Zvezda može mnogo bolje, a protiv Kopenhagena i mora

Fudbaleri Crvene zvezde nalaze se pred najvećim izazovom ove sezone – danskim šampionom Kopenhagenom.

Izvor: Luka Nikoliæ

Utorak, 06.08.2019.

10:10

Zvezda može mnogo bolje, a protiv Kopenhagena i mora
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Zvezda i Kopenhagen u utorak od 20.45 u Beogradu igraju prvi meč trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona.

Utakmica niskog rizika ali visokih tenzija biće prva u međusobnoj istoriji ova dva kluba, a u mnogome će odrediti tok sezone i jednih i drugih.

Danci su u Beograd došli izuzetno motivisani, sa savršenim učinkom do sada. U prvenstvu su odneli sve četiri pobede, dok su u prethodnom kolu kvalifikacija protiv velskog TNS-a bili na 2/2.

Kopenhagen ove sezone igra dobro i dolazi do pobeda, a uglavnom i dominira na terenu. U poslednja četiri meča su imali značajno više šuteva ka golu od svih rivala, kao i veći posed lopte.

Ono što je ohrabrujuća okolnost za Zvezdu je to što će upravo oni biti ubedljivo najteži rival sa kojim su se Danci sastali ove sezone, što je, doduše, istina i u suprotnom slučaju.
Navijaèi æe biti jedan od glavnih aduta šampiona Srbije (Srdjan Stevanovic/Starsportphoto)
Tim koji sa klupe predvodi Stale Solbaken je nedavno prodao najboljeg igrača ekipe, krilnog napadača Roberta Skova. On se preselio u nemački Hofenhajm za cifru od 10.000.000 evra plus bonusi.

23-godišnji Skov je bio Solbakenov oslonac prethodne sezone – postigao je 32 gola uz 10 asistencija na 38 nastupa i njegovo odsustvo bi moglo da se poprilično oseti u napadu Danaca.

Zvezdina odbrana neće morati da strahuje od Skova, ali će morati da od sopstvenih grešaka.

Štoperski tandem Milunović-Babić je ove u nekoliko navrata pokazao nesigurnost, ali bi ulazak Miloša Degeneka u startnih 11 bio ohrabrujuća stvar za navijače crveno-belih.

Veliko pitanje će, takođe, biti to ko će se naći uz Degeneka na štoperskoj poziciji. Mnogi očekuju Milunovića, ali Babićevo solidno izdanje protiv Helsinkija bi moglo da promeni planove Vladana Milojevića.

Sa druge strane tu je i gorući problem desnog beka, za kojeg ponovo konkuriše Gobeljić, koji bi vrlo verovatno mogao da istriči na "Marakanu" već od 20.45 gledajući tragične partije Filipa Stojkovića.
Skov više ne može da pomogne Dancima (EPA-EFE/LISELOTTE SABROE DENMARK OUT)
Kopenhagen nije dugo čekao da nadoknadi izostanak Skova, te je u svoje redove doveo 22-godišnjeg vezistu Pepa Biela.

Španac je u petak stigao u Kopengahen u rekordnom transferu za 5.000.000 evra iz Saragose i doputovao je u Beograd, ali je pitanje da li će debitovati u tom meču ili eventualno u revanšu.

Takođe, Solbaken zbog povreda ne može da računa na Stefana Andersena, Nikolaja Boilesena, Roberta Mudražija i Andreasa Bjelanda, dok je uprkos problemima sa ekipom za Beograd u ponedeljak ujutru krenuo Rasmus Falk.

Što se Zvezde tiče svi standardni igrači bi trebalo da budu spremni, izuzev Jovičića koji je na višemesečnoj pauzi. Dosta toga će zavisiti od Hosea Kanjasa, koji je odigrao prvi ceo meč protiv Helsinkija.

Iskusni Španac bio je poprilično loš u tom duelu, ali, kako i sam Milojević kaže, potrebno je uzeti u obzir to da je izašao iz povrede... Ali vremena više nema.

Trener Danaca je dan uočio utakmice rekao da ga ne plaši nijedan igrač, ali uprkos tome istakao opasnost zvanu Marko Marin.

"Ne plaši nas nijedan igrač Crvene zvezde... Oni imaju raznovrsnost u napadu, dva različita napadača, tu je i Marko Marin, imaju različita krila i moraćemo dobro da pazimo. Videćemo postavu, pa ćemo shodno tome igrati", kazao je Solbaken.
Dosta toga æe zavisiti od Milojeviæa (Srdjan Stevanovic/Starsportphoto)
Zvezda će kao jedan od najvećih aduta imati svoju "Marakanu" sa koje su ekipe mnogo jače i skuplje od Kopenhagena izlazile bez pobede.

Ovaj duel mnoge podseća na prošlogodišnji sa Salcburgom, kada je šampion Austrije došao sa visokim očekivanjima u Beograd, a otišao presrećan sa 0:0.

Pred duel sa Dancima pričao je i trener Zvezde, koji je u nekoliko navrata i pre toga jasno isticao da poznaje i poštuje mladog trenera Solbakena.

Pročitajte još Šta je Milojević spremio za Solbakena? ANKETA

"O Kopenhagenu imam samo pozitivne utiske, posebno o veličini kluba i rezultatima poslednjih godina, redovno je član Lige šampiona i Lige Evrope. Vezan je za identitet trenera Solbakena, ima prepoznatljiv stil igre sa apsolutnim fudbalom u formaciji 4-4-2. Znamo da će biti teško, ali nemamo čega da se plasiramo i tako smo naučeni", izjavio je Milojević.

Ono što će biti možda i najbitnija tačna dvomeča Zvezde i Kopenhagena je nadmudrivanje dva mlada trenera, Milojevića i Solbakena. Taktičkih adaptacija i nadmudrivanja neće izostajati i dobra priprema pred izlazak iz svlačionica biće ključna.
Radovanje crveno-belih posle pobede nad Liverpulom (STARSPORT/ Pedja Milosavljevic)
Kopenhagen sigurno nije veći klub od Zvezde i apsolutno važi za finansijski jači i stabilniji, ali je zanimljiv podatak sa renomiranog Transfermarkta prema kojem je ekipa šampiona Srbije skuplja od protivnika.

Prema tržišnoj vrednosti objavljenoj na tom sajtu Zvezdini igrači vrede nešto ispod 55 miliona evra, dok su Kopenhagenovi vrednovani na skoro 43 miliona.

Najskuplja moguća startna postava Danaca iznosi 29 miliona, to jest 35,5 miliona evra sa druge strane.

Zvezda definitivno ima dovoljan kvalitet na igračkom i trenerskom planu da savlada Kopenhagen, ali partije sa početka sezone daleko su od obećavajućih.

Utakmice protiv Suduve i Helsinkija donele su sve samo sigurnost i prolaz crveno-belih, ali ostavile utisak da mnogo toga može i mora da se unapredi i podigne na mnogo, mnogo viši nivo.

Kopenhagen će biti rival po meri – ni preterano težak, ni preterano lak. Prolaz je daleko od zagarantovanog, što kažu i kvote koje daju identične šanse i jednima i drugima.

Luka Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: