, ponovo su glave teme teniskog sveta.

Teniski svet se i dalje pita – da li će se nedejle na prvom mestu ATP rang liste računati tokom suspenzije sezone.

Kao što smo već pisali, rang lista je "razmrznuta" barem do 8. juna, a ono što je sporno je da li će Novaku boravak na prvom mestu biti uračunat u večnim knjigama.

Kada je ATP objavio da će renking biti nepromenjen do nastavka sezone nije objavi kako će to uciati na pomenutu statistiku, pa se oko toga podigla prašina koja se još nije spustila.

"Federerovi navijači će se ljutiti, ali ja mislim da bi Đokoviću trebalo da budu priznate sve te nedelje dok je renking 'zamrznut' a on je na prvom mestu. On je zaslužio renking i svakako bi bio 'broj 1' i da se tenis igrao normalnim tokom", mišljenje je stručnjaka Breda Gilberta.

Novak se trenutno nalazi na kontu od 281 nedelje provedene na prvom mestu, a ispred njega su samo Pit Sampras sa pet više, kao i Rodžer Federer sa čak 310.

Iako u svetu postoji dosta veći problem od nedelja provedenih na prvom mestu, ljubitelji sporta, u ovom slučaju tenisa, traže nešto čime bi se zanimali dok se sve ne vrati u normalu.
Ovako su izgledale poslednje Olimpijske igre, u Rio de Žaneiru 2016. (Clive Brunskill/Getty Images)
To je nateralo portparola ATP Sajmona Higsona da se oglasi povodom pomenutog pitanja.

"Mnoge stvari vezane za 'zamrznuće' ATP rang liste, kao i način na koji će se sve nastaviti kada do toga dođe, još nisu potvrđene i potrebno ih je tek pregledati. Dodatne informacije će biti prosleđene kada ih budemo imali", naveo je Higson, a maltene identičan odgovor stigao je i od portparola WTA Ejmi Bajnder.

Da je nastavak teniske sezone poljuljan svima je jasno, pogotovo u datumu kada je to za sada planirano, 8. juna.

Taj datum planiran je kako bi teniser i teniserke imali mogućnost da se uigrajuj pred prvi veliki turnir, Vimbldon koji je planiran za 29. jun.

Ipak, koliko je nerealan taj datum, pre svega zbog broja zaraženih i preminulih od koronavirusa u Engleskoj koji skače iz dana u dan, govori i potez da se Olimpijske igre, koje su bile zakazane za 24. jul (znači, skoro mesec dana kasnije), odložee.

Nemogućnost odigravanja Igara u tom periodu bila je evidentna i pre zvanične odluke Međunarodnog olimpijskog komiteta, a to nam (uz još nekoliko faktora) govori samo jedno – Vimbldon će biti ili otkazan, ili odložen.
Novak bez poraza ove godine, ukljuèujuæi i trofej Australijan opena (Quinn Rooney/Getty Images)
Ovakav splet okolnosti napraviće dodatan problem ATP i WTA, koji za svoj renking koriste bodovanje na osnovu 52 nedelje tenisa u kojima se igračima stalno oduzimaju poeni iz prošle, a dodaju poeni iz ove godine na nedeljnoj bazi.

Svima je jasno da suspenzija sezone najviše štete donosi najboljem srpskom sportisti – iz nekoliko razloga.

Novak je 2020. počeo na izuzetan način, pobedivši u svih 18 mečeva koje je odigrao (21 ako se računa i kraj prethodne godine). Osvojio je ATP kup, Australijan open i Dubai i održao prednost nad Nadalom na vrhu liste.

Period koji je trebalo da bude pred nama, a koji je uključivao brojne Masterse i Rolan Garos, nije bio period tokom kojeg je 32-godišnjak iz Beograda uradio mnogo toga zadivljujućeg prošle sezone.

U narednim turnirima, gledajući sve do Vimbldona, Nadal je branio veći broj poena i prednost na vrhu rang liste bi se, gotovo je sigurno, povećala.
Federer i Ðokoviæ æe morati da odlože svoje rivalstvo (EPA-EFE/MICHAEL DODGE)
Kako je već naveo Bred Gilbert, jasno je da bi srpski teniser u narednih nekoliko meseci prestigao Pita Samprasa po broju nedelja na prvom mestu i približio se Rodžeru Federeru, tako da je i po tom pitanju Novak "oštećen".

Ukoliko i rekordi budu "zamrznuti", Đoković će ostati na 29 nedelja od Federera, a ukoliko se tenis uopšte ne bude igrao ove godine (što pojedini ne isključuju kao opciju), Novak će bez ikakvog problema prestići Švajcarca.

Kao što vidite, implikacije nisu male.

"I posle Indijan Velsa (prvi turnir koji je odložen prim. aut), Đoković bi bio prvi na svetu, osim da je ispao pre polufinala a da je Rafa osvojio turnir. To se nije desilo i Đoković je i dalje 'broj 1'. Ako ATP krene da skida poene iz prošle godine za svaki turnir koji prođe tokom suspenzije sezone, Đoković bi i dalje bio prvi jedno dugo vreme, barem do Vimbldona i oduzimanja poena sa tog turnira", ističe Gilbert zanimljivu tezu.

Ovakvim načinom razmišljanja dolazimo do najboljeg argumenta u korist Đokovića – on ne može da izgubi dovoljno poena da bi spao sa prvog mesta, ako se svi poeni oduzimaju, sve do Vimbldona.
Barti po osvajanju Rolan Garosa, u društvu Roda Lejvera (Clive Brunskill/Getty Images)
Sa druge strane Tura, australijska igračica Ešli Barti, koja je uskoro trebalo da brani titulu na Rolan Garosu, u istom je "košu" kao i Đoković.

"Đokoviću bi trebalo da se dodele te nedelje sve do sledećeg Grend slema, a posle toga nisam siguran šta bi trebalo raditi... Isto važi i za Barti", rekao je Deren Kejhil, trener rumunske teniserke Simone Halep, direktne konkurentkinje Barti.

Teško je reći šta je najbolja opcija, što se tiče muškaraca i što se tiče žena, a možda i najpošteniju istakao je Rafael Nadal.

"Bik sa Maljorke" je podržao predlog da se do kraja sezone ustanovi sistem od poena iz prethodne dve godine, umesto standardnog od 12 meseci.

Taj predlog podržao je i Dejvid Mekferson, trener Džona Iznera i braće Brajan.

"Neshvatljivo je da se poeni oduzimaju bez da igračima date šansu da ih odbrane. To se dešava često u standardnom sistemu i može da se zove sada. Tim je osvojio Indijan Vels prošle godine, Rafa je dominirao na šljaci i oni bi trebalo da imaju šansu da odbrane te poene pre čak iako su svi ti turniri otkazani ove godine", naveo je Mekferson prilikom jednog intervjua.
Photo by Al Bello/Getty Images
Ovakav vid bodovanja je nešto o čemu se sve više razgovara i kada se pričača o "nevanrednom stanju", s obzirom da bi on značajno smanjio padove koji mnogi doživjavaju zbog povreda.

Kako ističu zagovornici tog sistema, igrači koji moraju da odsustvuju nekoliko meseci zbog povrede – koja, logično, nije njihova krivica – bivaju previše rizogorno kažnjeni, a na ovaj način bi imali više "lufta".

"Ne znam kome će koji sistem više pomoći i šta će se desiti kada nastavimo sa tenisom. Jedino što znam je to da se nećemo odjedanput vratiti u normalu kao da se ništa nije desilo", podvukao je Gilbert.

Šta god da bude, ali, za početak, da se tenis (i sav ostali sport) vrati. Možda počnemo od Rolan Garosa 20. septembra. Možda se taj turnir ni tada ne održi, zamislite to...

Luka Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: