Rat za Evroligu u kojem je košarka izgubila

Bilo je 2-0. Sada je 2-2. Peta utakmica, takozvana majstorica, odlučiće o pobedniku ABA lige za sezonu 2018/19 i tome ko će naredne godine u Evroligu.

Izvor: Luka Nikoliæ

Ponedeljak, 22.04.2019.

09:00

Rat za Evroligu u kojem je košarka izgubila
Foto: Starsport

Zanimljivo je da je i u oba polufinala, a i sada u finalu, igrana majstorica.

U našem tekstu u kojem smo vam najavili regionalno prvenstvo prošle godine mogli ste da pročitate o "Nikad jačoj ABA ligi", a celu sezonu kasnije – predviđanja su se i ostvarila.

Crvena zvezda, Partizan, Budućnost i Cedevita palsirali su se u doigravanje, a u finalu gledamo reprizu prošlogodišnjeg.

Tri majstorice u tri serije su jasan pokazatelj toga koliko je ABA liga ove sezone bila izjednačena.

Ipak, posle prva dva meča finalne serije između beogradskog i podgoričkog predstavnika, malo ko je očekivao i peti meč.

Crveno-beli su u prva dva meča bili dominantni, najblaže rečeno. Budućnost je "počišćena" u Beogradu – prvo sa 19, a onda i sa 38 razlike.
Foto: Starsport
U pet ovosezonskih mečeva Zvezde i Budućnosti srpski predstavnik je odneo svih pet pobeda i napravio ukupnu koš razliku od 101.

Posle uvodnih 2-0 serija se preselila u Podgoricu i očekivanja su bila jasna – Budućnosti će biti potreban izuzetno "vreo" teren i potpuno drugačiji pristup utakmici, što sa košarkaškog što sa mentalnog aspekta, kako bi imali šanse da dođu do barem jedne pobede.

Nedelju dana kasnije sve se obrnulo za maltene 180 stepeni. Podgoričani su bili bolji rival u oba duela, teren je bio "vreo", a serija se vratila u Beograd.

U trećoj utakmici serije, a prvoj u podgoričkoj dvorani "Morača", pored solidne košarke viđena je i jedna od najskandalnijih atmosfera koju je ABA liga videla.

Navijači Budućnosti su funkcionere Crvene zvezde i košarkaše tog kluba krenuli da pljuju i gađaju raznoraznim tvrdim predmetima.

Da je bilo neprijatno, bilo je. Da je sve to uticalo na goste, uticalo je. Da je ABA liga morala da reaguje i pre i tokom meča, morala je.
Foto: ABA liga/Buduænost VOLI
Da je to glavni razlog poraza Zvezde i pobede Budućnosti – nije.

Crveno-beli su tokom trećeg meča imali dvocifrenu prednost u prvom poluvremenu. Imali su Budućnost "na konopcima", pogotovo ako se u obzir uzme i ubedljiva razlika u prva dva duela. Sve je išlo "kao po loju" za goste, ali se onda desio nagli krah.

U drugom poluvremenu te utakmice bilo je više nego dovoljno prilika za goste da dođu do poslednjeg udarca i završetka serije. Mnogo promašenih šuteva, izgubljenih lopti i pada koncentracije u ključnim momemtima doveli su do toga da Budućnost, koja je u toj utakmici igrala ništa mnogo bolje nego u prva dva meča, dođe do zasluženog trijumfa.

U četvrtoj utakmici bila je slična priča. U bitnim momentima Zvezda je posustala iako je opet imala priliku da dokrajči rivala. Opet su crveno-beli imali dvocifrenu prednost, i to tokom treće četvrtine, i opet su uspeli da dozvole protivniku da se potpuno vrati u meč.

U ključnim momentima nedostajalo je ono što je najpotrebnije u takvim trenucima, koncentracija. Noris Kol i Edvin Džekson su bili nezaustavljivi, a francuski košarkaš je odigrao izvanrednu utakmicu nakon što u prve tri nije mogao da pogodi ništa.

Kad je bilo najteže Budućnost je, u tom meču, bila najbolja i uspela da izbori pet meč.
Foto: StarSport
Što se tiče majstorice ono što će pre svega biti na prvom mestu javnosti je atmosfera. Posle sijaseta saopštenja, izjava o "atmosferi linča" i sličnom pred odlučujuću utakmicu jedino što je sigurno da će atmosfera koja bi trebalo da bude sportska biti nezdrava.

Navijači Crvene zvezde pokušaće da se protivničkim pristalicama da se osvete na „najbolji“ mogući način. "Pionir" će biti ispunjen, to je evidentno, a nama ostaje da sačekamo i vidimo kolika će biti šteta.

Košarka verovatno neće biti u prvom planu. Košarka odavno nije u prvom planu u mečevima ove dve ekipe, a ništa se promeniti neće u ponedeljak uveče.

Ono što će biti najbitnije za izabranike Milana Tomića je prilagođavanje na odsustvom Stratosa Perperoglua, koji će najverovatnije propustiti i ovaj meč.

Perperoglu je pored fenomenalnog ofanzivnog doprinosa bio, kako stvari stoje, jedini koji je mogao da adektvatno sačuva i Kotija i često Erla Klarka i onemogući im da dođu do pozicija koje najviše odgovaraju njihovom napadačkom arsenalu.

Džo Reglend, koji je takođe izuzetno upitan pred odlučujući duel, biće još jedan bitan „šraf“ koji će faliti domaćinu, ali uteha ostaje u sjajnim partijama Filipa Čovića i Dejana Davidovca na poziciji plejmejkera.
Foto: Starsport
Sve u svemu – ukoliko Zvezda bude pružila igru iz prva dva meča, igru koju je pokazivala i tokom značajnih delova treće i četvrte utakmice, njeni navijači nemaju zbog čega da brinu.

Sa druge strane Budućnost će morati da se otrgne uticaja navijača i paklene atmosfere u Beogradu, što neće biti lako. Koliki značaj Zvezdi pružaju navijači pokazan je pogotovo u drugom meču, gde Budućnost nije bila baš toliko loša za zaostatak od 40 razlike u jednom trenutku.

Ulog je ogroman. Ulog su ponos, titula i Evroliga.

Košarka je odavno izgubila i večeras je na programu rat – rat u kojem se sastaju Čović i Bokan, Srbija i Crna Gora, Repeša i navijači, te na kraju i Cvena zvezda i Budućnost.

Luka Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

106 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: