Zvezdin problem sa "paljenjem"

Kup Radivoja Koraća počeo je u četvrtak i nije doneo iznenađenja. Pobede su ostvarili abaligaši Crvena zvezda i Mega Bemaks, te zakazali duel u polufinalu.

Izvor: Luka Nikoliæ

Petak, 14.02.2020.

12:30

Zvezdin problem sa
Foto: StarSport

Crveno-beli su ovog puta uspeli da bez drame prođu u narednu fazu, za razliku od nekih prethodnih godina kada su im velike probleme napravili Borac iz Čačka i dorćolski Dinamik.

Opet Zvezda nije dobro krenula, momci sa Crvenog krsta su pogodili neke teške šuteve i brzo došli do dvocifrene prednosti, ali su na kraju suv kvalitet i jednostavno bolje poznavanje košarke preovladali.

Privikavanje na potpuno drugačiji tip protivnika od onog sa kojim ste se sastajali tokom cele sezone sigurno ima određene poteškoće, a interesanatan je bio komentar Dejana Davidovca vezan za lopte sa kojima se igra.

"Uglavnom se mučimo zbog ovih lopti, jer niko ne igra sa njima, nove su. Nije da se nešto žalim, mislim da je stvarno zbog toga", kazao je posle meča Davidovac nekolicini novinara u dvorani "Čair".
Foto: Vladan Damnjanoviæ/KSS
Davidovac se osvrnuo i na Zvezdin sada već jasan problem ulaska u mečeve. Izabranici Dragana Šakote su protiv Radničkog, ekipe koja dolazi iz drugog po rangu srpskog prvenstva, prvu četvrtinu izgubili rezultatom 28:25, a razlika je bila i dosta veća.

Zvezda je u poslednjih pet mečeva, doduše tri evroligaška, čak četiri otvorila jako loše i dopuštala protivnicima da se lako "odlepe" na samom početku.

To je bio slučaj protiv Efesa (16:24 1/4), Panatinaikosa (9-21), Himkija (18-28) i Mornara (9-20), dok samo protiv Partizana u "večitom" derbiju to nije bio slučaj - Zvezda je tada posle prvih deset minuta vodila 25:23.

"Već koji put nam se dešava da počnemo loše utakmice. Ušli smo kilavo, možda smo malo potcenili protivnika. Dozvolili smo im da uđu u njihov ritam i da pokažu šta znaju. Napravili su razliku, ali smo uspeli da se vratimo i ovo je korak ka cilju, a to je osvajanje Kupa", naveo je Zvezdin "kombo".

Crveno-beli nisu imali Bog zna kakvu podršku u četvrtak i tek se u par navrata kroz "Čair" zaorilo "Zvezda, zvezda", "Štimac, Štimac" ili "Odžo, Odžo", kada je gorostasni Nigerijac "oduvao" dva protivnička igrača i zaradio faul u napadu.
Foto: Vladan Damnjanoviæ/KSS
Da će stvari biti drugačije sigurno je, pogotovo ako se u finalu desi repriza sa Partizanom, ali naredna prepreka na putu Zvezde je Mega, koja je uspela da savlada užičku Slobodnu sa 82:73.

Utakmica je dvaput na kratko prekinuta u prvom poluvremenu - prvi put kada se jedan dečak izgubio na tribinama (maltene momentalno je pronađen), a drugi put kada je trener Mege Dejan Milojević izgubio živce i ušao u žestok verbalni obračun sa sudijama.

Milojevićeva ekipa nije igrala dobro u tim trencima, štaviše, pa je Sloboda došla na pola puta od iznenađenja, pošto je na poluvremenu vodila osam razlike.

Mega ne blista ove sezone i, iako je najmlađa ekipa ABA lige (a i šire), igra daleko ispod očekivanja i vodiće borbu za opstankom u poslednja tri kola. Ipak, i takva Mega uspela je da izađe na kraj sa jednom od najboljih ekipa Košarkaške lige Srbije, najviše zahvaljujući sjajnom Marku Simonoviću koji je imao 32 poena i 13 skokova.

Značajna pobeda za Megu koja je uvek, nezavisno od sastava, bila motivisana na Kupu imaće pred sobom protivnika koji nije u najboljoj formi, ali koji će biti istaknut favorit.

Zvezda je Megu pobedila u poslednjih sedam mečeva, dok je poslednji trijumf Milojevićeva četa ostvarila KLS-u 2018. godine kada je bila bolja sa 76:74.

Od tada šampion Srbije je šest od sedam puta bio bolji sa barem deset razlike, u poslednja dva meča je bilo plus 18, tako da je favorit u prvom polufinalu (subota, 17h) kristalno jasan.

Drugi deo Kupa počinje danas, u petak, a prvi meč igraju FMP i Dinamik od 17 časova, dok se od 19.30 sastaju Partizan i čačanski Borac. Na papiru možda možemo da očekujemo zanimljivije duele nego što su bili oni u četvrtak, ali ni popularni "blowout"-ovi ne bi bili neočekivani.

Luka Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: