Da li razumno rešenje uopšte postoji?

Pandemija koronavirusa napravila je problem košarkaškim ligama celog sveta, a posledice će se tek osetiti, kako svugde tako i u Srbiji.

Izvor: Luka Nikoliæ

Ponedeljak, 16.03.2020.

13:00

Da li razumno rešenje uopšte postoji?
photo: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Problem koji je novi koronavirus prouzrokovao košarci je takav da ju je ostavio u limbu.

Neka nacionalna prvenstva već su otkazana, ali je većina, uključujući najveća kao što su NBA i Evroliga, suspendovano.

Čelnici svih evropskih i svetskih liga trenutno imaju jedan zadatak – da pronađu najbolje moguće rešenje oko nastavka sezona, kada i ako do toga dođe.

Taj problem je rezervisan samo za pomenute lige, one koje su u limbu i čija sudbina još nije poznata.

Da li će se ta prvenstva nastaviti ili prekinuti? Ako hoće, kada? Da li će biti dovoljno vremena da se završe bez otkazivanja utakmica? Ako neće, koje utakmice otkazati? Šta raditi sa učesnicima plej-ofa? Da li su ekipe koje su sada u zoni ispadanja već ispale? Da li su prvoplasirani šampioni, nevezano za plej-of? Da li da ukinemo plej-of, ili da ukinemo sve pre plej-ofa? Da li da plej-of pretvorimo u završni turnir? Fajnal-for, Fajnal-ejt?

Kao što vidite pitanja je mnogo. Na sreću odgovori su spremni, ali odluka o tome koji je najbolji je i dalje daleko.

Ono što je trenutno najbitnije je da su svi klubovi, igrači i lige svesni da je što brži završetak pandemije koronavirusa ono što je mnogo bitnije od (sigurnih) finansijskih gubitaka, košarke, medalja, epiteta...

Ipak, i pored toga, već je došlo i tek će dolaziti do nesuglasica.

Priliku da pozitivan primer vidimo smo mogli kod Litvanaca, koji su odmah završili šampiona i proglasili Žalgiris kao novog-starog šampiona, što nije preterano uzburkalo tamošnju javnost.
EPA-EFE/David Aguilar
Žalgiris je taj slučaj mogao da iskoristi i da momentalno raspusti celu ekipu i dopusti svojim stancima, uglavnom Amerikancima, da napuste Litvaniju i vrate se kući kako bi bili sa svojim porodicama.

Na isti potez odlučio se i Olipijakos, ali zato u Turskoj i Rusiji misle da je pametno da se košarka i dalje igra. I u Srbiji su do nedavno, tačnije do nedelje kada su se igrale utakmice KLS, ali ih je u nastavku sezone zaustavilo vanredno stanje.

"Razumem da je nešto bezbednije igrati utakmice bez publike, ali to jednostavno nije dovoljno bezbedno. Mi košarkaši uživamo igrajući košarku i takmičeći se jedan protiv drugog, ali rizik je veći nego ranije i igranje utakmica trenutno se jednostavno ne isplati"
, naveo je Šejn Larkin nedavno.

Larkin je samo jedan od Amerikanaca koji su otvoreno kritikovako Košarkaški savez Turske i tamošnje čelnike, koji i dalje nisu suspendovali ligu.

Kao epilog dobili su "građansku neposlušnost", tačnije odluku nekih da ne budu deo utakmice "iz ličnih razloga", dok su Nikola Kalinić i saigrači iz Fenerbahčea bez problema odigrali meč sa Tofašom.

Najnovije žarište koronavirusa je Španija, sa oko 7.988 slučajeva zaraženih i 294 smrti u trenutku pisanja ovog teksta.

U prethodnih nekoliko dana španska ACB liga naišla je na problem oko odluke o nastavku sezone, koji je prouzrokovan limbom sa početka teksta.
EPA-EFE/Javier Lopez Hernandez
Naime, prema zakonu, trenutna suspenzija lige ne dopušta ekipama, koje bi većinom to volele, da raskinu ugovor sa određenim igračima zbog "više sile", jer – takmičenje je planirao da se nastavi prvom prilikom, javlja "Mundo Deportivo".

Ono što trenutno mogu da urade je da podnesu drugu vrstu zahteva koja bi suspendovala ugovor igrača do nastavka sezone, što, navodi se, nije dovoljno.

Drugi problem odnosi se na regularnost takmičenja i proglašenje šampiona i ekipa koje su ispale. U ACB ligi imao 18 ekipa od kojih je jedna prvak (logično, jelte), a dve na kraju tabele ispadaju u niži rang.

Te dve ekipe trenutno su Fuenlabrada i Estudijantes, sa dve odnosno jednom i po pobedom manje od Mursije, koja zauzima 16. poziciju.

Pomenute ekipe veruju da potpuno otkazivanje lige može da im koristi, jer navode da bi otkazivanje lige trebalo da potpuno ponište sezonu i time nikome ne donesu titulu, kao ni ispadanje.

U tom slučaju ne samo da Fuenlabrada i Estudijantes ne bi ispali, već ni dve najbolje ekipe iz druge lige ne bi ušle u prvu, a niko ne bi bio šampion.

U suprotnom za prvaka Španije bi bila proglašena Barselona, koja je trenutno, 11. kola pre kraja, na prvom mestu sa jednom pobedom više od drugoplasiranog Real Madrida.

Članovi ACB lige će se sastati u ponedeljak putem videokonferencije kako bi izglasali šta će biti sa njihovim prvenstvom, a razrešenje situacije tako brzo neće dobiti ABA liga, koja se nalazi u maltene preslikanom limbu.
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Predsednik KK Partizan Ostoja Mijailović je pre suspenzije ABA lige koja je u međuvremenu stupila na snagu izjavio da se u situaciji koja je, ispostavilo se, stvarno nastala, ili momentalno održi plej-of ili da se njegovom klubu, kao trenutno prvoplasiranom dodeli titula.

Mijailović je tada naveo da se zalaže za održavanje plej-ofa početkom ili sredniom aprila što je, možemo zaključiti, trenutno nemoguće, ali taj podatak ide najviše Partizanu u korist jer sve daljim odlaganjem nastavka sezone dolazimo ka sve izvesnijoj realizaciji "litvanskog rešenja", da ga tako nazovemo.

Sa druge strane, takođe pre proglašavanja vanrednog stanja u Srbiji, Crvena zvezda se oglasila i odgovorila na Mijailovićev predlog rekavši da nije za rešavanje problema van terena.

"Takođe, bez namere da kao klub bilo šta prejudiciramo, sve predloge da se u slučaju nemogućnosti odigravanja bilo kog takmičenja u narednom periodu ili takozvane "više sile" trenutni plasman u ABA ligi proglasi i konačnim, smatramo izuzetno neozbiljnim jer je KK Crvena zvezda mts kao jedini učesnik iz regiona u Evroligi bio u novom režimu takmičenja pod neuporedivo većim opterećenjem u odnosu na ostale klubove", naveli su, pored ostalog, crveno-beli.

Svim ljubiteljima košarke je jasno da bi bez premca najbolje bilo da se o pobedniku ABA lige (i bilo koje druge) odluči na terenu, igrom pet na pet, ali ostaje da vidimo da li će to biti moguće.

Iz španskog prvenstva navode da je sve na klubovima.

"Verujemo u to da će se sezona završiti, ali ako ne bude moguće onda ćemo doći u situaciju u kojoj nikada nismo bili i to će morati da analiziraju svi klubovi", naveli su iz ACB lige. A iste potvrde dobijamo iz ABA lige.

"Ne bi loše rešenje bilo da u ovakvim vanrednim okolnostima organizujemo završni turnir, fajnl-for umesto plej-ofa. Naravno, ponavljam, o tome treba da se izjasne klubovi, oni su ti koji donose odluke. Moje je mišljenje da treba da se odigra to poslednje kolo, ako treba i bez publike, kako bi se iskristalisala situacija na tabeli. Posle toga ćemo da vidimo kako da odigramo završni deo. Meni se dopada ideja fajnal-fora", rekao je, pored ostalog, predsednik lige Domagoj Čavlović za "Maxbetsport".

Ipak, sigurno je da je Litvancima i, urpkos velikom rivalitetu, Špancima, mnogo lakše da postignu razuman dogovor neko gotovo uvek neprijateljski nastrojenim balkanskim klubovima.

Doduše, ako je nekada bilo vreme da se "zakopaju ratne sekire", to je sada.

Ukoliko neke od trenutno suspendovanih liga reše da prekinu sezonu i time olakšaju život svojim košarkašima, imaće čiji primer da prate.

Pored Litvanije, prvenstvo su prekinuli i Ukrajina, Belgija i Švedska, koji su prvoplasirane ekipe proglasili šampionima, dok su Slovaci otkazali ligu ali ne i proglasili prvaka.

Problem oko plej-ofa je ono što najviše "koči" obustavljanje svih liga i proglašavanje šampiona, jer da njega nema mnogo bi lakše bilo trenutno prvoplasiranog okititi zlatom.

Na velikom testu će biti i NBA liga, koja sigurno ima najviše motiva da se u nekom trenutku nastavi, kao i najelitnije evropsko takmičenje, Evroliga.

Ukoliko bi se lige završile ovog momenta, šampiona NBA bi bili Milvoki Baksi sa najboljim učinkom u obe konferencije, a šampion Evrope bi bio Anadolu Efes.

A, šampion Evrokupa? O tome bolje da ne počinjemo...

I, ne izlazite napolje ukoliko baš, baš, baš ne morate.

KORONAVIRUS I VANREDNO STANJE: Informator

U Srbiji je od danas na snazi odluka o uvođenju vanrednog stanja.

Ovo su MERE KOJE MORATE POŠTOVATI tokom trajanja vanrednog stanja. I Grad Beograd doneo je set mera tokom trajanja vanrednog stanja.

Granice Republike Srbije zatvorene su za sve strane državljane, osim u izuzetnim slučajevima. Pročitajte ko može da uđe u Srbiju.

Mnogo je nepoznanica oko koronavirusa, ali je još više poluinformacija koje kruže internetom. Zbog toga je Ministarstvo zdravlja pripremilo i odgovore na najvažnija pitanja o bolesti uzrokovanoj novim koronavirusom COVID-19.

KOJI SU SIMPTOMI KORONAVIRUSA?

Koji su simptomi infekcije koronavirusom i kako iz prepoznati, kao i šta raditi sa kontaktima osobe kod koje je postavljena sumnja na infekciju koronavirusom?

IMATE NEKE OD SIMPTOMA INFEKCIJE? NE IDITE SAMI KOD LEKARA!

Ministarstvo zdravlja savetuje sve one koji imaju određene simptome respiratornih infekcija da ne idu u dom zdravlja ili bolnicu, već da se odmah obrate dežurnom epidemiologu na KONTAKT TELEFONE.

ŠTA AKO...

Ministarstvo zdravlja objavilo je i set saveta i preporuka za kućnu izolaciju za sve one koji su možda bili izloženi koronavirusu, kao i za članove njihovih porodica. Evo kako se treba ponašati u tim slučajevima.

A KAKO DA SE ZAŠTITITE?

Pitate se kako da se zaštitite od infekcije koronavirusom? "Bapski lekovi" neće pomoći, ali osnovna higijena može da bude od velike koristi. Pročitajte šta još treba da radite i kako da se ponašate da smanjite rizik po sebe i druge.

BUDITE U TOKU!

I, naravno, za sve najnovije informacije o koronavirusu u Srbiji i svetu - pratite B92.net. Konferencije o novim podacima o koronavirusu u Srbiji možete pratiti svaki dan na našem sajtu i TV B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: