Da li Totenhemova kriza može da uplaši Zvezdu?

Fudbaleri Crvene zvezde če protiv "ranjenog" Totenhema pokušati da naprave iznenađenje i zakorače ka jednom od prva tri mesta Grupe B Lige šampiona.

Izvor: Luka Nikoliæ

Utorak, 22.10.2019.

10:00

Da li Totenhemova kriza može da uplaši Zvezdu?
Photo by Jack Thomas/Getty Images

Šampion Srbije treću godinu zaredom putuje u Englesku kako bi se u grupnoj fazi nekog elitnog takmičenja sastao sa ostrvskim klubom.

U prethodna dva meča na Ostrvu zabeležen je remi sa Arsenalom (0:0), ali i ubedljiv poraz od Liverpula (4:0).

Sada Zvezda dolazi na megdan jednom premijerligašu koji se nalazi u specifičnoj situaciji. Totenhem je u novu sezonu ušao kao vicešampion Evrope, ali taj epitet nije opravdao, naprotiv.

U poslednjih 11 mečeva Spursi imaju samo dve pobede i nekoliko skandalozno loših rezultata.

Poraz od Bajerna od 7:2 je najubedljiviji koji je jedan engleski klub doživeo na domaćem terenu u evropskim takmičenjima, dok ni remi sa Votfordom i poraz od Brajtona od 3:0 u Premijer ligi ne idu u korist formi ekipe Maurisija Poćetina.

Ipak, iz crveno-belog tabora pozivaju na oprez, sa pravom.

“Svaki klub prolazi svoje neke periode. I Totenhem sada prolazi kroz fazu, koja može da se desi svakom klubu. Veliki akcenat je bačen na to, ali ja ne mislim tako. Smatram da su to svi igrači jako dobri, na čelu sa fenomenalnim trenerom, koji radi fantastičan posao svih ovih godina. Sigurno je da je Totenhem vezan za ime gospodina Poćetina, kojeg smatram jednog od najboljih trenera Evrope, ako ne i sveta. To su sve iskusni igrači, koji imaju reprezentativnog iskustva. Gledaćemo na Totenhem kao da nastupa u najboljoj formi i uopšte ne razmišljamo o tome da li su u krizi ili ne. Iako imaju izvesnih problema, ne zaboravite da je Totenhem jedna od najboljih ekipa u Premijer ligi“, rekao je trener Vladan Milojević dan uoči meča.
Photo by Jack Thomas/Getty Images
Zvezda drugu godinu zaredom igra grupnu fazu Lige šampiona, a treći put u nizu je u Evropi računajući i nastup u Ligi Evrope.

Dobar deo igrača tu je iz prethodne sezone i neukusno je reći da su se navikli na ovakve mečeve, ali su im pređašnji dueli sigurno bili dobra priprema za svaki naredni i da su svakom utakmicom osećali sve manji i manji pritisak – počevši od Napolija i PSŽ, pa preko Liverpula i Bajerna...

Ipak, svaka utakmica protiv rivala koji je desetine miliona vredniji, koji ima neopisivo bolje uslove i koji, realno gledano, poseduje neuporedivo veći kvalitet, nikada nije olako shvaćena, ma koliko se pričalo o krizama i sličnom.

Izabranici Vladana Milojevića su više puta pokazivali da ih veličina protivnika i očekivanja javnosti ne mogu uplašiti i to neće biti problem ni u utorak od 20 časova po lokalnom vremenu severnog Londona.

Štoper Nemanja Milunović veruje da preterano respektovanje protivnika za kojeg je veoma jasno ko je i šta je nije u planu.

“Imamo svoje planove i taktiku, pokušaćemo da se pridržavamo dogovora iz svlačionice. Ne treba previše respektovati protivnika, treba da se skoncetrišemo na svoju igru i da probamo da iskoristimo mane Totenhema”, kaže on.
Photo by Jack Thomas/Getty Images
Momak koji je nedavno dobio poziv u reprezentaciju Srbije dobio je pitanje o jednom od najboljih napadača sveta i tome kako ga zaustaviti. U pitanju je Hari Kejn, a problem koji će Englez stvarati odbrani crveno-belih Nemanja je uporedio sa onime što je nedavno radio Robert Levandovski u Minhenu.

Iskreno, radi se o jednom od najboljih napadača na svetu. Kada smo igrali protiv Bajerna u dobroj meri smo zaustavili Levandovskog, tako da je to neki put do uspeha. Nadam se da će sutra 11 momaka koji budu istrčali na teren biti kompaktni u ispunjenju tog zadatka”.

Milojević u utorak uveče neće moći da računa na Ričmonda Boaćija, koji je ostao u Beogradu zbog povrede, ali će na raspolaganju imati sve osatle igrače koji su nastupali i tokom aktuelnog niza od šest pobeda.

Veliko je pitanje da li će na teren stadiona u Londonu istrčati Milan Pavkov, neko ko je sa dosta uspeha ranije igrao protiv engleskih ekipa, ili Tomane, koji još nije uspeo da se dokaže “severu”.

Odbrana se protiv Bajerna pokazala kao odlična u jednim, ali kritična u drugom situacijama. Standardna kombinacija Degenek-Milunović trebalo bi da bude spremna, sa Rodićem sa leve i najverovatnije Gobeljićem sa desne strane.

Ispred njih biće sigurno Kanjas, dok bi umesto Dušan Jovančića mogao bez problema da zaigra njegov mlađi kolega Miloš Vulić.
Photo by Catherine Ivill/Getty Images
Od Milojevića ne bi trebalo očekivati puno iznenađenja i promena u igri i taktici od prethodnih utakmica protiv ekipa sličnog renomea.

Takvom mišljenju ide u prilog to što trenutno Totenhem igra i “protiv samog sebe”.

"U svakoj utakmici je važno pobediti, ne samo u sutrašnjoj. Ovo je period kada smo sami sebi najveći protivnici. Mi sutra ne igramo samo protiv Crvene zvezde, već i protiv nas samih", rekao je menadžer “pevaca” Maurisio Poćetino dan uoči utakmice.

Dok se donekle Poćetinove reči mogu shvatiti kao skidanje pritiska, veliki deo njegovog citata i generalnog stava oko trenutne situacije u Spursima je istinit. Da je kriza, kriza je. Da ne ide, ne ide. I to već neko vreme, protiv klubova koji su po kvalitetu ne preterano bolji od crveno-belih.

Iako je Totenhem u jako lošoj formi, ovo je meč iz kojeg Zvezda može da se vrati u Beograd donekle zadovoljna porazom, ukoliko takva stvar postoji u sportu. Luka Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: