Nije Evroliga, al' biće teško kao da jeste

Posle dugo vremena Srbija je imala dva predstavnika u istom evropskom klupskom takmičenju. Zvezda je iz najelitnijeg prešla u ono malo "nebitnije" takmičenje i iako možda nije pokazala klasu doskorašnjeg evroligaša, svakako je ispunila očekivanja.

Izvor: L. Nikoliæ

Četvrtak, 20.12.2018.

09:00

Nije Evroliga, al' biće teško kao da jeste
Foto: Starsport

Timovi koji su u prošlosti neretko igrali Evroligu morali su da se zadovolje igranjem u EK. Za Partizan je to bio korak unapred, posle FIBA Lige šampiona, a za Zvezdu unazad, posle solidne sezone u Evroligi.

I, kako bi to bilo logično, crveno-beli srpski predstavnik je imao znatno veća očekivanja na početku i predviđanja da će lakše proći grupu. Što zbog toga jer je njihova bila, uslovno rečeno lakša, što zbog "dubine" tj. jačine sastava.

Zvezda je fantastično počela, ali zatim umalo od gotovog napravila veresiju. Ipak, izabranici Milana Tomića su u poslednja dva kola odigrali na nivou i plasirali se u Top 16.

Stvari za šampiona Srbije nisu bile idealne, kao što su na primer bile u ABA ligi gde na polusezoni Zvezda nema nijedan poraz. Bilo je uspona, bilo je padova, ali cilj je ostvaren i može da se odahne. Barem na kratko.
Foto: Starsport
Zvezda je bila surova kada je pobeđivala, ali veoma zabrinjavajuća kada je gubila. Porazi od Breše, Ulma, Monaka i Andore bili su veoma bolni, uglavnom svaki na svoj način.

Protiv Breše crveno-beli su imali +20 u prvoj četvrtini, a već su na poluvremenu gubili. Monako je Zvezdu usred Beograda pobedio, može se slobodno reći, rutinski.

U katastrofi u Nemačkoj protiv Ulma je bukvalno samo Dobrić igrao za Zvezdu, dok su ostali više pomagali protivniku, a Andora isto nije imala manje-više nikakvih problema da dođe do pobede igrajući u istomeinoj državi. Jedino je Galata, ta omražena Galata za "delije", dva puta ekspresno rešena.

Kako je bilo u porazima, za 180 stepeni drugačije bilo je u pobedama, a kako je to i ranije moglo da se zaključi, "zlatna sredina" je za Tomićevu Zvezdu misaona imenica – crveno-bela mašina ili gazi, ili je u kvaru.
Foto: Starsport
Sada takmičenje postaje znatno ozbiljnije. Uz dužno poštovanje prema svim učesnicima prve faze Evrokupa, sada kreće malo ozbiljniji deo takmičenja u kojem je svaka pobeda bitna.

Zvezda je u grupi sa dva španska predstavnika, Valensijom i Unikahom, a tu je i reklo bi se autsajder Limož. S obzirom da su sve četiri grupe formirane od po jedne ekipe iz svake prethodne grupe, prema tome se može zaključiti i kvalitet ekipa u Zvezdinoj grupi "smrti" grupi G.

Valensija je bila prva u onoj grupi kroz koju je prošao drugi srpski predstavnik, Partizan. Ekipa koja je ove godine lako mogla da igra Evroligu čak i sa ovim sastavom, istim sastavom koji je, bez puno promena, ranijih godina i igrao EL, ali na njihovu nesreću igra Evrokup zbog neobjašnjivih poraza od Gran Kanarije prošle godine.

Partizan je dva puta poražen od Valensije, oba puta zasluženo, a Zvezda će u timu čije je zaštitno lice već duži niz godina Bojan Dubljević imati najtežeg protivnika u nastavku takmičenja.

Inače, ekipa sa kojom Zvezda ima odličan učinak u poslednjih par godina, te koju je dva pota prošle sezone pobedila.
Foto: Starsport
Kao druga iz svoje grupe prošla je Unikaha, za koju igraju dva košarkaša dobro poznata srpskoj javnosti – Matijas Lesor i Dragan Milosavljević.

Unikaha je imala jedan od lakših poslova u prvoj fazi Evrokupa. Oni su, pored Uniksa koji je završio prvi sa samo jednim porazom, bili najbolji u grupi D i plasirali se ispred Frankfurta, Ritasa, Mornara i Torina.

Gledajući imena ekipa koje su morali da savladaju i njihove učinke u svim mečevima ove sezone ostaje se zaključiti da tim iz Malage nije imao pretežak posao za prolaz dalje i da im, kao i ostalima, najteže tek sledi.

Biće veoma zanimljivo videti koga će navijači Zvezde lepše dočekati u "Pioniru" – Milosavljevića, bivšeg igrača Partizana koji je u više navrata predstavljao Srbiju, ili Lesora, bivšeg igrača crveno-belih, koji mnogima nije ostao u lepom sećanju prošle sezone i kojeg mnogi krive za onaj promašen zicer protiv Budućnosti.
Foto: Starsport
Kao četvrti iz grupe B dalje je prošao Limož. Francuski predstavnik imao je težak posao u toj fazi protiv Lokomotive iz Kubanja, Albe iz Berlina, kao i preporođene zagrebačke Cedevite.

Dva kola pre kraja, nekada slavni Limož nije bio projektovan da prođe dalje, ali je sve iznenadio, ponajviše turski Tofaš koji je i pobedio na gostovanju sebi, manje-više, obezbedivši Top 16.

Ipak, nećemo veličati Limož. To ne možemo da uradimo i zbog nedostatka kvaliteta u njihovom sastavu, ali i zbog loše pozicije u ne baš najkvalitetnijem francuskom prvenstvu. Naime, naredni protivnik Zvezde se u domaćem šampionatu nalazi na 13. mestu, sa negativnim skorom.

Zanimljivost francuskog prvenstva, inače, nije samo kod Limoža. U toj ligi trenutno ubedljivo prvi je ASVEL, sa kojim su se veoma dobro upoznali partizanovci, dok je Monako, koji je bio najbolji u Zvezdinoj grupi, na 11. mestu, sa istim skorom koji ima i Limož.
Foto: Starsport
Zvezda izgleda kao da sazreva iz meseca u mesec, a isto se može reći i za Milana Tomića, za kojeg se mora ponoviti da mu je ovo prvi klub kojem je šef stručnog štaba. Tim sačinjen od nekih podosta iskusnih, ali i nekih još uvek mladih igrača.

Kako sezona teče, tako sve mane crveno-belih postaju sve manje, kako bi to trebalo da bude. Ipak, za prolaz u četvrtfinale Evrokupa biće potrebna još bolja igra nego što je pružena u većini utakmica ove sezone.

Ono što bi trebalo da raduje je dugo očekivan preporod Boriše Simanića, koji bi mogao da bude "X" faktor u nastavku sezone, što se jasno videlo u poslednjem EK meču sa Galatasarajem.

Elem, Zvezdu očekuje velika borba za drugo, moguće i prvo mesto, sa Valensijom i Unikahom, dok će Limož predstavljati ili nagaznu minu, ili lakši trening.

Crvena zvezda je prethodnih nekoliko godina navikla da igra sa najboljima u Evroligi i, iako ove godine nema tu privilegiju, da bi prošla u četvrtfinale moraće da odmeri snage sa dva veoma kvalitetna tima koja su po mnogim parametrima na evroligaškom nivou.

Luka Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: